Dacă ar fi știut… Anca ar mai fi zăbovit un pic pe Libris. Atâtea noutăți a văzut zilele astea! Și tare greu mai stă cu răbdarea! Nu știu dacă și la voi se întâmplă, dar ea în loc să se bucure de cărțile pe care le are, se gândește la cele pe care le vrea. Și crește lista asta precum voinicul din poveste. Să nu vă mai spun că are cărți de care a cam uitat.

Dacă ar fi știut… a fost o surpriză pentru mine, o surpriză frumoasă, de trecut în rândul cărților bune din luna octombrie. Înainte de a vă spune câteva lucruri despre carte, aș vrea să vă spun că interiorul cărții mi-a adus așa o stare de melancolie. Și nu mă refer la poveste, țin să precizez.

Grafica acestei cărți mi-a adus aminte de cărțile din biblioteca mamei. Da, alea pe care le citeam pe furiș. Dar nu de asta vorbim aici. Bine, în caz că vă întrebați, mama mea citea orice (dar mai ales romane de dragoste) și m-a și prins citindu-le. E cineva care reușește să ascundă ceva de propria mamă? Așa, revenim.  Nu mă întrebați de unde gândul ăsta. Nici eu nu știu să vă explic prea bine de ce mi s-a făcut brusc dor de cărțile alea cu un model anume pe interior, cu „buclele” alea la fiecare capitol. Dar mai vreau.

Dacă ar fi știut...
Dacă ar fi știut…

Dacă ar fi știut… s-ar mai fi trezit?

Mă știți deja. Thriller-ul este plăcerea mea vinovată și nu am nevoie de prea multe scuze pentru a alege o carte din acest gen. Deși am câțiva autori cu care merg la sigur aproape de fiecare dată, sunt mereu pregătită să găsesc noi autori dătători de fiori și născători de anchete complicate.

Cu Lisa Jackson am pornit un pic cu inima îndoită, recunosc. Coperta nu mi se părea una foarte sugestivă și am învățat că în descrieri se pot ascunde cele mai mari capcane. Din fericire, Lisa Jackson mi-a oferit o poveste surprinzătoare, cu destule elemente cheie și cu personaje dubioase, ușor de suspectat. Da, a știut să își îmbrace fiecare personaj în straturi de superficialitate, egoism și lăcomie. M-am îndoit până și de personajul central al acestei povești. Intuiam că e ceva în neregulă cu el, dar nu știam să punctez exact spre punctul nevralgic.

Dacă alegeți să citiți cartea, veți vedea că totul se petrece la suprafață. Parcă autoarea încearcă să mențină totul cât mai clar, mai transparent. Numai că, la un moment dat, lucrurile se complică ușor și apare și o răsturnare de situație pe care nici măcar nu o luasem în calcul.

Dar, atentă la pașii importanți, Lisa Jackson a pierdut din vedere aspectele banale, cele peste care se trece ușor cu vederea. Din nefericire, aceste aspecte au clătinat puternic situația personalului central. Alunecările acestea, detaliile care par venite complet din altă lume, explicațiile ușor superficiale au făcut ca punctajul meu să scadă ușor și entuziasmul să se mai potolească.

Răzbunare, lăcomie sau gelozie?

Vă spuneam mai sus că autoarea a preferat să țină totul cât mai aproape de suprafață. Parcă se temea să nu cumva să scape frâiele poveștii. Și spun asta pentru că, la un moment dat, cititorul se concentrează pe o singură întrebare: este sau nu este Marla supraviețuitoarea accidentului înfiorător de mașină?

Marla Cahill era o femeie frumoasă, căsătorită cu un bărbat chipeș și bogat. Avea o casă mare și doi copii frumoși, unul născut recent. Într-o zi, fără să ofere vreo explicație în prealabil, Marla pleacă de acasă, într-o mașină care nu era a ei, cu o femeie de care nu povestise nimănui. Unde se ducea și de ce? Bebelușul ei avea nevoie de ea, soțul ei nu primise niciun mesaj, fiica ei adolescentă acea nevoie de atenție. De ce ar fi plecat Marla?

Marla nu le poate oferi nici mai târziu detalii apropiaților săi. Un accident rutier cumplit o trimite pe masa de operație pentru reconstrucție facială și mai apoi intervine coma… Supraviețuise, dar cu ce preț? La trezire, Marla nu știa cine este și nu își aducea aminte de nimeni. Auzise oameni vorbind în jurul patului său, dar nu le știa numele și nici rolul pe care îl jucau în viața ei. Mașina fusese distrusă complet și cealaltă femeie murise în urma impactului. Era oare posibil ca supraviețuitoarea să nu fie Marla?

Goana după amintiri

Spitalizarea fusese lungă și grea. Dar și mai grea este adaptarea la ceea ce se presupune a fi stilul ei de viață. Dacă își iubea familia, de ce nu își aducea aminte de ea? De ce se simțea ca o străină în propria casă? De ce simțea că totul este atât de ostil?

Nici soțul, nici soacra, nici fiica adolescentă nu îi fac adaptarea mai ușoară. Trecutul ei este doar un teren necunoscut, populat de enigme, de pete și de necunoscute. Cine era și în cine putea avea încredere? Când începe să sape prin propria viață, Marla realizează cât de periculos poate fi acest demers. Erau oare amenințările doar în mintea ei sau cineva o voia eliminată? Și dacă da, care era motivul?

Dacă ar fi știut…

Mi-a plăcut mult acest roman și m-am bucurat să văd că autoarea a introdus elemente ancoră și elemente cheie în această poveste. S-a legat de trauma Marlei, a încercat să o facă credibilă, dar a lucrat și la răsturnările de situație, la acele acțiuni care ar destabiliza ititorul și l-ar pune serios pe gânduri.

A fost o surpriză plăcută și mă bucur să o așez în rândul cărților bune. Așa cum am spus, povestea are câteva alunecări, dar sunt minore și am preferat să le uit imediat.

Dacă ar fi știut… – Lisa Jackson – poate fi comandată de pe Libris.

Este o lectură numai bună pentru această toamnă!

 

Editie: Necartonata

Autor: Lisa Jackson

An aparitie: 2021

Editura: METEOR PRESS

Format: 200 x 130 mm

Categoria: Literatura Universala

 

2 COMENTARII

Lasă un răspuns