Dicționarul cuvintelor pierdute este un roman cu o poveste încântătoare, plină de cuvinte, sensuri, prietenii și dragoste pentru cărți. M-am oprit absolut întâmplător asupra raftului cu titlurile de la Nemira, într-o noapte cu puțin somn și griji mărunte care nu-mi dădeau pace.

Știu că mă așteaptă multe povești, unele de puțin timp, altele de mult prea mult. Cum timpul mi se împarte între atâtea îndatoriri și responsabilități de om mare, încerc să echilibrez talerele balanței literare. Nu mereu îmi iese. Dar uit de cărțile necitite atunci când dau peste o poveste care face liniște în suflet.
„O poveste încântătoare despre dragoste, pierdere și puterea limbajului.” – Elizabeth Macneal
Dicționarul cuvintelor pierdute – o misiune personală
Pip Williams a scris o poveste captivantă despre puterea cuvintelor, despre locul și rolul lor în lume, despre impactul pe care îl au acestea asupra noastră și despre cum pot modela minți și sculpta vieți. În primele pagini, acolo unde mi-a fost clar că povestea se va lipi de sufletul meu, eram nerăbdătoare să descopăr modul în care autoarea va continua viața lui Esme.
Crescută în mijlocul cuvintelor, sub biroul tatălui ei, Esme a trăit dintotdeauna înconjurată de fișe, definiții și povești. Ar fi putut accepta variantele lor, cuvintele lor, sensurile acceptate de ei: de bărbații care lucrau la primul dicționar englez Oxford. Însă Esme știe că mai sunt multe cuvinte, mai ales din tagma celor considerate neînsemnate, care așteaptă un loc al lor în marele dicționar. Ups, am sărit prea brusc în viața lui Esme, nu-i așa?
„O captivantă narațiune subversivă despre femeile a căror muncă în cadrul Oxford English Dictionary a rămas în mare parte nemenționată.” – The New York Times Book Review
Esme – o viață printre cuvinte
regăsi, regăsesc – verb
1. A găsi din nou pe cineva sau ceva.
1.1. reflexiv A se afla din nou în același loc, în aceeași situație.
1.2. reflexiv figurat A se reculege, a-și recăpăta echilibrul sufletesc.
sinonime: reculege (sursa aici)
Uneori trebuie să începi cu ceea ce s-a pierdut pentru a te regăsi cu adevărat.
Am auzit de dicționarul Oxford, însă nu am avut niciodată curiozitatea de a citi mai mult despre el. Sau despre oricare alt dicționar. Nu m-am gândit niciodată la munca meticuloasă pe care a presupus-o primul dicționar al unei limbi, nici la efortul fantastic depus de oamenii care au contribuit la scrierea lui.
Prima ediție completă a dicționarului Oxford, care cuprindea douăsprezece volume, a fost publicată în 1928. De atunci, este adus la zi, în mod regulat. Ca și pentru alte mari dicționare, munca de redactare a acestui dicționar s-a întins pe mai multe decenii. A fost nevoie de peste 100.000 de fișe – așezate într-o grilă cu peste 54 de compartimente – pentru ca membrii Societății Filologice să predea o mostră a dicționarului Oxford. Peste timp, inițiatorul proiectului a implicat peste 800 de voluntari în acțiunea sa. Dacă istoria a vorbit despre bărbații implicați în redactarea celebrului dicționar, femeile au trecut pe sub radarul timpului. Iar despre asta vorbește Pip Williams în romanul său: despre femeile care au muncit, au căutat și au dăruit cuvinte.
PS: Dicționarul explicativ al limbii române a fost editat pentru prima dată în 1975. Și această informație îmi era necunoscută și intenționez să aflu dacă procesul a fost același.
Dicționarul cuvintelor pierdute
Dicționar- 1. Operă lexicografică cuprinzând cuvintele unei limbi, ale unui dialect, ale unui domeniu de activitate, ale unui scriitor etc., organizate într-o anumită ordine (de obicei alfabetică) și explicate în aceeași limbă sau traduse într-o limbă străină.
2. informatică Listă a unui fișier conținând în ordine indicații despre componentele acestuia; listă conținând cuvinte-cheie și interpretarea lor (sursa)
Esme este orfană de mamă, însă dragostea tatălui său o face să uite de partea vitregă a sorții. Deși știe că nu are voie în biroul tatălui său – sau cel puțin nu fără îndelungi rugăminți în prealabil – Esme nu poate sta departe de Scriptoriu – sau Scripi – locul în care fișele cu definiții se înghesuie precum boabele de strugure pe un ciorchine bogat. Știe că este nevoie de liniște aici, așa că, fetița se mulțumește să observe, să asculte și să recupereze fișe sau cuvinte considerate nedemne de dicționarul la care lucrează toți domnii din încăpere.
Într-o zi, în vreme ce ispășește o pedeapsă primită de la tatăl său, lui Esme îi vine în gând o idee năstrușnică. Avea obiceiul de a păstra toate lucrurile care îi aduceau aminte de ceva. De ce nu ar păstra cuvintele abandonate de alții? Cuvintele prea mici și prea neînsemnate? Cuvintele pierdute? Pe o cutie care nu-i aparține – dar cine să se mai împiedice de detalii – Esme scrijelește numele proiectului său Dicționarul cuvintelor pierdute. Habar nu avea atunci, copilă fiind, că toată viața ei va căuta sensuri, cuvinte, definiții, oameni care să-i ofere cuvinte de păstrat.
Dicționarul cuvintelor pierdute – alegeri și pierderi
„Un roman extraordinar, actual și totodată atemporal.” – Geraldine Brooks
Viața lui Esme a fost una punctată de alegeri grele, cu consecințe dureroase și aproape imposibil de suportat. Însă, spre bucuria ei și a mea, Esme a avut întotdeauna oamenii potriviți lângă ea. Nu pe cei pe care s-ar fi așteptat unii să-i aibă o domnișoară educată, de familie bună. Ci pe cei cărora sufletul ei a știut să le descâlcească limba, să le prindă cuvintele și să le așeze în dreptul lăcașului potrivit. Pe cei care au prețuit prezența ei, pe cei care au apreciat efortul depus în căutarea atâtor cuvinte.
Pip Williams a făcut o treabă remarcabilă cu povestea asta. Dincolo de informațiile prețioase, de omagiul adus celor care au lucrat la elaborarea primului dicționar Oxford, Pip Williams mi-a oferit emoție, mi-a dăruit un personaj cu o poveste remarcabilă, plină de stângăcii și decizii impulsive, atât de caracteristice nouă, oamenilor. Mi-a fost dragă Esme și am suferit alături de ea de fiecare dată. I-am înțeles decizia și i-am apreciat teribil gestul făcut către cea mai dragă persoană din viața ei. Mi s-a părut o dovadă imensă de iubire. Iar asta, drept vă spun, mi-a făcut sufletul să se înmoaie complet.
Dicționarul cuvintelor pierdute este, după cum vă spuneam și mai sus, o poveste plină de emoție și bucurie, de căldură și cuvinte, de dragoste și sacrificii, de definiții și puncte de cotitură. M-am bucurat de fiecare rând din carte și tare mă bucur că am parcurs-o! Aveam atâta nevoie de ea!
Dicționarul cuvintelor pierdute a apărut la Editura Nemira și poate fi cumpărată de aici.
Data apariției: 20 sept. 2023
Titlu original: The Dictionary of Lost Words
Autor: Pip Williams
Traducător: Silvia Năstasie
Editura: Nemira
Colecția: Babel
Nr. pagini: 552