Doamna Harris cucerește New Yorkul. Și toate inimile cititorilor. Ea a mers la New York, eu am dat fuga pe Libris și mi-am „cumpărat” bilet către noua aventură. La fel de caldă și de emoționantă precum a fost cea din Doamna Harris cucerește Parisul, povestea din noul volum s-a insinuat repede prin toate ungherele sufletului meu, l-a alinat și l-a încălzit.

Am fost alături de doamna Harris când și-a cumpărat rochia nouă de la Dior, i-am văzut visurile căpătând culoare și strălucire, I-am cunoscut pornirile, impulsivitatea și spiritul de luptătoare. O fi dumneaei o simplă menajeră, dar lasă urme în fiecare viață pe care o întâlnește în drumul său. Și asupra acestor urme ți-ai dori să nu intervii niciodată, să nu le ștergi cu soluții miraculoase și cârpe magice.

Doamna Harris cucerește New Yorkul
Doamna Harris cucerește New Yorkul

Doamna Harris cucerește New Yorkul

Cărțile lui Paul Gallico s-ar putea să nu se încadreze în tiparele lumii moderne. Nici personajele sale nu par desprinse din cartierele zgomotoase, pline de culoare si de amprente locale. Însă, într-un mod pe care nu vi-l pot explica în cuvinte, poveștile lui Paul Gallico traversează epoci, generații, lumi. Am știut că voi fi fermecată din nou, că vuietul inimii își va cânta imnul în urechile mele, că lumea exterioară va fi pusă pe pauză și eu voi aluneca pe un tobogan uriaș într-o căsuță mică, într-o Londră diferită, la un ceai parfumat și o discuție interesantă despre viața de menajeră și așteptările nefirești ale unor angajatori lipsiți de empatie.

Deși aventurile mult iubitei menajere nu pot fi unele cu răsturnări imprevizibile de situație, deși limitele nu sunt forțate și finalurile pot fi uneori ghicite cu ușurință, poveștile care o au drept nucleu pe doamna Harris sunt de neuitat. Au o simplitate aparte, o bucată de lume încapsulată într-un fel de clepsidră a timpului, cu un nisip care curge hipnotizator, care varsă povești și emoții în sufletele deja pregătite să le primească.

Doamna Harris – emoție și visuri

Cred că, dincolo de tema abordată, povestea din Doamna Harris se remarcă prin mesajul „codat” transmis prin cuvinte simple: nu renunța să visezi! Viața nu este doar despre a avea, a trăi, a simți, a prinde în tipare, a fi supus. Viața este un tablou complex alcătuit din clipe, fericire, pierderi, visuri, dorințe. Iar Doamna Harris nu se împiedică de obstacolele ridicate de lume și de normele societății londoneze. Doamna Harris visează, crede, îndrăznește. Iar visurile sale nu o privesc doar pe dumneaei.

Doamna Harris visează la o viață mai bună pentru cei dragi, visează la o altă soartă pentru un copil abuzat, la un alt deznodământ pentru povești care nu o vizează direct. Cine are timp pentru alții? Un suflet bun, direct și sincer. Fix așa cum este cea mai drăguță și mai prietenoasă menajeră. Când doamna Harris, așa micuță și blândă cum este, își pune ceva în minte, e aproape imposibil să nu se împlinească. Acum, fie vorba între noi, mi-e și teamă să o mai aud dând glas propriilor dorințe. Lumea ei, lumea personală, alcătuită din ore de curățenie și întâlniri cu prietenii, este una mică. Dar Doamna Harris cucerește lumea toată, cu granițele largi și teritoriile necunoscute, îndeplinește visuri și trece vămile cu aceeași ușurință cu care șterge praful.

Doamna Harris cucerește New Yorkul

Așa cum v-am spus deja, doamna Harris nu-și mai dorește ceva pentru ea. De data asta, după cum cred că intuiți deja, doamna Harris vrea să-l ducă pe micuțul Henry, un copilaș lovit prea tare de soartă, în brațele tatălui său biologic. Henry fusese lăsat în grija unei familii care-l privea doar ca pe o sursă de venit. Mama lui își făcuse o nouă familie, uitase de propriul copil și cei din familia „adoptivă” nu aveau cui să dea socoteală pentru relele tratamente aplicate băiețelului.

Doamna Harris știa că tatăl biologic al lui Henry se numea George Brown și că locuia în America. Pentru că auzise numai lucruri pozitive despre Pământul făgăduinței, doamna Harris este convinsă că micuțul ar putea avea altă viață alături de propriul tată. Așa că, fără să stea pe gânduri, doamna Harris dă glas celei mai mari dorințe: să ajungă în America, să-l caute și să-l găsească pe George Brown, să-l convingă să vină să își ia băiețelul și să-l scutescă de viața de coșmar.

Reușită sau eșec?

Doamna Harris cred că a impresionat și divinitatea, altfel nu-mi explic cum astrele așază imediat rotițele în ansamblul de îndeplinit dorințe. Una dintre angajatoarele sale îi propune blândei menajere să o însoțească în… America, ați ghicit! Dacă planul inițial era să îl caute pe tatăl lui Henry, lucrurile nu se întâmplă chiar așa. Doamna Harris îl strecoară pe băiețel la bordul navei care avea să-i ducă în marele oraș. Dar aventura abia începea…

America era mare, gălăgioasă și o mulțime de George Brown trăiau acolo. Doamna Harris nu-l putea ține ascuns la nesfârșit pe drăgălașul băiețel și asta s-ar putea să dea curs unor încurcături delicioase!

Doamna Harris – cea mai drăguță menajeră

Așa cum v-am spus mai sus, Doamna Harris cucerește New Yorkul este o poveste dulce, acoperită în visuri și straturi de curaj, îmbibată în dragoste și oameni care-și doresc să ajute. Doamna Harris îndrăznește să își schimbe destinul, să rupă etichetele și să umple lumea de bine și de lucruri curate. Ce spuneți, sunteți gata de aventură?

Doamna Harris cucerește New Yorkul Paul Gallico – este disponibil pe Libris.

Categoria: Literatura Universala

Autor: Paul Gallico

Editura: METEOR PRESS

An aparitie: 2022

Editie: Necartonata

Nr. pagini: 288

Titlu Original: Mrs Harris Goes to New York

Traducator: Mihaela-Adina Eros

Lasă un răspuns