Dispariția mea o veți sesiza dacă mai apar atâtea cărți bune! Cum intru pe Libris, cum cad în capcană. Și știți cum este: cu cât mai multe cărți necitite ai acasă, cu atât nu ai ce citi. Asta e dilema cititorului, stați liniștiți!
Nu e nimic în neregulă cu voi. Și teancurile mele cresc precum voinicii din poveste. Da, mi-aș dori să dispară toate precum actrița din noua poveste scrisă de minunata Catherine Steadman, dar nu se prea poate. Trebuie să le citesc, să mai renunț pe ici, pe colo la câte o oră de somn și aia e, dăm înainte. Nu ne plângem, nu ne plângem! De citit să fie!
„O carte plină de stil, captivantă, care creează extrem de bine atmosfera de mister… N-am reușit s-o las din mână.“ LUCY FOLEY, autoarea bestsellerului The Guest List
Așa, să revenim la cărțile noastre. Nu știu cum ați primit voi Ceva în apă, dar mie mi-a plăcut. Știu că eram curioasă să aflu până pe ce margini împinge autoarea personajele și cam cât de aproape rămâne de realitate. M-a uimit, m-a vrăjit, m-a cucerit. Și nu aveam cum să ratez Dispariția, nu-i așa?

Dispariția – realitate sau imaginație bogată?
Nu știu cum este Catherine Steadman actrița, dar știu cum este Catherine Steadman autoarea și tare îmi mai place de ea! Am apreciat întotdeauna faptul că alege să rămână pe cărările pe care le cunoaște. Ne ademenește în lumea ei și se folosește de personaje pentru a ne prinde în vraja poveștilor sale.
De data aceasta, Catherine Steadman rămâne în lumea cinematografiei. Cunoaște toate sacrificiile, compromisurile și subterfugiile acestei lumi. Știe despre luptele caselor de producție, despre așteptarea încordată a actorilor, despre vânătoarea marelui rol și despre cât de incisivă poate fi această industrie.
„Perspectiva ei unică, de actriță și de scriitoare, conferă realism acestui roman, care se cufundă în apele tulburi ale Hollywoodului… În orice roman noir, detaliile locale sunt vitale, iar Steadman evocă în mod uluitor Los Angelesul, în toată gloria lui monstruoasă… Să citești Dispariția e similar cu a urmări un film de suspans.“THE WASHINGTON POST
În această lume o plasează și pe Mia Eliot, o actriță britanică. Evident, Mia are succes în Londra, dar visează să cucerească lumea filmului de la Hollywood. Și cine o poate condamna? Hollywood-ul se transformă peste noapte în orașul aspiranților, cu mii de tineri dornici de afirmare care sosesc din toată lumea. Competiția este acerbă și nimeni nu se dă în lături de la nimic. Și în mijlocul lor vine și Mia, sperând la roluri importante și la apariții spectaculoase.
Mia Eliot – o Jane Eyre modernă sau o oportunistă?
Mia Eliot era cunoscută pentru rolul în filmul Jane Eyre. O interpretase remarcabil pe mult iubita Jane și învățase să poarte acest personaj ca pe o a doua piele. Dar poate rezista o Jane Eyre în lumea celor care ar renunța la tot pentru un singur rol important?
Deși este obișnuită cu lumea aceasta feroce și caleidoscopică, Mia habar nu avea de cât de măreț și de decadent putea fi Hollywoodul. Era orașul visurilor, dar și al celor mai negre coșmaruri. Și Mia avea să afle asta curând, pe pielea ei.
Hollywoodul era orașul rechinilor gata oricând să ofere la schimb roluri sau promisiuni deșarte. Era orașul strălucirii și al vieții aflate în bătaia blitzurilor. Și orașul în care cineva putea să dispară fără urmă. Stai, asta se poate cam peste tot, nu? În fine. La o audiție, Mia poate să jure că o întâlnește pe Emily, o altă actriță aspirantă. Numai că, în cursul aceleiași zile, Emily dispare fără urmă.
Emily – există oare în realitate?
Poate că și Mia ar fi uitat de ea. Dar are în mână portofelul acesteia și cheile de la mașina închiriată. Dacă nu și-a imaginat asta, atunci Emily avea să apară și să își ceară lucrurile. Dacă nu o să vină, ce îi rămâne Miei de făcut? Oricum, are alte chestii pe cap. De exemplu: audiții, filmarea episoadelor pilot și rezolvarea dispariției cardului de acces în propria cameră. Ups! Îl pierduse Mia sau i-l furase cineva?
Nici nu știu când întorceam paginile, curioasă să aflu deznodământul, să văd cam ce planuri mai creionează Mia și care este răspunsul întrebărilor obsedante: unde este Emily și cine este Emily?
Mi-a plăcut mult modul în care autoarea a ales să asambleze întreaga poveste. Ne-a oferit un cadru suport, apoi a venit cu altă poveste pe care a așezat-o în acest cadru. O poveste plină de suspans, mister și adrenalină. Tensiunea a atins cote alarmante și eu m-am bucurat de această călătorie nebună, nebună.
Mi-a plăcut de Mia. A fost un personaj departe de perfecțiune, extrem de uman, de real și de bine construit. Nu îmi plac idealizările și mă bucur când întâlnesc acest tip de personaje. Mi-e mai ușor să le îndrăgesc și să le urmăresc acțiunile.
Da, Dispariția este o carte musai de citit vara asta! Vă poate anima o după amiază călduroasă sau un sfârșit de săptămână.
Dispariția – Catherine Steadman – poate fi cumpărată de pe Libris. Recomand!
Nr. pagini: 336
Traducator: Dan Dobos
Editura: NEMIRA
An aparitie: 2022
Autor: Catherine Steadman
Editie: Necartonata
Colectie: Armada