Dispăruți este una dintre cele trei cărți pe care le-am luat cu mine, în concediul pe care l-am petrecut în Suedia. Și este singura pe care am citit-o în zece zile. Am început-o în avion, am terminat-o tot în avion, la întoarcere. Mă bucur că am ales-o pe ea. Și asta pentru că a fost lectura ideală pentru vacanță. Nu m-a solicitat, nu m-a ținut cu gândul la acțiune și m-am bucurat de cele câteva minute de lectură de dinainte de somn.
Deși povestea este una cu mult potențial și subiectul este unul extrem de interesant și de ofertant, autoarei i-a lipsit experiența. Ar fi reușit să facă din acest roman unul cu adevărat remarcabil și suspansul ar fi menținut cititorul în poveste. Nu știu dacă ați apucat să citiți romanul și ce impresie v-ați făcut voi despre el, dar eu m-am prins repede de deznodământ și am dibuit identitatea omului din spatele întregului plan. Ar fi fost și culmea să nu deslușesc misterul atât de repede… Autoarea mi-a oferit informațiile și resursele pe o tipsie argintată, tivită cu invitații la petrecere și dispariții inexplicabile.
Un joc nevinovat sau un scenariu pentru crimă?
Dispăruți este romanul de debut al autoarei Leona Deakin și este primul din seria dedicată Augustei Bloom, psiholog și detectiv particular. Augusta Bloom este un personaj cu un potențial uriaș și abia aștept să văd ce cazuri i-a mai pregătit autoarea noastră! Înainte de vă spune și alte lucruri despre carte, aș vrea să menționez că m-a încântat faptul că Leona Deakin a ieșit din tiparul scriitorilor de romane polițiste și nu a mai folosit un polițist pentru a-și desfășura anchetele. Iubesc combinațiile între romanele psihologice și cele polițiste și sunt de părere că, un psiholog are mult mai multe abilități pentru alcătuirea planului și instrumentarea cazului.
Augusta Bloom este încă necunoscută mie și știu că are multe secrete pe care le păstrează pentru romanele viitoare. Leona Deakin a pus-o în centrul poveștii, fără a face prea mult caz pe tema aceasta. Atrage atenția cititorului către punctele dorite de ea, dar dezvoltă și înflorește foarte multe alte fire până acolo. Și acesta este un bonus uriaș, unul care ar putea să o ajute să construiască o acțiune mult mai complexă și mai plină de mister și adrenalină.
Dacă ar fi ales acum să renunțe la perspectivele diferite, altul ar fi fost rezultatul, sunt convinsă. Apariția unui anume personaj a fost prematură și a condamnat întreaga poveste.
Minciuni și secrete, dispariții și răzbunare
Patru oameni au dispărut. În locurile în care au fost văzuți ultima oară sunt găsite felicitări cu invitații la o zi de naștere. Dar nu la o petrecere sunt chemați, ci să participe la un joc. Polițiștii nu sunt îngrijorați, nimic nu pare amenințător. Cei patru nu se cunosc, nu se încadrează într-un anume tipar. Doar dispar și nu mai revin acasă. Nimeni nu știe nimic despre ei, viața lor pare să fie dintr-odată pusă pe pauză. Nu există martori, semne sau scrisori de intenție. Pentru ei, cei patru au plecat pentru că s-au săturat de viața de adult, cu responsabilități și probleme. Dar cine ar pleca așa? Cine și-ar lăsa copiii și familia în urmă?
Poate că Augusta și Marcus nu ar fi intrat în această cursă contracronometru, dar o cunoștință dispare de acasă și Marcus este îngrijorat pentru fiica acesteia, rămasă în urmă. Ce o determinase pe femeie să plece de acasă? De ce nu îi dăduse niciun semn de viață fiicei sale?
Augusta și Marcus vor să descopere cine se ascunde în spatele acestui joc. De ce îi alesese pe aceștia drept victime? Ce îi lega? De ce ei? Era vorba de un tipar sau erau simple coincidențe? Și ce presupunea jocul?
Mi-a plăcut destul de mult romanul și consider că este bun de citit, mai ales pentru mesajul puternic. Rețelele sociale au căpătat o importanță foarte mare și uităm că nu deținem controlul asupra datelor pe care le împărtășim. Poate ar trebui să o citească și cei care se simt atrași de joculețele tip quizz… Sunt periculoase și pot fi adevărate capcane.
Dispăruți a apărut la Editura Rao și poate fi cumpărat de aici.
Roman ce și-a câștigat locul imediat în compania selectă a celor mai de
succes thrillere psihologice. Patru oameni au dispărut. În locurile în
care au fost văzuți ultima dată, sunt găsite felicitări cu ocazia zilei
de naștere cu o invitație la joc. Polițiștii nu sunt îngrijorați. Ce
poate fi înspăimântător la un joc? Dar familiile sunt disperate.
Psihologul și detectivul particular Augusta Bloom, cu ajutorul
colaboratorului ei, Marcus Jameson, fost angajat al Serviciilor Secrete,
cercetează cu atenție viețile celor dispăruți și descoperă un lucru pe
care aceștia îl au în comun. Acea trăsătură îi face cu adevărat
speciali. Pe măsură ce sunt reclamate tot mai multe dispariții care au
loc exact de ziua victimelor și sunt descoperite si invitațiile la joc,
Augusta Bloom și Marcus Jameson intră într-o cursă contracronometru
pentru a descoperi misterul disparițiilor și a-i aduce înapoi teferi și
nevătămați pe cei pe care familia îi așteaptă acasă.
Buna, am terminat de citit cartea acum 2 zile si tot am in minte o intrebare…. nu inteleg de ce pe felicitari scria „felicitari pentru PRIMA aniversare ” .
Pentru că era primul an din noua lor viața… Primul nivel al jocului