„Doi pot ține un secret” numai dacă vor. Unele secrete ar trebui să rămână nespuse. Dezgroparea lor ar putea fi echivalentă cu un dezastru. Cel de-al doilea roman al scriitoarei Karen M. McManus mi-a adus o poveste plină de imprevizibil, o tensiune pe care am resimțit-o cu fiecare por. Mi-a plăcut „Unul dintre noi minte”, mi-a plăcut toată starea aceea de incertitudine. Dar mi-a plăcut și cursa asta către secret. Am simțit că joc la ruleta rusească. Oricine putea fi vinovat. Dar știți ce? Nu am vrut să aflu vinovatul. Sună ciudat? Mi-a plăcut să dezgrop secretele trecutului, mi-a plăcut să merg pe firul întâmplărilor și să fiu martorul lor. Și am vrut să stau cât mai mult în orășelul bântuit de amenințări.
Știți că acesta este genul meu preferat. Iubesc adrenalina și felul în care inima îmi pompează sângele atunci când încep propria ancheta. Îmi place să deschid dosare, să caut legături, să găsesc zalele care unesc lanțul nenorocirilor. Dar ceea ce mă face cu adevărat fericită și împlinită, în calitate de cititor, este acel moment când descopăr și alte teme inserate în poveste. Nu îmi plac firele drepte, când vine vorba de citit. Îmi plac curbele. Vreau rampă, pantă, declivități. Vreau să mă împiedic, să mă împotmolesc. Și Karen M. McManus știe să îmi ofere asta.
Doi pot ține un secret – da sau nu?
Tema familiei mi s-a părut cea mai pregnantă. Cât de mult contează să ne știm rădăcinile? Să simțim că aparținem unui loc, unei familii? Foarte mult. Enorm. Nevoia de a fi conectat, nevoia de a conta sunt două nevoi care fac parte din cei 4C aduși mereu în față de terapeuți și psihologi (nevoia de a fi conectat, de a conta, de a fi capabil și de a avea curaj, dacă vă întrebați care sunt cei 4C fantastici).
Gemenii Ellery și Ezra sunt niște copii care trezesc empatia. Dar și admirația cititorului. Aveau 16 ani și o viață mult prea grea. Fuseseră crescuți de o mamă afectată de propriile traume. Sadie, mama lor, devenise victima drogurilor și vă imaginați ce model era pentru copiii ei. Se simte că îi iubește atunci când îi sună din clinica în care este internată, dar am simțit o profundă antipatie pentru ea. Nu am putut să o iert pentru viața nesigură pe care le-o oferise gemenilor.
Ellery și Ezra sunt încredințați bunicii lor, pe care o vedeau numai în apelurile video, și trimiși în idilicul orășel Echo Ridge. Ai fi spus că este un orășel decupat din broșurile cu și despre vieți perfecte. Totul funcționa ca la carte. Nimeni nu făcea nimic nelalocul lui, toate păreau perfecte. Dar știți că lacurile limpezi sunt adânci, nu? Și Echo Ridge are propriile secrete, câteva crime și dispariții au zguduit liniștea aparentă.
Doi pot ține un secret – adevăr sau minciună?
Se pare că Echo Ridge iubește perfecțiunea. Atât de mult încât cineva o face să dispară. De ce spun asta? Fetele frumoase dispar din peisaj. Cine le voia eliminate și de ce alegea participantele la locul de regină a balului?
Când Sadie avea 18 ani, Sarah- sora ei geamănă, a dispărut. Vina o măcinase și o alungase din orășelul natal. Revenise în urmă cu cinci ani, când fiica bonei ei fusese găsită moartă în parcul tematic din oraș. Lacey, tânăra ucisă, fusese regina balului. Ancheta deschisă pentru găsirea ucigașului se încheiase cu un rezultat nedorit: criminalul nu fusese găsit. Nu se aplicase „regula” cu iubitul este vinovat. Sau, cel puțin, nu se găsiseră dovezile pentru a-l incrimina.
Ellery iubește misterele și romanele polițiste. Își dorește să afle poveștile celor două fete dispărute, voia să afle adevărul. Este atrasă de secrete, dar nici măcar nu bănuiește cât de periculoasă poate fi dezgroparea lor. Cam atât de periculoasă pe cât poate fi includerea ei într-un șir lung de amenințări. Katrin, Brooke și Ellery – candidatele pentru locul de Regină a balului, încep să primească diverse mesaje de amenințare. Orașul este împânzit de pânze albe cu mesaje care trezesc fiori. Răzbunare? Crimă? Criminal în serie?
Iadul se dezlănțuie când una dintre fete dispare și orașul începe să clocotească. Sunt trasate tot felul de indicii care îl incriminează pe nimeni altul decât fratele iubitului lui Lacey, fata care fusese ucisă cu cinci ani în urmă. Avea familia aceasta ghinion sau sângele rece le circula prin vene? Iubeau să facă rău sau doreau să se răzbune?
