25073088_2004408423159196_1911950557073099042_o.jpg

Dacă aș fi avut și volumul doi … ar fi fost perfect! Nu aș fi putut intui misterul și suspansul ascuns în acest prim volum! Am admirat coperta îndelung, mi-am creat scenarii, am încercat să anticipez direcția, dar am rămas plăcut impresionată de scriitura fluidă și plină de detalii, așa că am abandonat obiceiurile mele și am trăit povestea.

”E sânge pe pantofii mei. I-am spălat pe talpă, știind că poliția va analiza urmele și va afla că port Skechers. Vor găsi pe cardul meu de credit tranzacția de la magazinul de pantofi, și asta va dovedi că sunt ai mei. 

 Sângele se scurge de pe tălpi. Inima-mi bate de parcă ar fi sângele meu, deși nu e. Plânsul mă gâtuie, dar îmi șterg lacrimile. N-am timp să simt.” 

Când o carte începe așa știți ce fac eu? Mă așez mai bine, îmi fac câteva notițe mentale, apoi mă pregătesc să primesc suspans și acțiune pic cu pic, exact doza optimă pentru a-mi menține viu interesul.

Romanul debutează cu scena unei crime. Victima – un jurnalist pe nume Brent ucis cu șase lovituri de cuțit. Casey poartă pe tălpile pantofilor ei sângele lui, mâinile ei lasă amprente peste tot, sângele este transferat de pe mâna ei pe portiera mașinii și  pe ușa apartamentului ei. Nu are timp să curețe. Oricum vor da cu luminol și vor vedea că sângele era peste tot. Oare cât le va lua polițiștilor să facă legătura între ea și Brent?

Casey devine o fugară. Avea cu el banii lăsați de tatăl ei, câteva haine, teamă și dorința de a rămâne în siguranță. Nu o puteau ajunge, nu puteau să o prindă.

Nu fusese întotdeauna așa. Fusese ”fata lui curajoasă”, fata preferată a tatălui ei. Apoi, când ea avea doisprezece ani, el s-a sinucis, sau cel puțin așa spun rapoartele poliției, dar ea știe că nu este așa. Nu putea pleca fără un bilet. Nu putea să îi facă asta ei și surorii ei. Hannah este mai puternică, dar mama lor, imediat după moartea tatălui lor, suferă și mai mult datorită tulburării ei obsesiv-compulsive. Teancul de lucruri cumpărate în dublu exemplar se mărește tot mai tare, Casey se închide și mai mult în ea și face din descoperirea adevărului scopul existenței sale. Era sigură că în moartea tatălui ei se aflau multe răspunsuri și tot atâtea semne de întrebare.

Acum era nevoită să pună totul pe pauză. Important era ca să rămână ascunsă. Să aibă o nouă identitate și să lase trecutul și casa cât mai în spate posibil. M-a impresionat acuratețea cu care este conturat profilul lui Casey. Casey cea dinainte de fugă, este o Casey extrem de rațională. Nu îi place să piardă controlul, nu are timp pentru dragoste, își iubește prietenii și familia și rămână fidelă planurilor sale. Casey fugara dă dovadă de mult sânge rece. Știe ce să facă pentru a deruta poliția, știe să se ascundă și să șteargă urmele, Un autobuz de aici, o călătorie de doar câteva stații, telefoane noi, cartele diferite, schimbări de look, măsuri de precauție. Știe fiecare pas pe care urmează să îl facă. Ce au în comun Casey din viața dinainte de Brent și Casey de după Brent?

O afectase atât de tare stresul posttraumatic? Își pierduse controlul și planificase atât de precis totul? Dacă nu era vinovată, atunci de ce fugea?

Poliția nu avea nici suficiente fonduri, nici suficienți oameni pentru a o urmări pe Casey, așa că din dorința de a afla adevărul, familia Pace (părinții lui Brent), îl roagă pe Dylan Roberts să preia cazul. Dylan lucrase la secția criminalistică din cadrul armatei, dar nu îi era ușor să uite moartea după ce dăduse atât de des piept cu ea. La cei treizeci de ani ai săi fusese lăsat la vatră, victima sindromului de stres posttraumatic. Era victima coșmarurilor sale. Nu îi era ușor să treacă peste pierderile care îi marcaseră existența.

Acum îl pierduse și pe Brent, prietenul lui din copilărie. Era implicat și sufletește. Era dator lui Brent, era dator familiei acestuia să o caute pe Casey și să o facă să plătească. Doar că era participant la două curse de maraton. La una era singurul înscris. Era el și miza era înfrângerea fricii. La cea de-a doua nu era singurul înscris, dar identitatea colegilor săi îi era incertă. Simțea că i se pun bețe în roată, dar nu știa nici de unde, nici de cine.

Avea timp să se ocupe și de asta, trebuia mai întâi să intre în mintea lui Casey și să acționeze ca atare. Unde s-ar duce dacă ar fi o femei singură, fugară și plină de teamă?

Am stat pe tot parcursul cărții în tensiune. M-am temut pentru Casey, pentru fiecare pas de-al ei și pentru fiecare decizie luată. În primele pagini mi-a fost greu să îmi aleg tabăra, dar am adunat piesă cu piesă și le-am încastrat la locul lor.

Pentru mine a fost o surpriză plăcută. La un moment dat se făcuse lumină și am putut anticipa oarecum firul evenimentelor, ca mai apoi deznodământul să mă lase cu o mare curiozitate în suflet. Până la următoarea parte nu-mi rămâne decât să strâng din pumni și să elaborez planuri.

Le mulțumesc celor de la Act și Politon pentru acest roman! A fost o reală aventură! Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii în mai multe formate, găsiți linkuri mai jos:

 
Descriere:
Toate indiciile crimei duc către Casey. Ea cunoaște adevărul, dar știe că nu ajută la nimic să contacteze poliția. Trebuie să plece înainte de a fi arestată… sau mai rău. Adevărul oricum nu mai contează.
Dar care este adevărul? Aceasta este întrebarea pentru care Dylan Roberts, veteran de război angajat să o găsească pe Casey, încearcă să afle răspunsul. Cercetarea pas cu pas a evenimentelor anterioare și descoperirea multor nepotriviri între piesele de puzzle ale anchetei scot la iveală lucruri interesante și surprinzătoare.
Ultima carte a lui Blackstock, „Dacă fug”, este cel mai bun roman de suspans pe care l-am citit de câteva decenii încoace. Fremătând de secrete și de suspans care te țin cu sufletul la gură, cu personaje excepțional construite, este o poveste care te captivează până la final. Fugiți să o cumpărați! Atât e de bună! – Colleen Coble, autoare
Terri Blackstock a vândut peste șapte milioane de cărți în întreaga lume și se numără printre cei mai bine vânduți autori în clasamentul New York Times. A fost premiată ca autor pentru volumele „Interventions”, „Vicious Cycle” și „Downfall”, precum și pentru „Moonlighters”, „Cape Refuge”, „Newpointe 911”, „SunCoast Chronicles” și seria „Restoration”.
 

13 COMENTARII

  1. Buna! Sunt la jumatatea cartii si mi-e frica sa o termin :))) am gasit pe elefant celelate 2 volume, dar in engleza. Ma gandesc sa le cumpar si sa caut unde le pot traduce in Bucuresti :))

Lasă un răspuns