Curând vei dormi și tu, Cântec de noapte bună – Haddy Njie și Lisa Aisato este o cărticică pe care noi am găsit-o pe rafturile Editurii Univers. Eram fascinați încă de la „Fetița care voia să salveze cărțile” de ilustrațiile Lisei Aisato, așa că nu aveam cum să o ratăm.

Curând vei dormi și tu, Cântec de noapte bună ne-a ținut companie câteva seri la rând. E ca un cântec de care nu te saturi și simplitatea textului face să crească familiaritatea și bucuria. Mie mi se părea ciudat să le citesc copiilor aceeași poveste la nesfârșit, dar m-am documentat și am văzut că ei găsesc siguranță și protecție în lucrurile acestea care se repetă. Se creează o obișnuință și este loc și timp și pentru alte povești, așa că nu trebuie să ne panicăm când ei cer aceeași carte la nesfârșit.

Prima oară când am deschis cartea am fost fascinate de ilustrațiile frumoase. Am întors pagină după pagină și ne-am bucurat să descoperim Spiritul Anotimpurilor. Primăvara, vara, toamna, iarna. Toate atent întruchipate, fiecare cu rândurile ei și despărțite numai de o strofă pe care Amalia o știe deja foarte bine:

„După primăvară-i vară,

Altfel nu se poate, nu

Primăvara, vara doarme

Curând vei dormi și tu.”

Strofă se repetă, anotimpurile sunt înlocuite și noi aflam câte ceva despre obiceiurile fiecărui anotimp atunci când trebuie să se retragă pentru a lăsa locul altuia. Din desenele care însoțesc anotimpul putem simți bucuria, freamătul și speranța. Sunt minunate!

După cum îi spune și titlul „Cântec de noapte bună”, conținutul nu este unul stufos, nici foarte elaborat. Dar eu cred că este perfect pentru copilașii micuți care au nevoie de povești pentru a adormi. Pe baza ilustrațiilor am inventat alte povești alături de fete, dar am avut grijă să inserăm și strofa de mai sus.

Deși eu sunt născută toamna, mi-a plăcut mult ilustrația care ne-o arată pe Vară în toată splendoarea ei. Este o cărticică de care Amalia nu vrea să se despartă. O tot aduce pe noptieră in fiecare seară. Uneori adoarme înainte să o deschidem.

Mulțumesc Editurii Univers pentru acest volum! La această editură puteți și alte titluri interesante pentru copii. Eu mă bucur că au și o colecție dedicată celor mici. Sunt povești frumoase cu ilustrații superbe!

„Un cântec duios de noapte bună, un dans al anotimpurilor în descrieri poetice şi ilustraţii extraordinare, o curgere lină de tablouri colorate, emoţii şi speranţe care aduc somn, linişte şi bucuria de a fi împreună.“  (Ioana Chicet-Macoveiciuc)

Despre carte:
An apariție: 2017
Traducere: Carmen Langseth

3 COMENTARII

Lasă un răspuns