Cuplul din vecini este romanul de debut al autoarei Shari Lapena. Deși mi-a atras atenția încă de când a apărut, nu știu de ce am uitat să îl cumpăr. Am cumpărat și următoarele traduceri apărute la Editura Trei: Străinul de acasă și Ultima ei clipă.

Cu Ultima ei clipă am început eu „cunoașterea” cu Shari Lapena și am fost foarte încântată de stilul de scriere, de modul în care ambalează și construiește povestea. Bineînțeles că acestea au fost motivele pentru care mi-am dorit să am și Cuplul din vecini. Și, recunosc în fața voastră, îmi place să „urmăresc” și să am cam tot ce a scris un autor drag mie.

Cuplul din vecini
Cuplul din vecini

Cuplul din vecini nu este o carte rea, dar nu a fost nici la fel de bună ca Ultima ei clipă. Are o poveste captivantă și convingătoare, aerisită și lipsită de complicații inutile. Cred că asta am apreciat cel mai mult la Shari Lapena. Nu s-a complicat foarte tare, nu a crescut numărul de personaje, nu a jonglat cu zeci de scenarii sau motive. A păstrat totul între linii simple, a mizat pe personaje dezechilibrate, cu personalități defecte, a aruncat în ring și niște presiuni intime și le-a lăsat să își facă treabă, dacă pot spune așa.

Cuplul din vecini – nu știi niciodată ce se întâmplă de partea cealaltă a peretelui

Ca să fie și mai pe placul meu, cartea asta ar fi trebuit să aibă un pic mai mult în două direcții. Unu: mi se pare că autoarea nu a exploatat suficient cuplul vecin al casei Conti. Era suficient material acolo pentru a arunca o altă lumină asupra întregii povești. Doi: motivația din spatele acțiunii a fost destul de puternică și credibilă (mai ales că a fost izvorâtă din disperare, din întunecimea care se abate peste mintea umană atunci când nu mai găsește soluții). Dar a fost ambalată puțin cam în grabă, suprapusă peste niște coincidențe favorabile.

Nu mai spun că ar fi putut insista mai mult și pe partea psihologică. Dar, așa cum am spus mai sus, e chestiune de gusturi. Eu așa am simțit. M-am bucurat de carte, am parcurs foarte repede primele pagini, eram acolo, îngrozită și prinsă în drama familiei Conti. Voiam să văd în ce direcție pornește ancheta, mai ales că polițiștii nu aveau nici măcar un indiciu clar. Nimeni nu văzuse nimic, în casă nu existau probe, nu existau amprente.

Drama familiei Conti

Familia de alături te invită la o petrecere intimă. Ce poate merge rău? Vă desparte un singur perete și te poți duce imediat acasă. Dar mai adaugă doi factori: ai un bebeluș de șase luni și bona nu mai vine să stea cu el.

Soțul îți spune că e în regulă, copilul și așa doarme în camera lui și voi aveți un monitor pe care îl puteți supraveghea de la distanță. El este supărat pe tine pentru că tu nu mai ești la fel ca înainte să fii mamă. Acum ești temătoare și tristă, mergi la psihiatru și iei ceva pastile care să te ajute să rămâi pe linia de plutire. Nu mai ești la fel de în formă cum erai înainte. Și nici la fel de plină de viață. Petrecerea asta ar însemna un restart, un fel de libertate pentru câteva ore. O să fie bine. În plus, veți merge acasă la jumătate de oră, pe rând, să verificați bebelușa, chiar dacă pe monitor totul vă arăta că e în regulă.

„Shari Lapena imaginează o țesătură complexă de motive și suspecți. Tensiunea e puternică pe tot parcursul cărții, până la deznodământul șocant.” – The Times

Accepți. Mergi la petrecere și lași copilul acasă, nu vrei să se supere vecina ta că ai adus un copil plângăcios cu tine. Verifici așa cum ați stabilit și e în regulă. Dar plângi când te duci la bebelușă să o alăptezi. Plângi pentru că te simți neatrăgătoare, pentru că soțul tău flirtează cu altă femeie, pentru că viața ta nu este deloc așa cum ai sperat. Te întorci la petrecere și încerci să zâmbești. Încerci să îl convingi pe soț să mergeți acasă, asta după ce el petrece câteva minute bune afară cu vecina. Și reușești să îl iei acasă. Dar vă întoarceți în haos: copila voastră nu mai este. Pătuțul este gol, păturica ei nu mai este acolo, locul este rece. Unde este copilul? Cine l-a luat? Cine știa că un copil e singur acasă?

Cuplul din vecini – nesiguranță și lipsă de comunicare

Dispariția bebelușei este doar vârful iceberg-ului din familia Conti, un iceberg alcătuit din probleme, antipatii, nesiguranțe, secrete și dezamăgiri. Marco nu era fericit, nu fusese niciodată acceptat în această familie de bogați. Anne nu era fericită nici ea. Îl iubea pe Marco, îl alesese împotriva dorinței familiei ei, dar cum să mai fie de partea lui când părea că nu reușește să se țină la suprafață?

Deși autoarea nu a exploatat la maxim partea psihologică, mie a reușit să îmi transmită o stare continuă de tensiune și de incertitudine. Creionasem deja două posibile scenarii, nu că ar fi fost loc de prea multe, și așteptam să cadă toate piesele la locul lor. M-a surprins un pic autoarea cu mici devieri, dar acest lucru nu a făcut decât să mă bucure și mai tare.

Cuplul din vecini poate fi o alegere inspirată pentru un weekend sau pentru o zi în care sunteți morocănoși sau simțiți o stare de plictiseală. Are acea scânteie care să vă reaprindă atenția. Mie mi-a plăcut și m-am bucurat de orele petrecute în compania ei.

Dacă nu ați apucat să citiți cartea, o puteți comanda de pe site-ul Editurii Trei, adică de aici. 

Autor: Shari Lapena

Nr. de pagini: 344

Titlul original: the Couple Next Door

Traducere din engleză de Mihaela Buruiană
Anul apariţiei: 2017
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns