„Domnița și circarul” a fost povestea care m-a însoțit zilele acestea. Având o perioadă mai agitată, am sperat ca această carte să îmi ofere oaza de liniște de care aveam nevoie. Și așa a fost. Stilul autoarei este unul extrem de cald și de emoționant. Povestea vrăjește cititorul și îl atrage în mijlocul vârtejului de trăiri. Căutare, regrete, secrete, dorința de eliberare, dragoste, iertare. Din toate câte puțin.

Domnița și circarul
Domnița și circarul

„Domnița și circarul” a fost prima mea întâlnire cu autoarea Joanne Bischof. O întâlnire plăcută și care lasă urme, aș spune eu. Totul se petrece lent, autoarea lăsând loc pentru toate sentimentele. Toate au nevoie de „depozitare” înainte de a le depăși. Totul este descris subtil, în tonuri plăcute și calde. Nu știu dacă toată atmosfera aceasta tandră a fost născută numai din condeiul autoarei. Poate că ea a împrumutat personajelor și poveștii ceva din felul ei de-a fi. Poate că amprenta lăsată asupra a tot ceea ce s-a întâmplat este mai puternică decât ne dăm noi seama.

Povestea nu este vreo capodoperă. Nu este nici măcar una din aceea complicată, plină de răsturnări de situație și personaje cheie. Dar tocmai asta o face ușor de iubit. Are o atmosferă familiară și este ușor de creat o legătură cu personajele ei.

Domnița și circarul – o lecție despre dragoste

Dincolo de povestea de viață, autoarea surprinde și cu povestea din sânul circului. Dincolo de strălucirea și zâmbetele afișate pe scenă, lumea circului colcăie de umbre și situații întunecate. Muncă, teamă, oameni care fug de anumite lucruri, contracte grele și stricte. Oameni cu defecte fizice etalați în colivii, spre deliciul publicului, trucuri cu animale sălbatice. Lumea circului este o lume a contrastelor, o lume unde sclipiciul fură privirile de la lucrurile serioase.

Charlie Lionheart iubește animalele pe care le dresează. Nu sunt doar lei, sunt băieții lui, băieți pe care îi îngrijește și speră să le redea libertatea cândva. De el nu este nimeni să se ocupe. Nu e nimeni care să vrea să îl răscumpere și să îi aline cicatricile din suflet și de pe trup. Charlie și-a vândut trupul și o bucată din viață proprietarei circului unde el lucra. Pe trup i-au fost scrijelite tatuaje, desene care îl aruncau în rândul nelegiuiților. Și asta numai pentru a o salva pe micuța lui Holland, tot ce avea mai de preț în viață. Charlie trăia extremele circului: avea un număr de excepție cu băieții lui, dar stătea și închis într-o cușcă, făcând pe nebunul. Capacitatea lui de sacrificiu este uriașă și principala lui calitate, din punctul meu de vedere.

M-a impresionat cu dragostea lui pentru Holland și pentru Regina, costumiera lui. Îi curge circul prin vene și nu se lasă abătut de la principiile moștenite de la tatăl său. Atmosfera din căruța lui colorată este extrem de caldă și de plăcută. Mai că simțeam că stau pe scările ei, privindu-i ducând la cap fiecare sarcină.

Domnița și circarul – o lecție de viață

Ella Beckley este un exemplu de om dispus să rupă normele civice pentru cei din jurul ei. Nu avea studii de asistentă medicală, dar avea pasiune pentru această meserie.  Îi plăcea să aibă grijă de oameni, copiii fiind punctul ei sensibil. Ella suferise mult prea mult pentru vârsta ei. Nu lăsa pe oricine să vadă în spatele zidurilor sale de protecție, nu reușea să facă pace cu un eveniment din trecut. Întreaga viață îi fusese afectată și nu își mai găsea singură calea.

Colacul de salvare vine din partea lui Charlie și a micuței Holland. Prezența lor îi face face bine. Și ea este gata să lupte cu toate armele pentru a o sprijini pe micuța de numai șapte luni. Renunțase la tot ce avea numai pentru a o îngriji pe micuță.

Ella și Charlie nu sunt pregătiți pentru ceea ce vine peste ei. El se ascunde în spatele tăcerii, ea nu știe să își exprime trăirile. El nu vrea să o lase implicată în lumea întunecată în care era obligat să trăiască. Ea nu este gata să îi spună secretul pe care îl căra pe umeri.

Este o cale tulbure, o cale pe care se poate merge numai cu credință și dragoste, dar trebuie rupte zăgazurile mai întâi. Și ei sunt singurii care pot face acest lucru. Iar mijloacele stau numai în mâinile lor.

Mi-a plăcut mult povestea. Mi-a plăcut să stau în umbra Ellei și a lui Charlie. Poveștile lor sunt sensibile și pline de trăiri. Voiam să aflu cum se va termina totul, voiam să aflu ce decizii vor lua și cum vor se vor aranja lucrurile. Am strâns pumnii și am sperat că orgoliile și secretele vor fi înfrânte.

Vă recomand cartea dacă sunteți în căutare de o poveste caldă.  Este potrivită pentru un weekend sau pentru o zi caldă!

Romanul a apărut la Editura Casa Cărții și poate fi cumpărat de aici. 

An aparitie: 2018

Autor: Joanne Bischof

Nr. pagini: 362

Titlu Original: The Lady and the Lionheart

Traducator: Mihaela Tocut Ady

Lasă un răspuns