Dacă e miercuri, e bunicul! Nu, nu al nostru. Ci al lui Simon. Dar e ca și cum ar fi al nostru. Și e de găsit pe siteul celor de la Libris.
Of, stați! Cartea se găsește, nu bunicul! Nu înțelegeți mare lucru, nu-i așa? Vă explic imediat!
Dacă e miercuri, e altă carte aleasă de Ami. Așa cum v-am spus și ieri, încă reușim să rupem câteva clipe bune pentru momentele noastre speciale. Deși am ales cartea asta fără ca ea să știe, a ochit-o imediat pe raftul cărților noi și m-a făcut să-i promit că o vom citi împreună și că îi voi povesti despre propria mea copilărie.
Dacă e miercuri, e bunicul!
Am ales această carte de pe siteul prietenilor de la Libris, acolo unde găsesc întotdeauna o gamă variată de cărți pentru copii, atât în română, cât și în limba engleză. Îmi este ușor să le aleg și știu că voi merge de fiecare dată la sigur cu ele. Pentru că am butonul de răsfoire sau posibilitatea de a citi câteva pagini, pot să-mi fac o idee clară despre conținut sau stilul de scriere.
Pentru că sunt fana cărților pentru copii (cine nu este?!?!), caut să strecor mereu în programul meu literar câteva cărți din această categorie. Însă, am observat că, în ultimii ani, le caut mai ales în luna octombrie, luna mea de naștere. Mi-e dor să mă întorc în propria-mi copilărie, să-mi aduc aminte de străzile pe care le băteam la picior, de fructele rupte de pe crengile copacilor vecinilor mei. Și am ales-o pentru că mi-e teribil de dor de bunicii mei. M-ați prins!
Aventuri, povești, bunici
Am avut bunic doar din partea mamei. Din păcate, nu a fost un bunic prezent, unul cu care să fi stat la povești sau care să-mi fi spus povești și aventuri nemaiîntâlnite. Istoria se repetă și fetele mele nu au nici ele bunici. Unul nu mai este pe lume, altul este ca și cum nu ar fi.
Asta nu înseamnă că dăm la o parte cărțile cu bunici. Din contră. Vreau ca fetele să cunoască emoția acestei legături, să își imagineze cum ar fi fost dacă… Și Amalia s-a distrat grozav cu bunicul lui Simon. A fost martora aventurilor lor și a trecerii de la o zi de miercuri absolut banală la una de neuitat! Cum a fost posibil? Stați să vă povestesc!
Simon își petrecea, ca mulți alți copii, zilele în casa bunicilor. Însă ce să facă un copil cu o imaginație debordantă într-o casă tăcută? Bunica moțăia în fotoliul preferat, bunicul își dedica mult timp activităților sale zilnice, televizor nu exista în casa lor. Dacă ar fi putut, Simon ar fi sărit bucuros peste vizita în casa bunicilor!
Dacă e miercuri, e bunicul!
Copilașii au mereu o tonă de întrebări și multă energie de consumat. Simon nu avea prea multe de făcut în casa bunicilor săi, așa că lansează o mulțime de întrebări. Și multe dintre ele îl au în vizor pe bunicul.
Simon voia să știe cine a fost bunicul înainte să fie bunic. O fi fost și el tânăr? Ce meserie o fi avut? Deși știe că bunicul e uneori plecat cu capul în căpșune (a se citi confuz/amețit), băiatul îl crede pe bunic atunci când acesta îi spune că a fost pirat. Sau să fi fost detectiv? Sau rege? Sau om de știință? Nici nu mai contează așa de tare. Mai ales când Simon așteaptă cu nerăbdare zilele de miercuri, zilele în care putea zburda prin lumea imaginației bunicului său.
Finalul a fost emoționant, dătător de speranță și optimist.
Ilustrațiile au fost extrem de drăguțe, limbajul accesibil și distracția garantată!
Dacă e miercuri, e bunicul! – Emmanuel Bourdier – este disponibilă pe Libris.
Categoria: Literatura Universala
Autor: Emmanuel Bourdier
Editura: FRONTIERA
An aparitie: 2022
Editie: Necartonata
Nr. pagini: 96
Varsta: +10 ani, 7-10 ani
Colectie: Mic Roman
Titlu Original: Mercredi c’est papi