Încep să iasă la iveală tot felul de piste care destabilizează toată fundația anchetei. Nu știi pe umerii cui să le așezi și unde să faci lipiturile. Există motive. Toți au ceva de ascuns. Dar al cui motiv echivalează cu crima? Descoperiți voi.
Doi pot ține un secret – un roman capcană
Că tot v-am spus de parcul tematic, aș vrea să compar lecturarea acestui roman cu o vizită la un parc horror. Intri în tunel, convins că nimic nu te poate înfricoșa. Rând pe rând, capcanele încep să îți apară în cale. Detaliile îngrozitoare se ivesc de acolo de unde te aștepți mai puțin. Te sperie, dar nu vrei să ieși. Vrei să vezi până unde poți merge și cine te așteaptă la capătul tunelului. Eu nu am ghicit din prima cine era acolo. Am orbecăit după vinovat și mi-am lăsat furată privirea de „elefantul” din cameră și am uitat să mă mai uit la magician (a se citi criminal).
Mi-a plăcut romanul. Mi-a plăcut puzzle-ul ăsta nebun pe care am luptat să îl asamblez. M-am afundat în poveste, am alergat printre pagini pentru a aduna secretele și am încercat să le pun cap la cap înainte să ajung la final. Mi-a ieșit destul de târziu. O poveste antrenantă, un subiect bun și personaje care poartă măști. Care este adevărata lor față?
Romanul a apărut la Editura Herg Benet, colecția Passport, și poate fi comandat de aici. Își merită banii (are reducere de 35 % astăzi)!
Editie: Necartonata
Editura: HERG BENET
Nr. pagini: 336
Titlu Original: Two Can Keep A Secret
Traducator: Cristina Nemerovschi
Nu cred ca doi pot tine un secret. Nu stiu sa iti zic de ce, dar asa mi se pare. Totusi cred ca este o carte uimitoare.
Nu eram convinsa in privinta cartii asteia, dar sa stii ca m-ai convins. Pare chiar foarte faina.
Felicitări pentru recenzie! 🙂
Dacă-mi va pica în mână o voi citi fără să stau pe gânduri! Mulțumesc pentru doza de mister matinal și pentru fiecare recomandare literată!
Admir autorii care sunt capabili sa creeze astfel de romane captivante. Cartile politiste bune sunt foarte greu de gasit. Multumesc pt recomandare.
Ar merita făcut un film, la cât e de intriganta si captivanta cartea!
Eu as zice ca unele secrete sunt facute sa fie dezvaluite la un moment dat, dar si unele care ar trebui sa ajunga in mormant.
Pare foarte interesantă cartea. Sper să nu uit de ea și să o comand data viitoare când îmi fac stocul de cărți!
De mult o pândesc, indecisă. Acum m-am decis-o iau!
Se pare ca personajele sunt complexe, intriga bine construita, un roman plin de mister!
Buna recenzie!
Nu am citit nimic de această autoare, din păcate. Mi-a plăcut recenzia ta, cred că e o carte care te ține în tensiune și nu prea poți să te oprești din citit până la final. Am o listă lungă cu cărți ”de citit” și mai completez cu una. Îți recomand, pentru când ai timp, tot din aceeași temă a familiei și căutărilor ”Albastru pur”. Nu e chiar atât suspans, dar e o carte frumoasă.
Îți mulțumesc mult pentru recomandare! O voi căuta! Îmi plac mult cărțile cu aceasta tema.
Nu am citit inca nici o carte de la autoare, dar tare imi place cum ai descris-o pe aceasta. Pare fix genul acela sumbru care imi place mie. Cu crime, disparitii, vinovati si orasele perfectioniste. Oarecum seamana cu Obiecte ascutite, carte ce am citit-o relativ recent. Multumesc pentru recomandare!
Mi-a placut „Unul dintre noi minte”, dar „Doi pot tine un secret” nu am citit-o, inca. Recunosc ca am avut o oarecare retinere ca nu s-ar ridica la nivelul primei carti.
Încă nu am citit nimic scris de autoare. Sper ca luna asta să ajung și eu la acest roman, pare captivant și clar pe gustul meu. Felicitări pentru recenzia minunată! <3
Într-adevăr, doi pot ține un secret numai dacă vor. Un roman incitant care merită citit.
Super recenzie ta! Ma face sa vreau sa o citesc, deși nu sunt mare amatoare a genului. O trec pe lista pentru următoarea comanda
Felicitări pentru recenzie! Foarte convingătoare!
In ultima vreme tot dau peste cartea asta. Se pare ca ori o citeste multa lume, ori i se face multa reclama. 🙂
Avand in vedere ca am citit „Unul dintre noi minte” si mi-a placut, o s-o trec in wishlist si pe asta. 🙂
Nu cred că este reclama, este doar sub „lumina” primei cărți. 🙂