Dispariția lui Molly Clarke a fost prima lectură a toamnei. Dacă lucrurile continuă așa, pot deja să spun că voi avea un septembrie palpitant, încărcat de emoție, suspans și adrenalină. Mi-am dorit mult de tot cartea asta, mai ales pentru că eu am fost unul dintre cititorii încântați de celălalt roman al autoarei: Cu o noapte înainte.

„Wendy Walker recidivează, imaginând un roman care te va face să îți rozi unghiile de neliniște și te va ține treaz toată noaptea!” Angie Kim, autoarea romanului Miracle Creek

Dispariția lui Molly Clarke
Dispariția lui Molly Clarke

Accident, moartă, vină

Deși nu-mi mai aduceam aminte clar stilul de scriere și modul în care-și construiește acțiunea și personajele, am fost sigură că voi avea parte de o călătorie capabilă să-mi creeze goluri în stomac și o respirație mult prea accelerată pentru binele meu.

Nu știu dacă vârsta e de vină sau conștientizarea profunzimii și întunecimii minții umane, dar îmi plac tot mai mult romanele cu înclinații spre psihologie, cu episoade de introspecție și scene marcate de vină. Îmi place – așa-i că sună ciudat? – să caut motivele, să înțeleg trăirile, să fiu martora evenimentelor dramatice și a vindecărilor. Îmi plac oamenii. Și pentru că nu am atât de mulți în jurul meu, iată că ajung să-i caut în cărți.

„Captivant, cu răsturnări de situație neașteptate! Aveți în mâini un roman extraordinar de bun!” Adrian McKinty, autorul romanului Lanţul

Dispariția lui Molly Clarke –  acceptare sau căutare?

Ce faci în momentul în care cineva foarte drag ție îți spune că vrea să dispară? Că viața ta va fi mai bună fără prezența lui? Molly Clarke nu le-a spus asta direct membrilor familiei sale, dar a lăsat un bilet într-o cameră de motel, și-a abandonat mașina pe marginea unei străzi și a dispărut fără urmă.

Molly Clarke avea motive pentru care nu se mai simțea bine în sânul propriei familii. Trăia de câteva luni bune măcinată de vină și durere. Mai avea doi copii pentru care să lupte, un soț pe care-l iubise și a cărui privire plină de reproș nu o mai suporta acum. Știa că îi rănise iremediabil pe toți, dar îi iubea la fel de mult ca înainte. Știa că nu aveau să o ierte sau să o mai privească la fel. Nici ea nu putea să mai facă asta. Dar avea nevoie mai mult ca oricând de dragostea lor, de suport și de îmbrățișări. Măcar de un cuvânt blând, care să nu fie urlat și încărcat de reproșuri amare.

Molly conducea opt ore pentru a-i fi alături unui fiu care nu o voia acolo. Poate pentru că era adolescent și o mamă foarte entuziasmată de un meci de fotbal nu se număra printre ipostazele lui favorite. Poate pentru că și el, cel care îi arunca cele mai puține cuvinte și cele mai puține reproșuri, nu o mai voia acolo. Pentru o mamă, mai ales pentru una care simte că sufletul îi este prea greu și vina prea mare, nu este deloc ușor să se trezească în fiecare zi cu brațe goale și mustrări de conștiință. Pentru o mamă a cărui existență de până atunci este anulată de o faptă imposibil de rostit, nimic nu mai este ușor.

Căutare, întrebări, răspunsuri

Deși avea suficiente motive pentru a dispărea pentru totdeauna din sânul familiei sale, Molly nu-i abandonase. Își pusese încrederea în primul om care oprise mașina în dreptul ei, mai ales pentru că era însoțit de o fetiță, și pierduse tot. Inclusiv libertatea. Durerea ei trebuie să rămână în urmă și Molly are nevoie să supraviețuiască, fie și pentru a le spune celor rămași în urmă că nu i-a abandonat, că-i iubește și că nu ar putea vreodată să le facă rău.

Am mai citit cărți despre femei ținute captive. Am rămas la fel de îngrozită, de scârbită și de revoltată de fiecare dată. Este o stare apăsătoare, bolnăvicioasă, putredă și încărcat de durere. Iar Wendi Walker știe să apese pe butoanele potrivite pentru a descrie disperarea, captivitatea și neputința.

Ceea ce a fost infinit mai greu de data asta a fost prezența unui copil. Mi-a fost greu să o privesc pe micuță ca pe un copil obișnuit. Știu că fusese crescută într-un mediu bolnav, încărcat de scenarii și minciuni. Dar e de-a dreptul malițioasă, suspicios de inteligentă și de înclinată spre rău, mai ales la cei nouă ani ai săi.

Dispariția lui Molly Clarke – e de-ajuns să te caute o singură persoană

Pentru că știe că ultimele cuvinte adresate mamei sale fuseseră încărcate de ură și reproșuri, Nicole – fiica lui Molly – nu vrea să renunțe la căutări. Știa că acolo, în orașul în care găsiseră mașina mamei sale, mai erau răspunsuri, mai erau secrete, mai erau indicii neexploatate.

Prinsă într-un cerc bolnav, plin de alcool, nopți pierdute în compania unor străini și propriile procese de conștiință, Nicole încearcă să o găsească pe mama ei. Poate că vrea să reechilibreze balanța, poate că vrea să facă asta pentru Evan, poate că vrea să mai scoată câteva crâmpeie de vină din propriul suflet. Nici nu mai este atât de relevant motivul real. Important este că nu renunță.

Însă, în ciuda sentimentelor sale, Nicole habar nu are că s-a pus singură într-un pericol care ar putea să o coste propria-i libertate.

Mi-a plăcut mult suspansul ascuns între pagini. Am simțit de multe ori apăsarea lui Molly și podeaua care-mi fugea de sub picioare. M-am temut pentru fiecare decizie și pentru fiecare plan menit să o ajute pe Molly să scape. Poate avea să reușească să plece de aici, dar cum ar primi-o înapoi familia?

Dispariția lui Molly Clarke – drame personale, așteptări, iubire

Dispariția lui Molly Clarke este un mănunchi complicat de drame și secrete. Fiecare personaj are câte un bagaj pe care nu este pregătit să-l lase jos. Și-l cară așa, încărcat și greu, prin viață și prin lume.

Au fost două scene care mi-au ridicat ușoare semne de întrebare. Finalul este interesant și funcționează ca un duș rece. Pentru gustul meu, finalul a venit grăbit, abrupt și neîncadrat prea bine în tot ce se desfășura sub ochii mei. Aș fi vrut un pic mai mult timp, un pic mai mult dintr-un ingredient minune, care să facă totul mai compact și mai ușor de digerat.

Dispariția lui Molly Clarke a apărut la Editura Corint – Imprint Leda Bazaar și poate fi cumpărată de aici.

Dacă sunteți curioși, puteți căuta și articolele apărute deja sau în curs de apariție pe blogurile colegilor mei: Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Falled, Fata cu cartea; Citește-mi-l; Analogii, antologii.

Autor: Wendy Walker

Traducere: Loredana Voicilă

Leda Bazaar

Apariție: August 2023

Softcover

Număr pagini: 400

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns