De-a șoarecele și pisica. Dacă îți închipui că ești singur, gândește-te mai bine.

Un zgrepțănat la geam.

O bătaie la ușă.

Și dacă, de data asta, e cineva acolo?

Al unsprezecelea volum din seria Helen Grace. Al unsprezecelea? Deja? Când, cum, unde? Și până când?

Întotdeauna este o bucurie și o încântare să mă întorc în biroul și-n viața lui Helen Grace. Însă, cu fiecare volum, sunt tot mai aproape de finalul acestei călătorii. Și nu sunt pregătită absolut deloc. Știe cineva cum fac să o uit pentru a o lua de la capăt?

Seria Helen Grace înseamnă pericol, motoare turate, relații complicate, răsturnări de situație, adrenalină, teroare, sadism, traume, demoni interiori, capcane, invidie, mândrie, orgolii rănite, moarte, anchete, prietenie, iubire, sacrificii, gol, complicitate, curse contra răului, adevăr, polițe încheiate și plătite.

De-a șoarecele și pisica
De-a șoarecele și pisica

De-a șoarecele și pisica

Nu vreau să se termine. Simt că devine din ce în ce mai bună, că ajung să fac parte, din umbră și din confortul casei mele, dintr-o echipă construită cu greu, pe terenuri nesigure. Atacată, lovită, îngropată, arătată cu degetul, scoasă în față la nevoie. Dar o echipă. Un spate care se ridică și ține piept loviturilor lansate de alții, o mână care se întinde, o privire care se coboară, o legitimație care se aruncă, fără nicio ezitare, pe o masă scrijelită cu orgolii și frustrări.

Pff, simt și jur că o să plâng la ultimul volum. Jur! Nu vreau să fiu nevoită să fiu alături de Helen Grace doar în amintirile mele. Eu sunt mereu gata să urc în spatele ei, pe Kawasakiul care i-a știut frica, nesiguranța, pornirea și golul. Nu vreau să închid ușa secției ei. Să nu mă mai întorc niciodată să le fiu martor atunci când încearcă să echilibreze balanța justiției.

Știu că sunt multe alte povești, unele poate și mai bune decât cele cu care ne sperie de fiecare dată M.J. Arlidge. Dar sunt și serii precum aceasta, care devin plăcerile noastre vinovate, care ne ademenesc în scorbura răului și în lupta pentru adevăr și moralitate. Serii care nu doar că ni s-au insinuat în toți porii sufletului nostru, ci ajung să facă parte din tot ce însemnăm noi în lumea literară, în lumea poveștilor și a personajelor greu de uitat.

Helen Grace – o nouă misiune

Nu știu dacă se întâmplă asta doar pentru că ne apropiem de finalul seriei (sau dacă este doar percepția mea), dar autorul privește parcă întregul ansamblu și întreaga pleiada de personaje din alte unghiuri. Am surprins momente de ezitare, de nesiguranță și de sinceritate – în cea mai pură formă a sa. Momente în care am simțit că pică toate măștile, că toate personajele se dezbracă de obiceiurile și trăsăturile de caracter cele mai pregnante. Că lasă loc, atât cât își dau voie, să fie oameni, să lase meseria deoparte; că speră la o casetă mai umilă și mai normală în circuitul vieții.

Pe Helen nu mi-o pot închipui în altă parte decât în biroul său. Reușește, așa cum ne-a obișnuit, să țină piept, să așeze indiciile pe pista potrivită, să găsească probe acolo unde nu pare să fie nimic. Însă, dincolo de reușitele sale, Helen Grace este un om obișnuit. Un om care se îmbată cu succesele sale, care poartă în piept preaplinul orgoliului său. Sunt convinsă că este greu de lucrat cu astfel de oameni. Acolo unde reușitele sunt multe, și orgoliile sunt mărețe. Iar Grace a știut să pună câțiva criminali în spatele gratiilor. Are tot dreptul să fie mândră, dar nu cumva își pune singură bețe în roate?

Dincolo de orgoliul alimentat de reușitele pe plan profesional, Helen Grace știe că este vizată de alții tocmai pentru perspicacitatea sa. Nu toți șefii se declară mulțumiți de anchetele sale și nu toți sunt pregătiți să-i facă față. Știm cu toții – mai ales cei care suntem la zi cu volumele – cât de încăpățânată poate fi Helen Grace atunci când pornește pe urmele unui nou răufăcător. Și care este numărul real al celor care o vor îndepărtată pentru totdeauna din poliție.

De-a șoarecele și pisica – crime, violență, piste false

Întotdeauna sunt uimită de cazurile pe care M.J. Arlidge ni le supune atenției. Sunt șocată de dedesubturile și legăturile fiecărui caz în parte și nici nu are sens vreodată să mă antrenez în vreo anchetă proprie. Oricum nu aș prinde toate nuanțele fiecărei anchete… Nu aș reuși să identific toate elementele pe care le răsucește, le împinge și le întoarce pe dos. Nu aș fi la fel de agilă și de pregătită să sar în spatele lui Helen, să gonim împreună pe străzile pustii sau în cursele contra cronometru.

De data asta, Helen Grace pornește pe urmele unui ucigaș înarmat cu o secure. Deși sunt deghizate în jafuri, Helen Grace știe că este mai mult decât atât, că aceste crime sunt prea încărcate de violență și de sânge rece pentru a fi fost simple furturi. Mor femei, toate omorâte în același mod. Se întrevede deja un tipar și polițiștii știu că există un modus operandi bine pus la punct. Însă este omorât și un tânăr. Tiparul se sparge precum florile de gheață și întreaga anchetă are nevoie de o reconfigurare.

Helen Grace nu are doar ancheta aceasta pe cap. Dacă ați citit volumul zece și sunteți la curent cu evenimentele, atunci vă spun doar că se continua povestea și aici. Helen Grace se simte amenințată în permanență și știe că răufăcătorul din volumul anterior nu a închis cercul răului, știe că ea va fi ultima victimă. În plus, nici legătura amoroasă atât de problematică nu s-a încheiat complet, lucrurile căutându-și locul firesc și rezolvarea finală.

De-a șoarecele și pisica – ne vedem data viitoare?

De-a șoarecele și pisica este un roman antrenant, o cursă nebună, plină de pericol și dezvăluiri. Autorul ne-a aruncat pe piste false, a întors bucățile de adevăr pe dos și a țesut o poveste plină de suspans și adrenalină. Între noi fie vorba, nici nu mă așteptam la altceva. M.J. Arlidge ridică ștacheta cu fiecare volum și pericolul și-a cam făcut propriul loc de joacă în poveștile sale.

Seria este disponibilă la Editura Trei și eu vă spun că este musai, musai de pus pe listă. O veți iubi sigur, sigur, sigur!

De-a șoarecele și pisica este disponibil aici.

Autor: M.J. Arlidge

Nr. de pagini: 528

Titlu original: Cat and Mouse

Limba originală: engleză

Traducere de Alexandra Fusoi

Anul apariției: 2023

 

Lasă un răspuns