M-am îndrăgostit mai întâi de coperți. Le simt, sunt vii și extrem de expresive. Simt emoția și bucuria la gândul că voi descoperi o nouă poveste prinsă ca într-o capsulă de bumbac, gata să „pocnească” și să îmi ofere recolta. Personaje verosimile ce te determină să vezi aievea lumea colorată, conace impresionante străjuite de copaci foșnitori, câmpuri fără margini cultivate de mâinile negrilor ce au fost victime în procesul de segregare a raselor. 

Negrii erau indispensabili, dar asta nu îi făcea să fie și acceptați. Unii se născuseră sclavi și cuvântul libertate alăturat numelui lor era ceva de domeniul științifico-fantastic. Nici nu ar fi știut ce să facă dacă ar fi fost liberi. Stăpânul alb le trasa sarcinile, le oferea un bordei unde să își poată adăposti familia și câteva alimente pentru a-și încropi fiecare masă. Unde să se ducă? Cum să suporte privirile celor care nu îi voiau? Cum să se întâlnească pe aceeași stradă cu cei care le dăduseră ordine până mai ieri? 

vegheate.jpg

Asta nu înseamnă că nu sunt și negri care își doreau cu orice preț libertatea. Erau sătui să își țină capul plecat și să fie comparați cu animalele. Erau sătui să primească lovituri de bici fără să aibă vreo vină. Erau sătui să fie condamnați datorită pigmentului pielii. Aceștia sunt cei care nu încetau să fugă, să evadeze și cei care profită de îndată de amendamentul dat de Lincoln, amendament care adâncește și mai tare ruptura dintre Nord și Sud. Locuitorii din Nord și Sud gândeau diferit și nu se puneau de acord în ceea ce privește statutul negrilor. Lupte crâncene s-au dus, s-au pierdut oameni, idealuri și s-au distrus familii.

Dragoste primejduită, primul volum din seria Verișoarele din Carolina, urmărește povestea unui tânăr negru, tânăr ce pleacă de acasă pentru a-și ascunde păcatul, măcinat de vină și hrănit de ura pe care i-o purta propriului tată. 

Jake era un copil de culoare. Își vedea tatăl supus și mama care trebăluia continuu, dar era la vârsta la care copiii nu țin cont de culoarea pielii și diferențele sociale. Până într-o zi când amiciția dintre el și fiul stăpânului se încheie cu ordine și câteva lovituri de bici. Fiul alb începuse să se comporte ca un stăpân și lumea se transformă subit în ochii lui Jake. Ura supușenia tatălui său și toate cuvintele bune pe care le oferea în stânga și-n dreapta. 

Când tatăl lui Jake este vândut de stăpân pentru a-l pedepsi, Jake dă crezare cuvintelor vechilului de la moșie. Acesta îi spune că tatăl său plecase pentru că nu mai suporta să își vadă fiul negru și urât, lucru total neadevărat, dar dureros pentru sufletul unui copil. Sentimentul urii prinde rădăcini adânci și este amplificat cu trecerea timpului. Jake își urăște tatăl și îl consideră principalul vinovat pentru soarta crudă pe care fuseseră nevoiți să o ducă. 

Mama lui este ucisă în bătaie de un muncitor alb de la fermă și Jake preia vina asupra lui. Fusese mânios, îi întorsese spatele mamei sale și refuzase să ducă o sarcină la capăt. Asta o dusese pe mama lui pe câmpul acela îndepărtat, loc prielnic pentru abuzul acela blestemat. Pe patul de moarte, mama lui îl roagă să își caute tatăl și să îi transmită cât de mult îl iubea. Știe doar că fusese vândut în Carolina, dar lumea îi era necunoscută, așa că nici măcar nu știa de unde să își înceapă căutările. Trebuia să fugă departe de locul în care devenise criminal și nedorit. 

Dacă mă gândeam că îmi va fi dor de fetele din romanul Vegheate de îngeri, iată că am avut parte de o surpriză minunată. Jake ajunge chiar pe domeniile de la Rosewood și se îndrăgostește de Mayme, servitoarea de culoare. Drumul lui a fost anevoios și plin de lecții, lecții pe care viața se încăpățânează să i le dea și el se ambiționează să nu le primească. Nu este pregătit să ierte și să lase pumnii jos. Fusese învățat să lupte și să nu creadă în nimic ce părea prea frumos. Uitase să mai aibă încredere în el și în oameni. Și cine putea să îl acuze? 

Pe Katie și Mayme m-am bucurat să le revăd. Nu știu dacă tot ce am aflat în acest roman este o sintetizare a tot ce se va întâmpla în celelalte două romane ale seriei pe care nu am apucat să le citesc, sau astea sunt informații noi. Știu doar că mi-a plăcut să le revăd. Mature, asumate și mai unite ca niciodată, asta în ciuda presiunilor externe. 

Mi-a plăcut povestea lui Jake și i-am călcat atentă pe urme din dorința de a-i înțelege lupta. Nu mi-a plăcut prea mult traducerea atunci când a venit vorba de replicile celor de culoare. Nu s-a păstrat o constantă și termenii mi s-au părut extrem de apropiați de cei din dulcele grai moldovenesc. În rest, este o lectură plăcută, o bucată de istorie ruptă de pe plantațiile udate cu sudoare și sânge de negri. 

Cartea a apărut la Editura Casa Cărții și aș vrea să le mulțumesc pentru exemplarul oferit. Cartea poate fi cumpărată de aici. 

Descriere:
Ce rău îmi părea, în pâlpâirea acelei clipe cumplite, când îl aveam încă în fața ochilor, că i-am cerut să amânăm căsătoria! De ce nu am primit să îi devin soață cât mai aveam prilejul… oricât de primejdios ar fi fost? Acum era însă prea târziu…
În preajma Războiului dintre State, Jake, un tinerel de culoare din Sud, hotărăște să-și ia viața în propriile mâini și fuge de pe plantație, nădăjduind să scape de stăpânul său și de consecințele unei fapte nesăbuite. Greu împovărat de mânie și de vinovăție, Jake pornește spre Nord, în căutarea propriei libertăți și a tatălui său. Într-adevăr, își găsește mai întâi tatăl și constată că îl învinuise degeaba. Dar mai întâlnește și două tinere – una, albă, iar cealaltă, fostă sclavă – care îl contrariază.
Jake nu zăbovește să-și lege inima de fata neagră, care are și ea secretele ei. Înainte însă ca cererea lui în căsătorie să primească răspunsul dorit, primejdia năvălește pe neașteptate…
Va izbuti Jake să-și ierte tatăl – și să se ierte pe sine – doar ca mai apoi să-și piardă dragostea… și poate chiar și viața?
 
Michael Phillips este un autor prolific și directorul revistei Leben, o publicaţie periodică dedicată gânditorilor creştini şi moștenirii literare lăsate de MacDonald. Romanul de față constituie cel de-al patruzeci și optulea roman scris de el și a o sută doua lucrare publicată a sa. Michael locuiește împreună cu soţia sa, Judy, în localitatea Eureka din statul California.
 
Despre carte: 
Număr pagini: 348
Traducere: Mihaela Tocuț
An apariție: 2017

9 COMENTARII

  1. Super recenzie personajul imi aduce aminte de Coliba Unchiului Tom ..acum îmi dau seama ca biblioteca trebui reinoita multe carti frumoase gasesc aîci

  2. Eu aleg cartile dupa coperta iar recenziile tale ma conving 100% sa citesc cartea. Ai un stil fantastic de a reda in cateva cuvinte o intreaga poveste.

Lasă un răspuns