Dintotdeauna tu este cea de-a doua mea întâlnire cu autoarea Colleen Hoover. Încercasem acum multă vreme să citesc Ugly Love. Nu m-a găsit în starea potrivită pentru ea, am abandonat-o și nu am mai reluat-o. Am ascultat sfaturile prietenelor mele și i-am acordat o șansă lui Verity, romanul cu accente de thriller. Nu i-am citit alte cărți, dar așa cum spune și mărturia autoarei, mă bucur că nu urmează o rețetă. Nu rămâne fidelă unui gen. Testează, încearcă și își lărgește orizonturile.

“Un roman excelent, în care trădările, secretele și relațiile schimbătoare din sânul unei familii vă vor acapara (……..) Aici, proza lui Hoover e la cel mai înalt nivel.” — Publishers Weekly

Deși rămâne tot în sfera poveștilor ușurele, Colleen Hoover are un stil plăcut, confortabil și personal. Te poți regăsi ușor în rândurile sale, simți că personajele închipuite de ea sunt prietenii tai buni, cei cu care stai la povești, lângă cești cu băuturi calde.

Dintotdeauna tu
Dintotdeauna tu

Dintotdeauna tu – puterea de a recunoaște

Dintotdeauna tu m-a „prins” foarte ușor. Îmi plac romanele cu povești frumoase de dragoste. Mă pierd în fiecare istorie care înflorește sub ochii mei, suspin în pumni la fiecare ușă trântită și zâmbesc de fiecare dată când fiorii dulci ai dragostei își regăsesc drumul spre sufletele protagoniștilor. A fost ușor să mă cucerească. Povestea lui Morgan a avut doza potrivită de maturitate, de teamă și de regret.

“Pustiul de mai înainte e înlocuit de un val de căldură, de bătăi năvalnice ale inimii. Nu îmi place deloc, fiindcă bănuiesc că am aflat de ce în ultimele săptămâni m-am simțit atât de goală pe dinăuntru.”

Dar m-a cucerit și pentru că a pus accentul pe relația dintre mamă-fiică. Nu vreau să știu cum e să nu găsești canalul potrivit pentru comunicare și asta este una dintre temerile mele cele mai mari. M-aș simți geloasă pe relația perfectă dintre copilul meu și altcineva. E normal să aibă pieteni buni. Dar vreau să știu că eu voi fi primul om care îi va cunoaște prima dragoste, cea care îi va șterge prima lacrimă din dragoste. Pentru Morgan Grant a fost al naibii de greu să fie mereu în umbră. Clara era universul ei. Dar fata alerga în altă parte pentru confesiuni. O credea previzibilă pe mama ei. Și ăla a fost momentul în care am făcut pauză și m-am pus în locul lui Morgan. A durut. Și cred că aș fi reacționt la fel ca ea. M-as fi retras în carapacea mea și aș fi încercat să o protejez de la depărtare.

Dragostea – blestem sau binecuvântare?

Se pot întâmpla multe lucruri în viața unui om. Decizii luate în favoarea altora, din dragoste sau din obligație. Compromisuri, prietenii, zâmbete sincere și acțiuni care vin din suflet. E loc și pentru tristețe, minciuni, pierderi și trădare. E dureros să afli că ai fost folosit și mințit. Dar cum e să afli că oamenii în care ai crezut cel mai mult sunt și cei care te vor răni în cel mai crud mod cu putință?

Nu vă mint. Deznodământul este ușor de ghicit. Nu există decât foarte puține lucruri neprevăzute. Și astea sunt strâns legat de cât de mult dorește autoarea să complice sau să dezvolte ideea. Altă dată, cunoscând firea mea de om greu de mulțumit, aș fi spus că aș fi avut nevoie de mai mult. Aici nu pot spune acest lucru. M-am bucurat că autoarea a păstrat lucrurile simple, mutând astfel accentul pe lucrurile principale: legăturile dintre oameni, importanța adevărului.

Morgan este exact genul de om care poate să se sacrifice pentru alții. Trăind pentru soțul și fiica sa, Morgan rămâne la un nivel egal pe scara valorilor. Nu evoluează, nici nu involuează. Rămâne același om, an după an, nu îndrăznește să viseze, să vadă dincolo de zidurile rutinei. Singurul ei act de rebeliune este un panou pe care îl completează cu fiica sa. Acolo, folosind creioane colorate, cele două își treceau cele mai importante visuri. Clara avea puterea să creadă. Morgan lăsa praful și timpul să se aștearnă peste ele.

Dintotdeauna tu – oare ne este permisă dragostea?

Spusă din perspectiva celor două personaje feminine, povestea ne prezintă durerea și dragostea din două unghiuri diferite.

Morgan – femeia trădată, matură, supusă. Cea care dorea să îi protejeze pe alții și uita de sine. Zi după zi, lui Morgan îi era tot mai greu să se lupte cu secretele pe care le tăinuia. Cu inima sfâșiată, Morgan își făcea totuși timp pentru nepotul ei, pentru prietenul său cel mai bun și pentru fiica sa, cea care avea cea mai mare nevoie de sprijin. Dar Clara o refuzase întotdeauna. Și părea să facă în ultima vreme numai lucrurile care îi fuseseră refuzate. Cum să regăsească drumul spre fiica sa? Zidurile dintre ele păreau de netrecut.

Clara – adolescenta tipică. Deși se comportase ca un copil model, Clara are momentele sale de rebeliune după episodul care i-a zguduit familia. Se îndrăgostește de băiatul nepotrivit, se droghează și începe să chiulească de la școală. Se simțea vinovată pentru multe lucruri, dar nu le putea spune nimănui. Toată lumea ar fi privit-o altfel. Pricinuise atâta durere. Dar nu era singura. Mama ei, omul pe care îl crezuse supus și previzibil… tocmai ea să o șocheze atât de tare? De când și cum? Ehe, doar nu credeți că vă mai spun și altceva? Nu, nu!

Lupta pentru dragoste

Dintotdeauna tu este o poveste dulce amară despre dragoste, trădare și familie. Se citește foarte ușor și ți se insinuează treptat în suflet. Eu m-am identificat destul de mult cu Morgan și cred că acesta a fost punctul sensibil. Mi-a plăcut povestea pentru credibilitatea ei. Astfel de lucruri se întâmplă la câțiva pași de noi. Este o poveste potrivită pentru adolescenți și oameni maturi. Ambele tabere au de învățat din povestea lui Morgan și a Clarei.

Mi-a părut bine că am ales-o zilele trecute. Chiar aveam nevoie de o poveste caldă. A fost perfectă pentru toamna asta!

Dintotdeauna tu a apărut la Epica Publishing House și poate fi comandată de aici. 

An aparitie: 2020

Autor: Colleen Hoover

Categoria: Literatura Universala

Colectie: EpicLove

Editie: Necartonata

Editura: EPICA

Nr. pagini: 480

Traducator: Ioana Socolescu

4 COMENTARII

  1. Mi-a plăcut Dintotdeauna tu, deși cred că este cea mai simplă și slăbuță carte pe care o avem de la Colleen. Eu am oferit tuturor câte 5 steluțe. Este una dintre autorii mei preferați. Totuși… Dintotdeauna tu a primit 4,5 🙁 nu e puțin. Dar pentru Colleen Hoover a fost o poveste cam banală

Lasă un răspuns