De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum? De ce nu mi-a spus nimeni că nu există manuale care repară peste zi mentalități și suflete rănite, dar există titluri care funcționează precum un set de unelte?

Sfaturi practice pentru zile cu susul în jos. Cine nu are nevoie de ele? Cine nu simte cu deraiază uneori trenul de pe șinele vieții, cine nu se așează măcar o singură dată și se gândește la ce a făcut sau la ce nu a făcut?

De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum?
De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum?

🍁 Când suntem anxioși, respirația noastră devine mai rapidă și mai superficială

🍁 Ca să-ți liniștești corpul, respiră mai lent și mai profund

Cărți de dezvoltare personală – da sau nu?

Dacă mă citiți sau mă cunoașteți, atunci sunt sigură că știți că nu prea citesc cărți de dezvoltare personală. Am încercat. Dar unele ne prezintă niște moduri departe de sustenabilitate, altele doar bat monedă pe aceleași lucruri. Am găsit și cărți care par scrise de unii autori după ce au citit mai multe cărți din domeniu și s-au gândit să profite un pic de spațiul din această nișă.

Nu cred că aș fi cumpărat neapărat această carte. Dar am răsfoit-o și am fost atrasă de modul simplu în care ne sunt transmise informațiile. Mi s-a părut genul de carte pe care să o țin pe noptieră și să o răsfoiesc la nevoie. Fără cuvinte pretențioase, metode necunoscute și analize greoaie, dr. Julie Smith atrage publicul țintă și îi prezintă un „set de instrumente”.

Setul de instrumente – meditație, strategii și tehnici

🍁 Gesturile mici, constante, sunt mai bune decât cele spectaculoase

🍁 Învățând să te odihnești și să-ți încarci bateriile între două situații stresante, îți vei întări puterea voinței

🍁 Rușinea nu e un factor care să stimuleze motivația. Schimbând modul în care privești eșecul, vei încuraja apariția motivației.

Dacă ați mai citit astfel de cărți sau aveți studii de psihologie, sigur că informațiile de aici nu vor fi noi. Sau nu toate vor fi. Uneori, atunci când alții ne prezintă idei sau situații sub o formă nouă, vom învăța să privim și noi situațiile din alt unghi. Viața este un caleidoscop. Și mintea umană este la fel. Stresorii sunt peste tot, creierul nostru este asaltat de informații, ele generează stări și emoții. Un ciclu neîntrerupt de activitate, stres și poziționare. E firesc să vrem să înțelegem procesul, e firesc să avem stări proaste, e firesc să avem zile întoarse cu susul în jos. Și e plăcut să știm că avem un set de unelte mereu la îndemână, unelte care să ne ajute să înțelegem lumea și să ne înțelegem pe noi.

De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum?

Trebuie să spun că unele lucruri le știam deja. Viața este cel mai bun manual de dezvoltare personală și experiențele mi-au adus câteva lecții. A fost interesant să văd unele dintre gândurile mele expuse pe hârtie, să mă recunosc în altele și să mă găsesc citind de două ori același paragraf.

Capitolele cărții sunt extrem de ușor de parcurs și rezumatul fiecărui capitol fixează și mai bine informațiile primite. Sfaturile și tehnicile propuse în paginile ei îți vor fi de folos ca să-ți sporești rezistența în fața problemelor cotidiene, să-ți gestionezi stările de anxietate și depresie, să-ți consolidezi încrederea în forțele proprii, să-ți găsești motivația și, nu în ultimul rând, să înveți să-ți ierți propriile greșeli.

„O carte inteligentă, profundă și directă. Dr. Julie Smith este nu doar o expertă în psihologie, ci și prietena de care avem cu toții nevoie.“ Lori Gottlieb, autoarea bestsellerelor Poate ar fi bine să discuți cu cineva și Femei care caută prea mult

Așa cum am spus mai sus (sau cred că am spus), nu cred în reveniri peste noapte și nici în situații minune. Dar cred în pașii mici, în rânduri care te pot ajuta să privești lumea dintr-un alt unghi. Cred în importanța sănătății mintale și cred că ar trebui să existe mai multe emisiuni/ore predate în școli pe această temă.

Mesaj de la autoare:

Toată lumea are zile proaste. Toată lumea! Însă diferența o face frecvența cu care apar aceste zile proaste, precum și gradul de severitate al proastei dispoziții. Un lu­cru de care am ajuns să-mi dau seama de când lucrez ca psihologă este că oamenii se confruntă deseori cu stări proaste, dar nu suflă o vorbă nimănui despre asta. Pri­etenii și familia lor nu află niciodată. Își ascund stările, caută să le ignore și să împli­nească așteptările celorlalți. Uneori oamenii ajung la terapie după ani întregi în care au procedat așa.

Dacă vezi stările proaste ca fiind pur și simplu rezultatul unui defect al creierului tău, vei ajunge să crezi că nu poți schimba nimic în legătură cu ele, așa că nu vei face decât să le ascunzi de ceilalți. Îți vei vedea de treburile zilnice, făcând tot ce se cade să faci, zâmbind tuturor celor cărora trebuie să le zâmbești, dar în tot acest timp te vei simți oarecum pustiu pe dinăuntru, mereu apăsat de acea stare proastă, incapabil să te bucuri de lucruri așa cum ni se spune că ar trebui s-o facem.“ Dr. Julie Smith

„O carte extrem de utilă care va ajuta foarte mulți oameni. O treabă excelentă, Dr. Julie!” – Matt Haig

De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum? este disponibilă pe site-ul editurii Litera, chiar aici.

Data Apariției  :  15 iul. 2022

Autor(I)  :  Dr. Julie Smith

Numar Pagini  :  288

Tip Coperta  :  Broșată

Colectie: Introspectiv

Traducator(I): Carmen Neacșu

 

 

Lasă un răspuns