„Doamna din lac” a reprezentat cea de-a doua întâlnire cu autoarea Laura Lippman. Și pot spune că aceasta a fost mai fericită. Te-aș recunoaște dintr-o mie nu a fost fix genul meu de carte. A fost statică și acțiunea a lipsit, lucru care însă nu m-a convins să nu îi mai acord o altă șansă autoarei. Și bine am făcut!

Doamna din lac are o descriere mai mult decât incitantă și mi-a fost teamă că iar mi se vor vinde iluzii la pătrat. Din fericire, romanul de față, apărut la Crime Scene Press, a avut mai multe bile albe și eu m-am lăsat trasă în jocul minciunilor, al manipulărilor și al secretelor bine păstrate. Mi-a plăcut foarte mult faptul că autoarea și-a plasat acțiunea în anul 1966, în Baltimore, lucru care a adăugat greutate întregului scenariu închipuit de ea. Diferențele dintre clasele sociale, conflicte rasiale, aspirații ținute secrete și uși închise femeilor care își doreau altceva de la viață – cam asta primim pe lângă ancheta jurnalistică extrem de interesantă.

Doamna din lac
Doamna din lac

Doamna din lac – lupta pentru adevăr

Primele pagini m-au speriat teribil. Când vine vorba de romanele polițiste, din punctul meu de vedere, perspectivele multiple pot trage un pic acțiunea în jos. Nu îmi place să fiu amețită, să fiu obligată să urmăresc foarte multe piste care par să nu ducă nicăieri. Nu suport personajele care sunt menționate în poveste, dar care  rămân cu un rol lipsit de semnificație pe parcursul acesteia. Din fericire, cu toate piedicile pe care Laura Lippman le-a ridicat, povestea mi-a plăcut și chiar mi s-a părut incitant să încerc să rezolv puzzle-ul pe care l-a construit sub ochii mei.

„Fanii Laurei Lippman vor devora acest roman polițist sofisticat, care surprinde spiritul acelei epoci și, în același timp, zugrăvește un tablou tulburător și puternic al amibiției feminine.” – Publishers Weekly

Singurul lucru pe care nu l-am înțeles a fost alegerea pe care a făcut-o când a venit vorba de modul de abordare. Capitolele care ne prezentau viața lui Maddie au fost scrise la persoana a III-a, celelalte la persoana I. Nu știu dacă a procedat așa pentru că și-a dorit ca noi, cititorii săi, să ne simțim parte integrantă a poveștii sau doar pentru că a vrut altceva. Oricum ar fi, mi s-a părut o abordare îndrăzneață, ușor riscantă.

Reinventare

Maddie Schwartz este personajul contradicție. Așa am numit-o eu pe tot parcursul lecturii. Am apreciat-o pentru că a reușit să rupă barierele, să decidă pentru propria fericire. Doar că, nu de puține ori, Maddie își șochează publicul. Femeia fericită, supusă, mama devotată.  Fusese toate astea. Dar își părăsise căminul conjugal. Și asta în ciuda tuturor piedicilor care vin la pachet cu această decizie. Lucru bun ați spune voi, mai ales dacă asta o face fericită.

De acord. Doar că, scumpa noastră Maddie, se reinventează peste noapte și se pare că nu are limite. Poate înscena un furt pentru a obține banii de pe asigurare, poate minți cu zâmbetul pe buze și poate avea o aventură cu un om de culoare. Bărbatul, polițist local fără prea multe drepturi, devine și legătura ei directă cu poliția. Doar nu credeați că nu va exploata noua Maddie această oportunitate!

Liniștea orașului este spulberată când două cazuri de crimă ies la iveală. O doamnă de culoare și un copil. Femeia de culoare nu prezenta prea mult interes, pistele despre cazul copilei păreau toate înfundate. Maddie știe atunci că, aceste două cazuri și câteva sfori bine trase sunt cele care îi pot schimba viața pentru totdeauna. Vrea să lucreze la ziar și știe exact de unde să înceapă, chiar dacă trebuia să treacă prin toate funcțiile posibile. Avea câțiva ași bine păstrați în mânecă.

Adevărul cere să iasă la lumină…

După cum v-am spus, Laura Lippman ne poartă în cercul schimbărilor la care Maddie se autosupune. Dar nu ne oferă informația prea ușor. Traseul este sinuos, alambicat, perspectivele multiple par piese care nu au legătură cu puzzle-ul acesta. Totuși, Doamna din lac are ceva al ei. Acel ceva care te atrage mai jos, în apele adânci și liniștite, care ajung să te înghită complet.

Cu personajele nu ai cum să dezvolți vreo legătură de simpatie. Sunt exact genul ăla care îți trezesc interesul tocmai prin faptul că nu se pot încadra în niciun tipar. Și asta mi-a plăcut. Dar cel mai mult mi-a plăcut nebunia aia de răsturnare de situație. Nu vă spun nici care, nici unde este. Doar nu vreți să stric magia lecturii! E musai să descoperiți voi, să trasați propriile drumuri și să alcătuiți propriile anchete.

Laura Lippman a reușit să se înscrie pe lista autorilor de urmărit. Mai are puțin până să mă convingă complet, dar m-am bucurat de această carte și pentru asta i-am acordat patru stele.

Doamna din lac a apărut la Crime Scene Press și poate fi cumpărat de aici.

An aparitie: 2019

Autor: Laura Lippman

Editie: Necartonata

Nr. pagini: 320

Titlu Original: Lady in the Lake

Traducator: George Arion Jr.

 

2 COMENTARII

Lasă un răspuns