De-aș fi în locul tău, aș alege să citesc această carte. Iubitorii ai stilului lui Lynn Austin sau nu, sunt sigură că veți fi impresionați de povestea lui Eve sau a lui Audrey. Eu mi-am declarat de câteva ori slăbiciunea pentru poveștile scrise de această autoare și nu mă satur de ele.

Bucăți de viață, lecții de curaj și moralitate, situații încărcate de emoție și tensiune, personaje care luptă pentru a depăși barierele impuse de semeni sau destin.

Deși nu sunt la prima întâlnire cu autoarea și am mai găsit în Când o lume întreagă ne desparte o poveste inspirată din lumea Războaielor Mondiale care au îngenunchiat lumea, nu eram pregătită pentru povestea Din de-aș fi în locul tău. Nu este doar o carte despre prietenie. Este o carte despre dragoste, pierdere, curaj, sacrificiu și puterea de a merge mai departe.

Cele două femei au fost legate de o prietenie deosebită. Până când, mulți ani mai târziu, una ia locul celeilalte și îndrăznește să viseze la lumea care îi fusese refuzată întotdeauna. Un act disperat sau unul premeditat? Un gest de iubire sau unul egoist?

De-aș fi în locul tău
De-aș fi în locul tău

De-aș fi în locul tău – aspirații și dorințe

M-am îndrăgostit de descriere și abia așteptam să mă pierd în lumea celor două prietene. Deși știu că nu am niciun drept să judec alegerile personajelor, mai ales înainte de a le cunoaște povestea, mă pregătisem deja să o antipatizez pe Eve. Ea este cea care îi ia locul lui Audrey și folosește identitatea acesteia pentru a duce o viață de huzur în sânul familiei „socrilor” săi.

Dar Lynn Austin a făcut o mișcare inteligentă și ne-a transportat imediat în copilăria celor două fete. Audrey era fata unor oameni bogați, crescută fără lipsuri, cu rochii pompoase și o cameră în care încăpea de trei ori locuința micuței Eve. Mereu în umbra părinților săi și cu viața atent planificată, Audrey era temătoare, nesigură și plângea foarte ușor. Avea propriile visuri, dar nu îndrăznea să lupte pentru ele.

La polul opus, Eve cea minunată. Cu codițe, hăinuțe cernite, cu un zâmbet poznaș lipit pe chip, cu un curaj nebunesc și cu o voință fără margini. Soarta o aduce în casa lui Audrey, într-un cotlon întunecat, unde spală rufe și visează cu ochii deschiși. Își iubea mama și voia să îi fie alături, dar nu ar accepta pentru totdeauna să fie slujnică. Merita o viața mai bună, o dragoste sinceră și un loc în care oameni ar putea să o aprecieze pentru cutezanța sa.

Război, pierderi și durere

Poate că exact diferențele dintre ele le aduc împreună. Eve voia o viață mai bună, Audrey voia un strop de curaj.

Eu nu sunt curajoasă, sunt doar tare de cap. Mă arunc îndată fără să gândesc și fac ce trebuie făcut. Problema ta este că tu ești mai înțeleaptă decât mine, Audrey. Te gândești prea mult la toate, închipuindu-ți ce s-ar putea să se întâmple și îngrijorându-te pentru toate lucrurile care ar putea merge prost. Tu ești sclipitoare, iar eu sunt obtuză.

Cu toate astea, de ce ajunseseră la acest deznodământ?

Călătoria lor este una încărcată de pericol, de decizii grele și de acțiuni cutremurătoare. Mereu una în umbre celeilalte, cele două se vor susține și se vor ajuta în cele mai grele momente, dar vor fi și martorele primelor povești de iubire pe care le vor trăi. Printre morți, bombe și soldați, cele două prietene încep cursa maturizării, una prematură și plină de transformări.

Deși am citit paginile cu sufletul la gură, personal am fost dezamăgită de previzibilitatea finalului. Nu este un final rău, din contră. Este unul care subliniază povețele pe care Lynn Austin și normele creștine ni le reamintesc de fiecare dată. Este unul încărcat de speranță și de iertare. Dar mi s-a părut că finalul a știrbit un pic din parcursul glorios de până acolo.

Alternarea de planuri, goana prin trecutul apropiat și cel îndepărtat, a fost combinația ideală între starea de tensiune și curiozitate. Abia lăsam cartea din mână! Îmi doream să știu mai multe, să aflu de ce și cum s-a ajuns la trădarea respectivă. Cum a ajuns Eve să plece în America și să ia locul lui Audrey? Plănuise asta de la început? Se răzbunase pentru că nu putuse altfel intra în familia acesteia?

De-aș în locul tău… un roman despre iertare

De-aș fi în locul tău ne oferă două povești complexe și atât de diferite. Două drumuri paralele ajung să se intersecteze, să se întretaie și să se confunde unul cu celălalt.

Un impresionant roman istoric despre năpaste și dorințe arzătoare în vremuri de război. … Cititorii vor parcurge cu sufletul la gură paginile acestei povești plasate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. – Library Jurnal

Lynn Austin reușește încă o dată să scrie un roman minunat, încărcat de emoție și trăire! Deși am strâmbat un pic din nas la final, m-am surprins gândindu-mă la ce se va întâmpla de atunci încolo și am zâmbit pentru prima dată cu sufletul ușor. Știam că adevărul a găsit calea spre lumină, că trecutul și-a primit tributul și că liniștea celor două femei a fost descoperită.

O călătorie plină de pericole și de secrete, o luptă pentru supraviețuire și o poveste care își va găsi calea spre inima cititorului, sunt convinsă de asta!

De-aș fi în locul tău a apărut la Editura Casa Cărții și poate fi cumpărată de aici. 

TITLU ORIGINAL If I were You
TRADUCERE DE Cristina Giurgiu
AN APARIȚIE 2020
NR. PAGINI 436

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns