Dragoste și alte cuvinte este o poveste tandră, duioasă, plină de dragoste și regăsire. Se poate strecura oricând între alte cărți mai grele sau în bagajul pentru concediu. Povestea se lipește instant de inima cititorului, își deschide larg porțile sufletului și își cheamă publicul în cea mai intimă și mai sinceră confesiune.
Pentru că aveam nevoie de o poveste de dragoste, ușor de urmărit și imposibil de lăsat din mână, pașii mi s-au îndreptat spre acest titlu, recent apărut la Bookzone. Pentru că păstrez cărțile romance pentru stările mele speciale și apelez aproape întotdeauna la autori pe care-i cunosc deja, să nu mă judecați pentru că habar nu aveam că avem de-a face cu un duo. Christina Lauren (prenumele combinat al lui Christina Hobbs și Lauren Billings) este un duo de autoare americane de ficțiune contemporană, ficțiune pentru adolescenți și romane de dragoste.
Nu am simțit deloc că este o poveste scrisă „la patru mâini”, totul a fost ambalat cu grijă, sentimentele și gândurile redate cu acuratețe. Fiindcă îi cunoaștem pe protagoniști în două etape diferite ale vieții lor, a fost nevoie ca și sentimentele, și cuvintele, și gândurile să treacă prin procesul de maturizare. Dacă Elliot m-a avut la degetul mic, Macy mi-a lăsat impresia unui om nehotărât, prins în ghearele puternice ale traumelor din copilărie, închistat în niște tipare și obsesii peste care nu poate trece ușor.
„O poveste tandră a primei iubiri, a dragostei mature şi a oamenilor care ne schimbă în cele mai bune moduri posibile” – Washington Independent Review of Books
Dragoste și alte cuvinte – regăsire și emoție
Despre dragoste s-au scris și se vor mai scrie mii de cărți. Pentru că nu sunt niciodată suficiente cuvinte care să o descrie, care să-i surprindă frumusețea și unicitatea, dragostea va rămâne ancora de care se vor lega numeroase poveștii și mii de destine. Nu toate poveștile sunt la fel, nu toate istoriile de iubire sunt la fel. Unele se întâmplă, altele nu pot fi explicate, multe sfârșesc înainte să înceapă. Fiecare încărcată de emoțiile ei, fiecare cu propriul traseu și propria greutate.
Când e vorba de dragoste, eu cred omul pe cuvânt (personajul, în cazul acesta). Nu am vreun barometru al iubirii, nu pot număra nici fluturii care roiesc în stomacul cuiva, nici bătăile în plus pe minut, nici fiorii pe care cineva îi stârnește în interiorul altei ființe. Știu că există oameni care iubesc o singură dată în viață, oameni care se aruncă nebuni în brațele fiecărei iubiri, oameni care pot trece ușor peste o despărțire și oameni care nu se vindecă niciodată complet. Mi s-a spus și mie că nu-mi voi uita prima dragoste, nici primul sărut, nici primul bărbat. Că urmele lor vor rămâne într-un fel de cufăr personal, acoperite de alte amintiri, dar mereu acolo.
Christina Lauren surprinde în această carte și partea urâtă, și partea frumoasă a iubirii. Cu o legătură atât de puternică înfiripată și îngrijită acasă, între un tată și o mamă care nu uitau de dragostea ce i-a unit, cum ar putea Macy să nu fie îndrăgostită de iubire? Cum ar putea să nu o lase să o ardă pe interior, să o completeze și să o absoarbă cu totul? Cum ar putea să-l uite pe Elliot, cel care îi fusese alături, o ajutase să se înțeleagă și să se deschidă?
De la dragoste la ură
Mi s-a părut genială schița acestei povești. Pentru a înțelege omul, trebuie să-i cunoști trecutul. Și Christina Lauren are grijă să alterneze prezentul – când protagoniștii sunt maturi și înțeleg iubirea – cu trecutul – când e ușor să confunzi starea de îndrăgostire cu atracția fizică.
Macy și-a pierdut mama și asta a echivalat cu o călătorie pe o mare de nesiguranțe, fără busolă și fără port. Deși femeia avusese grijă să-i lase tatălui fetei o listă cu „instrucțiuni” (fie pentru viața de zi cu zi, fie pentru inimi frânte), viața este grea pentru amândoi și am avut impresia că au plutit paralel într-o derivă ușor controlată de forța iubirii și a amintirilor comune. Pentru că amândoi aveau nevoie de o supapă, tatăl lui Macy cumpără o cabană pentru weekendurile în care sufletele ajungeau să fie prea obosite. Aici îl întâlnește Macy pe Elliot și alături de el petrece ore în șir descoperind cărțile și cuvintele preferate.
Deși numără secundele până se vor întâlni din nou, ceva se întâmplă într-o seară, ceva dureros și de nereparat. Astfel că, în ciuda sentimentelor și a legăturii puternice, cei doi se despart fără niciun cuvânt. Unsprezece ani mai târziu, un Elliot matur și o Macy logodită se întâlnesc, față în față, și constată că notele iubirii lor încă își așteptau valsul pe portativ. Că nu au uitat nimic și că legătura lor era la fel intensă. Dar nu era corect pentru nimeni. Acum erau alți oameni care depindeau de ei. Trupurile nu mințeau, legătura era aproape tangibilă, dar sufletele? Puteau ele oare să uite?
Dragoste și alte cuvinte
Dragoste și alte cuvinte este o poveste despre pierderi, despre eșecurile în dragoste, despre regăsire și redescoperire, despre iubirea puternică și modurile în care alegem să rămânem în siguranță.
„Christina Lauren descrie emoțiile dulci-amărui ale iubirii pierdute cu o limpezime sfâșietoare și oferă o poveste înălțătoare a vindecării emoționale, atât de necesară la nivel individual, dar și romantic.” – Entertainment Weekly
Am fost atrasă în povestea lor și am primit ce mi s-a dat. Deși m-aș fi bucurat să primesc o doză mai mare de emoție sau o atenție mai amplă oferită relației dintre tată-fiică, nu mă voi agăța de așteptările personale. Finalul a fost dulce, potrivit pentru întreaga călătorie. Dacă mă întrebați și despre ruptura lor, aș fi vrut ca motivul despărțirii să fi fost unul mult mai complex și mai greu de depășit. Una peste alta, Dragoste și alte cuvinte este o carte cu dragoste, personaje ușor de iubit și frânturi de viață.
Dragoste și alte cuvinte a apărut la Bookzone și poate fi cumpărată de aici.
Număr pagini: 384
Editura: Bookzone
Autor: Christina Lauren
Anul publicării: 2023
Traducere: Cornelia Marinescu