Uneori există un motiv bun să fii diabolică…

Orice femeie s-a gândit măcar o dată la infidelitatea soțului. În timp ce unele ar căuta răzbunarea, altele acceptă și se prefac (sau nu) că iartă și învață să meargă mai departe. Eu fac parte din prima categorie. Nu știu dacă m-aș răzbuna cumva, dar nu aș trece niciodată peste. O fi dragoste amestecată cu mândrie sau sentiment de posesiune, cert este că nu aș ierta. Asta spun acum fără să fiu pusă în această situație, cine știe cum s-or alinia planetele pe viitor? 

Paula face parte tot din prima categorie. Nu poate trece peste infidelitatea lui Robert. Are suspiciunile ei și, deodată, toate lucrurile par să evidențieze și mai mult faptul că este înșelată. Ajunge să fie convinsă de asta (nu există prezumția de nevinovăție când se activează instinctul feminin) și urzește un plan de răzbunare. 

dulcea.jpg

Ea și Robert aveau o căsnicie lungă, atât de lungă încât dragostea ajunge să fie acoperită de obișnuință și monotonie. Își săpaseră tranșeele proprii și nu se mai vedeau unul pe celălalt. 

În timp ce Robert își continuase visul și încercase din răsputeri să rămână pe micul ecran, Paula încercase să fie mamă, femeie și să aibă o profesie care să le aducă un venit. Să fii femeie este ca și cum ai fi o pătură mică. Oricât ai încerca să acoperi toate locurile, tot rămâne ceva sau cineva care îngheață. În cazul Paulei, înghețase atenția pe care și-o acorda. Se dedicase în totalitate fiicei ei, lui Robert și patiseriei unde lucra. Se îngrășase și nu era mândră de asta și nici nu ar fi făcut ceva pentru ea dacă nu ar fi aflat că Robert o înșală. 

Dulcea mea răzbunare – Jane Fallon O carte care insuflă prospețime

Momentul în care începe să se îndoiască de fidelitatea soțului ei este momentul în care devine cel mai conștientă de panta înclinată pe care se afla viața și existența ei. Saskia era tot ce nu era Paula. Slabă, frumoasă, femeie de carieră, actriță. Saskia era nevasta din serialul în care juca și Robert. Clișeic? Pasiunea mimată din film are nevoie de duble în viața reală? De când și de ce? Cum ajunsese Robert la asta? 

Important nu mai este cum și de ce, important este ce va face Paula. Un lucru e sigur: vrea să se răzbune. O să slăbească, o sa reînvie flacăra din căsnicia lor, o să devina la femme fatale și când totul va fi gata, Robert îi va da papucii Saskiei și Paula lui Robert. Sună a ecuația matematică, dar răzbunarea dă roade numai dacă este atent calculată și planificată! 

Ce nu știe Paula? Nu știe că viața nu este matematică pură. Nu este știință exactă și în viață 1+1 poate să facă uneori 3. Surprizele nu au doar doi destinatari, Paula are partea ei de surprize. Nici nu mai contează, cel puțin pentru mine. Paula cea care mergea numai cu autobuzul ajunge Paula care aleargă doar!!!! cinci kilometri. Avertisment!! Rețeta unei diete nu se află în infidelitate! Nu încercați asta acasă, dar aveți voie să vă inspirați din alegerile Paulei. 

Fără să fie un roman complicat ci mai degrabă unul abundent în situații clișeice, Dulcea mea răzbunare te cucerește fără avertismente. Aduce prospețime și stare de bine; ironie, situații amuzante, trăiri intense și efervescente. Personajele sunt extrem de simpatice și de bine conturate și autoarea știe să le delimiteze extrem de bine. Am avut parte de o surpriză. Dacă mă gândeam că romanul va fi scris din perspectiva Paulei, aflați că mă înșelam. Autoarea prezintă toate povestea prin prisma celor două femei , Saskia și Paula, și am rămas surprinsă să văd cât de bine le poți diferenția. Ambele sunt bine conturate, după cum vă spuneam deja, autoarea redă cu acuratețe gândurile și personalitatea fiecăreia. Un personaj pe care l-aș fi vrut mai pus în „vitrină” este Myra, șefa Paulei. Myra este prietena Paulei și cea care joacă un rol important în schimbarea acesteia. 

Dacă sunteți în căutare de un roman care să vă țină companie într-o zi la plajă sau la o limonadă rece, în cartea asta găsiți partenerul de nădejde! Nu, nu e Robert! Pe el îl lăsăm pe mâna Paulei. 🙂 

Romanul a apărut la Editura Trei. 
Autor: Jane Fallon
Nr. de pagini: 424
Titlul original: My Sweet Revenge

Limba originală: engleză
Traducere de: Oana Dușmănescu
Anul apariţiei: 2018
Descriere: 

„Vreau să-l fac pe soţul meu să se îndrăgostească din nou de mine. Să vă explic. Acesta nu este un exerciţiu inspirat de gloriosul matriarhat din anii ‘50. N-am citit niciun articol din revistele pentru babe, gen «Douăzeci de metode prin care să-ţi păstrezi bărbatul». Nimic n-ar putea fi mai departe de adevăr. Vreau să se îndrăgostească din nou de mine pentru ca, atunci când o să-l pun să dispară dracului din viaţa mea, să-l usture. Sau măcar să priceapă ce i se întâmplă. Să nu-şi spună, pur şi simplu: «A, ce bine!» Vreau să-l doară!“ 
Paula i-a fost devotată complet lui Robert de când erau colegi la școala de actorie. A renunțat la visurile ei pentru ca el să reușească în carieră. Acum Robert este în culmea succesului, iar Paula tocmai a descoperit că el are o aventură. 
E momentul să interpreteze rolul vieții ei. 
Răzbunarea e dulce. 
Nu-i așa?

13 COMENTARII

  1. Aștept cu înfrigurare și eu această carte, iar recenzia ta mă face să o aștept cu și mai multă dorință de a o citit cât mai repede. Felicitări pentru recenzia frumoasă! <3

  2. Am mai citit carti ale autoarei pe aceasta tema, am senzatia ca este o situatie care nu ii e straina! Se pare ca are mult umor si in aceasta carte, iar mie imi place asta foarte tare.

Lasă un răspuns