16684567_1419088878154064_1597762248_n
TITLU: DORINȚA
TITLU ORIGINAL: LONGING
AUTOR: MARY BALOGH
EDITURA: LITERA
COLECȚIA: CĂRȚI ROMANTICE
Număr pagini: 429
Traducere: Andreea Șeler
 
Un  romance savuros, împletit cu bucăți de istorie

Mintea mea de cititor reacționează foarte bine la câteva cuvinte magice. Pe lista lor se pot încadra cu succes următoarele: Mary Balogh, historical romance, iar buna dispoziție este garantată. Pe Mary, nu am descoperit -o de mult timp, însă stilul ei mi-a plăcut și am reușit să strâng mai multe cărți semnate de ea.

DORINȚA – după cum aflăm din nota autoarei de la finalul cărții, își are țesută acțiunea în jurul unor fapte reale, care au suferit doar mici modificări.
Totul este strâns legat de Mișcarea Cartistă, în cadrul căreia oamenii simpli din popor, aduc în fața Parlamentului o serie de doleanțe, însă care sunt respinse de conducători, deoarece nu corespondeau cu viziunea lor sau cu interesele industriasilor.

Hiraeth- dorință, dor. Dorința de perfecțiune, de absolut, de a ajunge la Dumnezeu, de a-ți depăși limitele.

Cântecele și plaiurile galeze, te făceau sa te simți acasă. Glasul lor aproape cântat, dealurile și văile minunate, îl făceau pe Alexander Hyatt, marchiz de Graille, să nu regrete decizia de a veni în Țara Galilor și de a se ocupa de moștenirea primită de la unchiul matern.

Era văduv, iar încercările lui de a se recăsători eșuasera. Era însoțit de fiica lui, Verity, care avea doar 6 ani, iar faptul că nu venise cu o doică sau o guvernantă din Anglia, sublinia faptul că nu credea să stea prea mult pe acele meleaguri. Voia să înțeleagă mai bine industria, noul capitol din viața sa, convins deja că vechilul său, Josiah Barnes, se putea descurca de unul singur.

Ce nu știe Alex este faptul că oamenii care lucrează în topitorie și în mina de pe domeniul lui sunt abuzați, amenințați, iar accidentele de muncă lăsau fie guri care nu mai puteau fi hrănite, fie familii monoparentale.

Rapoartele care ajungeau la el, prezentau statistic numărul de angajați șisalariul. Da nu arata nici numărul de copii care lucrau în mină, femeile însărcinate sau mizeria care rămânea în urmă.

Siân Jones făcuse toată viata sacrificii, în dorința de a fi acceptată în lumea din Cwmbran. Era jumătate englezoaică, era fiica nelegitimă a lui John Fowler, fusese educată la școli de prestigiu, dar nu fusese fericită. Trăise visând la joaca alături de copiii din vecini, cu nasul turtit de geam urmărind capela care răsuna de cântecele corului. Nu o acceptau, nu o integrau. Se căsătorise cu Gwin, un biet miner și rămasese văduvă după ce peste soțul ei se prăbușise un plafon.

Nu accepta ajutorul tatălui său și nici căsătoria cu Barnes, cel care conducea domeniul lui Alexander, iar drept pedeapsa este trimisă în cel mai rău post, în subteran, unde trăgea vagonete încărcate cu minereu.

După ce este propusă ca fiind potrivită pentru rolul de guvernantă a lui Verity, Siân este prinsă între cele două lumi. Alexander era perceput ca fiind dușmanul lor și nimeni nu crede în schimbările pe care el le dorește pentru Cwmbran.

Siân este logodita cu Owen Perry, liderul minerilor, unul dintre cei care susțineau carta, adept al mișcării cartiste.

Alexander și Siân sunt conștienți de scânteile dintre ei, dar știu ca relația lor este interzisă. El voia să intre în aceeași lume, care îi era interzisa și ei. Dacă ea îl accepta, însemna să piardă tot ce câștigase până atunci. Lumea deja o vedea ca soția lui Owen, iar prin faptul ca îi sprijinea încă pe cei din familia primului soț, financiar, îi adusese respectul celor din jur, așa că nu putea renunța la tot ce construise cu atâtea sacrificii.

Alexander are de dovedit bunele lui intenții, dar va avea o lupta de dus cu proprietarii celorlalte domenii din zona. Va trebui sa găsească un mod prin care să le lase muncitorilor dreptul de a alege, pentru ca el însuși era de acord cu amendamentele cartei. Și dacă asta nu ar fi de ajuns, conflictul dintre proprietar și angajați, se mută pe planul personal între Owen și Alexander, din gelozie și neîncredere.

Siân va trebui sa dovedească prin lovituri de bici, prin compromisuri, ca nu este o informatoare, că nu și -a trădat neamul.

Vor lupta? Se vor preda? Poate Alexander sa facă ” acasă” din Tara Galilor? Poate câștiga încrederea lor?

Siân va continua să fie prinsă între cele doua lumi?

*******************************

Siân ( se citește Șeam) -după cum ne spune autoarea într -o notă la incipitul căr?ii.
Historical romance- categoria care mie îmi place cel mai mult. Tipologii de oameni, credințe, popoare și reguli – autori buni care te poarta într -o lume magică. Cunoști, descoperi, te transpui în pielea unor personaje și îți pui întrebări. Pentru mine asta este o carte buna. Iar dacă mai are și o poveste de dragoste frumoasa, să fii sigur că voi sta cu sufletul la gură!

Una peste alta, vă recomand cartea. Este plăcută, cu personaje care au ceva de spus, cu un subiect frumos și este semnată de o autoare talentata! Trădare, răzbunare, dragoste și iertare, o intriga captivanta și un deznodământ care te tine în șah mat până la ultimele rânduri!

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns