O dispariție, o apariție, o familie care pare să ascundă multe schelete în dulap și o poveste care îți ridică nenumărate semne de întrebare. Analizată la sânge, cartea asta este cel puțin ciudată. Nu ciudată în sensul acela. Are sens? Este ciudată pentru ca finalul nu te lasă să fii doar cititor. Devii scenarist. Dar scenariile iau naștere abia după ce ajungi la final. Întorci pagina și speri că vei mai găsi un mic indiciu ascuns. Și mai citești o dată. Și încă o dată.
Ce mult îmi place când dau peste o carte care stârnește furtuni în mintea mea. Cartea de față nu șochează prin nu știu ce răsturnări de situație. Șocantă este povestea în sine. O intrigă întunecată, o apariție care nu face altceva decât să scoată la iveală niște secrete bine păstrate. Apariția lui Daniel Tate în sânul familiei din care dispăruse în urmă cu șase ani este asemenea unui vânt iscat din senin. El înlătură praful de pe cele mai sumbre secrete și scot la iveală indiciile care fuseseră trecute cu vederea.
Daniel Tate avea zece numai zece ani când a dispărut din sânul familiei sale. Cercetările efectuate de marea echipă de la FBI, presiunea mediatică și toate acțiunile renumite familiei Tate, rămăseseră fără rezultate. Daniel dispăruse fără urmă. Fusese un copil obișnuit. Aventuros, răsfățat și atent la ceea ce se întâmpla în strălucitoarea sa familie.
Jessica Tate, mama lui Daniel, suferea după pierderea primului său soț. Avea din prima căsătorie doi copii și trei din cea de-a doua. Dispariția lui Daniel este lovitura de grație, lovitura care o cufundă și mai adânc în lumea alcoolului.
Dispariția lui Daniel Tate – Cristin Terrill O poveste șocantă
Daniel Tate, adolescentul, apare după șase ani de la dispariția lui. Facem cunoștință cu el în primele pagini ale cărții. Întâlnirea este una destul de dură. Șocantă, aș spune. Daniel este un mincinos notoriu. Își construise un strat de protecție din minciuni și nu se sfia să îl folosească. Se folosește de minciuni pentru a găsi un loc într-un centru de îngrijire pentru copiii ca el. Se învăluise în tăcere până când este amenințat cu internarea într-o clinică psihiatrică. Era introvertit, își rodea unghiile până la sânge. Aparent, era un copil traumatizat. În realitate, făcea toate astea intenționat.
Când se simte tot mai amenințat de internare în clinica psihiatrică, Daniel își reconsideră șansele și își dezvăluie povestea. Era Daniel Tate, copilul răpit din sânul familiei, trecut ilegal granița, bătut și traumatizat de toate schimbările și tratamentele la care îl supuneau răpitorii săi. Îi fusese negat dreptul la adevărata identitate și se insistase asupra acestui lucru până când el devenise confuz asupra numelui și amintirilor sale. Familia Tate era gata să îl ia acasă. Sforile puteau fi trase cu repeziciune. Fiul răpit se întorcea acasă. Dar poți să crezi un mincinos? Este Daniel Tate sau este un impostor?
În ciuda brațelor deschise care îl întâmpină acasă, Daniel realizează că lumea și familia lui sunt schimbate. Mama lui îl evită, Nicholas nu este gata să se deschidă în fața lui și adaptarea la o nouă lume nu este atât de ușoară.
Povestea este una care te prinde de la primele pagini. E întunecată și scoate în evidență efectele dezastruoase pe care le poate naște adevărul. Este preferabilă o minciună care trezește bucuria în sufletele amorțite sau adevărul care poate crea fisuri adânci în nucleul unei familii? Când devii din mincinos un dus de nas?
Pe parcursul lecturii am fost prinsă în vârtejul de minciuni al lui Daniel. Nu știam unde să trasez linia sensibilă dintre minciună și adevăr. Nu știam care este adevăratul Daniel. Cel care fuge în intimitatea camerei lui albastre sau cel care are nevoie să fie acceptat din nou? Mă tot gândeam la „ce-ar fi dacă” și oscilam între „nu are cum” și „și dacă e adevărat”? Finalul a venit ca declanșarea unei bombe pe care o crezusem dezamorsată la timp. Credeam că echipa de geniști știe să taie firul corect. Nu a făcut-o și uite-mă privind dezastrul în toată grandoarea lui.
Recomand cartea iubitorilor de povești care oferă dramatism cu porția. Pic cu pic. Dar și celor care vor o poveste care le poate împinge marginile zonei lor de confort. Acțiune este din plin, personajele rămân misterioase până aproape de final (nu se lasă deconspirate așa ușor) și finalul nu este cel pe care îl aștepți. V-am mai spus că l-am citit de două ori?
Cartea a apărut la Editura Corint/ Leda Edge și poate fi achiziționată de aici.
Despre carte:
Data apariției: iulie, 2018
Număr pagini: 352
Traducere: Andra Elena Agafiței
Descriere:
Când a dispărut, în urmă cu șase ani, a fost un mister. Când s-a întors acasă, a fost un miracol. Doar că Daniel Tate nu este cu adevărat Daniel Tate. Familia însă îl primește cu brațele deschise și îi acceptă, fără să clipească, toate minciunile.
Deși povestea lui e cusută cu ață albă, mama și frații îi oferă, ca din întâmplare, explicații, scuze, informații de care să se agațe și îl protejează atunci când psihologii, polițiștii și agenții FBI îl încolțesc. De ce oare, se întreabă falsul Daniel? Ce secret teribil ascund membrii respectabilei familii Tate? Și când a devenit el, maestrul minciunilor, cel păcălit?
De mult caut o carte în care să nu pot anticipa acțiunea, iar aceasta pare promițătoare. În wishlist cu ea!
[…] Dispariția lui Daniel Tate – Cristin Terrill (recenzie, Leda Edge) […]
[…] Dispariția lui Daniel Tate – Cristin Terrill (recenzie, Leda Edge) […]
Îți mulțumesc și eu pentru vizită! Atracția a fost mare și pentru mine 🙂
Îți aștept impresiile!
Pare chiar interesanta cartea si adevarata,sunt oameni care in realitate fac astfel de lucruri…o sa o pun pe lista mea de citit cu toate ca nu prea am timp ..multumesc pt recomandare si o seara placuta
Mulțumesc și eu pentru vizita!!
Atât de profunda recenzia, încât ma regasesc în aceasta descriere, ca si cum as fi trait personal viata acestui personaj fictiv, Daniel Tate ! Felicitari !
Un Weekend plin de bucurii si pace în Suflet , draga Anca !
Weekend frumos! Ca de obicei, un comentariu care mă face să zâmbesc!
Zâmbetele tale sunt o încântare, pentru Sufletul meu ! 🙂
Nu am auzit de această carte, până să o văd la tine, iar recenzia m-a prins foarte tare. Cred că dacă aveam cartea acum o începeam. Felicitări!
Chiar eram curioasă cum e acest roman, mă atrăgea coperta 🙂 Felicitări pentru recenzia minunată, mă convinge să adaug și eu cartea pe lista de dorințe! <3
Îți mulțumesc mult! Mă bucur! Îți aștept impresiile!
O recenzie deosebit de tentanta. Felicitari!
Îți mulțumesc mult;