Dă culoare clasicilor – Alice

„Care este rostul unei cărți, fără imagini sau conversații?” – Alice

Chiar așa, care este rostul? Probabil de la această premiză au plecat și cei de la Editura RAO când au ales să cuprindă în colecția „Dă culoare clasicilor” și povestea lui Alice. Și tare m-am bucurat când am primit-o!

Dă culoare clasicilor - Alice
Dă culoare clasicilor – Alice

Alice în țara minunilor este un poveste clasică, plină de filozofie și truisme. Dincolo de intriga captivantă, mesajul transmis este unul foarte puternic și demn de ținut minte.

Hai să coloram!

Amalia este mică, încă nu a făcut cunoștință cu lumea colorată, cu Pălărierul Nebun, Pisica, Iepurele de Martie sau Ducesa. Dar știe că am fost la circ, la un spectacol cu tema Alice. Și și-a adus aminte de ceainic, de șoriceii săritori și de cât de speriată era Alice pentru că nu înțelegea ce se întâmpla cu ea.

„Dacă toți și-ar vedea de propriile treburi, lumea ar funcționa ceva mai repede decât o face acum.” –

Știți că povestea aceasta a fost inventată pentru Alice Liddell, o fetiță pe care o îngrijea autorul din când în când? Ce frumoasă trebuie să fi fost copilăria ei! Să vadă cum înfloresc sub proprii ochi personajele acestea fascinante, să chicotească atunci când lucrurile luau o turnură neașteptată…

Deși poate fi catalogată drept o carte pentru copii, „Alice în Țara Minunilor” nu este o poveste dedicată exclusiv lor. Adulții vor găsi și ei situații insolite, elemente de satiră și jocuri de cuvinte. Dar, dincolo de astea, vor găsi o poveste caldă, plină de lumini și umbre, una în care fantezia se împletește armonios cu mesajele puternice.

„Mi-e teamă că nu mă pot explica pe mine însămi, sire. Pentru că eu nu sunt eu însămi, vedeți?”

Pe scurt, dacă mai există cineva care nu a citit povestea, Alice urmează un Iepure Alb într-un tunel subteran, gustă din ciuperci și poțiuni diferite, crește și se micșorează succesiv sau suferă alte modificări. Personajele neobișnuite sunt cele care dau farmec poveștii și Alice va deveni prieten de nădejde.

Editura RAO vine în întâmpinarea celor care au fost fermecați de aventurile lui Alice cu această carte bijuterie. Conține imagini din „Alice în Țara Minunilor” și „Alice în Țara Oglinzilor și ce a găsit acolo”, dar și fragmente din operele menționate. Pentru cei mici, aceste cărți ar putea fi un stimulent pentru a-i îndruma către povestea lui Alice. Plus că, unele fragmente sunt destul de amuzante: Ducesa care strănută continuu pentru că a mâncat supă prea piperată, Oaia vorbitoare sau slujitorii în formă de cărți de joc.

„Dacă totul în lume e lipsit de sens, – a spus Alice, – ce ne împiedică să inventăm unul?”

Dă culoare clasicilor Alice este o alegere minunată, fie că vorbim despre un mod de evadare sau de un cadou. Mi se pare că este o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca unui iubitor de carte.

Eu aleg mereu să colorez dacă am o stare mai ciudată. Este modul meu de a mă relaxa. Colorez și uit de toate problemele. Și dacă primesc bonus și niște fragmente din poveste, cum să nu fiu fericită? În plus, cine ar semăna mai mult cu Alice dacă nu o carte de colorat? Nu se reinventa Alice mereu? Nu prin desen poți reinventa lucrurile? Ce zici? Colorăm? Fii gata pentru aventură! Pălărierul Nebun ne așteaptă la o cană cu ceai!

Dă culoare clasicilor Alice –

Țara minunilor este doar la un creion depărtare!

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns