Eu, fata de la Anca și cărțile, mă declar îndrăgostită iremediabil și irevocabil de Musso! Tocmai am ”venit” de la prima mea întâlnire cu el și nu îmi vine să cred că l-am amânat atât. M-a cucerit! Nu i-a trebuit mult, câteva ore în compania unei cărți minunate, o poveste cu atâtea întorsături de situație încât nu a dat voie adrenalinei să fie în limitele normale.
Musso tocmai a devenit autorul meu preferat! Un bărbat, un scriitor care țese povești cu măiestrie. Deși ai impresia că subiectul este aparent banal, sau că punctul de plecare este unul obisnuit, el te face să anulezi tot ce bănuiai și să asiști la răsturnări de situație la care nu te-ai fi așteptat. Încă nu știu cum să cataloghez această carte, din punctul meu de vedere a fost situată la granița dintre thriller polițist și dramă cu accente de poveste de dragoste. Un lucru știu sigur: este o carte de 5 steluțe!
Cartea debutează cu o scenă care m-a dus cu gândul la o familie modernă, divorțată, cu custodia comună a copiilor. Mă gândeam că Musso va pune pe tapet toate problemele care vin în urma separării și demonii cu care se confruntă copiii în urma separării. Da, le-a expus. Dar pe lângă asta a construit o poveste la care nu m-aș fi gândit dacă cineva mi-ar fi cerut să anticipez cursul romanului pe mai departe. Curioși?
Sebastian și Nikky. Calmitate și furtună. Doi oameni atât de diferiți, care veneau din medii sociale diferite, dar care în pofida diferențelor s-au îndrăgostit. El făcea parte dintr-o familie cunoscută, acum un lutier renumit, cu un atelier care îi răpea mai tot timpul. Calculat, echilibrat și cu totul prevăzut, atent la detalii și educație. Nikky diametral opusă. Libertină, ușor inconștientă, artist în devenire, aspirantă la o carieră în modelling sau film, uluitor de frumoasă.
S-au căsătorit și au avut gemeni: Camille și Jeremy. Deși la început pozau în familia fericită, au ajuns să se separe și să împartă cei doi copii. Nu diferențele dintre ei le făceau rău, ci nesiguranța și neputința de a gestiona fiecare întâmplare din viața lor. La divorț, după ce luptase să aibă doar el custodia, Sebastian îi propune soției lui să îi cedeze custodia lui Jeremy, iar el să o crească pe Camilla. Fata îi împărtășea pasiunea pentru muzica, băiatul semăna mult cu mama lui, iar Sebastian în ciuda tututor greșelilor din trecut, o mai iubea.
Își crescuse fiica exemplar și era preocupat de viitorul ei. Făcând parte din ”vechea gardă” nu era obișnuit cu ritmul alert în care evolua societatea, așa că își dezvoltase un obicei: îi controla camera fiicei lui, laptopul și telefonul mobil. Voia să o știe în siguranță, implicată și responsabilă. Când îi găsește printre lucruri o folie de anticoncepționale este foarte dezamăgit iar în urma unei dispute fiica lui pleacă de acasă. Știa că acum îi era greu să restabilească legătura cu ea și nici nu prea avea la cine să apeleze pentru a înlesni împăcarea. Să o sune pe Nikky nu reprezenta o soluție.
Dar Nikky îl sună pe el, îngrozită. Jeremy nu venise acasă de 3 zile. La locuința fostei sale soții are impresia că abia acum face cunoștință cu băiatul lui. Nu știa mai nimic despre el, nu cunoștea antecedentele care îi pătaseră cazierul, nu știa că juca poker sau că îi plăcea să filmeze. În încercarea lor de a pune cap la cap piesele pentru a înțelege cauza care l-a împins pe Jeremy să dispară, găsesc ascunsă printre niște jetoane false de poker aproape un kilogram de cocaină. Bineînțeles că atât Sebastian, cât și Nikky nu vor scăpa ocazia de a se învinovăți reciproc pentru derapajele fiului lor. Dar nu era vreme de pierdut, băiatul de 15 ani era undeva prin lume, fugea de ceva pentru că numai teama l-ar fi putut împinge la un asemenea gest.
Traseul părinților pentru salvarea fiului lor nu s-a desfășurat după cum crezusem eu inițial. Autorul a avut grijă să îmi picure câte puțin mister, suspans și necunoscut, suficient cât să nu îmi dea voie să îmi liniștesc pulsul, suficient încât să mă facă să mă îndoiesc de capacitațile mele de detectiv.
De cine fugea Jeremy? Care era povestea din spatele dispariței lui? Pot lăsa cei doi adulți problemele în spate pentru a-și salva fiul?
La un moment dat începusem să anticipez oarecum deznodământul și aș fi fost dezamăgită dacă era așa cum credeam eu. Musso a avut grijă să nu mă dezamăgească și mi-a oferit un final surprinzător, neașteptat care mi-a smuls hohote de râs.
O poveste plină de suspans, de dragoste, de iertare și de compromisuri. O lecție de viață care ne îndeamnă să fim mai atenți la ce simt copiii nostri, la cât de diferit percep ei separarea și cât rău face necomunicarea. O carte pe care v-o recomand cu drag! Eu una pe Musso îl mut la raftul cu preferați!
Mulțumesc Editurii All, partenerul meu de nădejde!
Cartea o găsiți chiar aici, unde benficiați și de REDUCERE!!! iar aici aveți detalii despre Guillaume Musso!
[…] voi căuta toate celelalte scrieri. „Fata din Brooklyn” este povestea care m-a convins, „După șapte ani” reprezintă cea de-a doua întâlnire cu […]
[…] Nu știam la ce să mă aștept. Am vrut să văd dacă a doua întâlnire cu autorul va avea același impact asupra mea. Cu toate că scnariul polițist este prezent și aici, este total diferit față de cel din ”După șapte ani”. […]
Foarte frumoasa recenzie Anca, felicitari! Si mie mi-a placut aceasta carte, de fapt mi-au placut toate cartile acestui autor! Sunt fan Musso!
Cartea aceasta o am pe lista de dorinte 🙂 . Sper sa reusesc sa o iau.
M-ai făcut să-mi doresc să citesc această carte…chiar acum. Chiar acum nu pot, dar știu cum voi rezolva problema. Mulțumesc mult! Felicitări pentru modul de a mă ispiti.. Pfuuui, și tu.. 🙂
Mersi mult! Ma bucur ca am reușit. 🙂
Tu reușești mereu. Mă mut și la tine acușica.. nu mai e mult! 🙂
Ușa casei este deschisa 🙁
Da nu vine nimeni:)
Mulțumesc mult! Ți-l dau și ție, nu îl țin numai pentru mine! :)))
Îl ador pe Guillaume Musso. Să treci pe listă „Central Park”, „Fata de hârtie” și „Chemarea îngerului”! Lecturi plăcute! :*
Mulțumesc mult! Central îl am acasă, fata de hârtie nu încă, dar urmează și a treia cu siguranță! Mersi frumos pentru recomandare!