Cum să te porți într-o familie mare este o comedie dulce amăruie. Sincer, nu mă așteptam să găsesc un subiect atât de serios. Mă așteptam să văd lumea prin ochii unui copil de unsprezece ani. Deja mă pregătisem să văd faze amuzante, refuzuri, respingeri, acceptări și prietenii despre care se crede că vor dura toată viața. În schimb, am primit radiografia unei familii. Înainte și după o tragedie care îi lovește pe neașteptate și îi obligă pe fiecare să găsească un mod de supraviețuire.

Desigur, rămân și momente pline de inocență, întrebările și frâmântările unui puști care pare să își găsească locul în familie. Eu sunt cea mai mare dintre frații mei. Mai am patru frați, toți băieți. Nu am cum să mă poziționez în postura mezinului, nu știu cum ar fi. Știu doar că și mie mi-a fost greu. Am fost singură pentru puțin timp. L-am avut pe fratele mai mic până ce a apărut cel de-al treilea frate. De atunci m-am simțit exclusă din aventurile lor. Nu înțelegeau ei prea bine jocurile de-a mama și grădinița.

Cum să te porți într-o familie mare
Cum să te porți într-o familie mare

Cum să te porți într-o familie mare – lupta pentru atenție

Copiii singuri la părinți spun că e bine să ai frați. Să ai cu cine discuta, cu cine împrăștia jucăriile pe covor sau împărți boroboațele. Dar ce te faci când te simți singur într-o familie mare? Când toți frații mai mari sunt ocupați cu lucrări de disertație, când toți par preocupați să termine școala mai repede și să sară anii de studii?

Așa e în familia Mazal. Sunt mulți membri, șase copii și doi adulți, mai exact. Dar fiecare are propria bulă și nu pare dornic să o împartă cu celelălat. Împart doar camerele, obligați fiind de situație. Tatăl e mai tot timpul plecat, mama nu este deloc depășită de situație, ba chiar e un pic dezamăgită de faptul că toți copiii ei sunt aproape perfecți. Bucuria ei când a fost sunată de directorul școlii mezinului este aproape tangibilă.

Cum să te porți într-o familie mare – există o rețetă?

Berenice și Aurore sunt ocupate cu tezele de doctorat, Leonard pregătește teza de masterat, Jeremie cântă într-o orchestră simfonică, Simone a sărit peste câteva clase, Isidore (Dory) este singurul care nu se remarcă prin niciun talent ascuns. Dory îi privește pe frații lui mai mari, îi observă de la nivelul lui și încearcă să le înțeleagă preocupările.

Berenice este etalonul perfecțiunii. Și-a îndeplinit toate planurile, trăiește la Paris și e la un pas de cariera pe care a visat-o mereu. Aurore este mai mereu închisă în camera ei, lucrează la tot ce are legătură cu școala și nimic nu pare să o scoată din ritmul ei. Leonard este cel de la care nu m-aș așteptat să fie atât de atent și de practic. Pentru teza de masterat, Leonard își analizează propria familie.

Nu la nivelul ridicat al lui Leonard, dar tot din dragoste și grijă, Dory își cercetează frații. Nu își găsește locul prea ușor aici, așa că fuge de acasă. Și nu o dată, ci de câteva ori. Stați liniștiți, se întoarce de fiecare dată înainte de a-i remarca cineva lipsa. Și în toate călătoriile lui află adevăruri păstrate bine de ochii celorlalți.

Cum să te porți într-o familie mare – o comedie dulce amăruie

E remarcabil modul în care frații Mazal încearcă să își stabilească prioritățile. Dar nu poate fi acesta și un mecanism de apărare? De ce se apărau, cine i-a obligat să pornească în aceste direcții?

Mi-a plăcut povestea. Pentru că vorbește și de problemele de acceptare dintr-o familie mare. Pentru că are și fire psihologice subțiri, modele la care iubim să ne raportăm. Dacă nu avea ceva cuvinte obscene, i-aș fi dat cartea și Mariei mele. Și nu am fost de acord nici cu introducerea sexualității. Nu am o problemă cu acest subiect, dar nu în modul în care a fost introdus aici. Un copil de treisprezece ani jumătate își pierde virginitatea. Dacă era vorba de o fată, toată lumea se alarma. Pentru că e vorba de un băiat, toți îl privesc brusc ca pe un bărbat. E discutabil acest aspect.

Romanul a apărut la Grupul Editorial Art, eu l-am găsit la prietenii de la targulcartii.ro. Îl puteți cumpăra de aici.

Până pe 5 august aveți Black Friday Estival pe site-ul lor. Dacă profitați, să îmi arătați și mie ce comori ați găsit!

An aparitie: 2019

Categoria: Carti pentru adolescenti, Young Adult

Nr. pagini: 312

Titlu Original: How to Behave in a Crowd

Traducator: Ioana Filat

5 COMENTARII

 1. Eheeei, și eu m-am nascut într-o familie mare cu 3 fete și 4 Men-uri :)))
  Așa că știu și cunosc foarte bine taina supraviețuirii intr-o mare familie, unde trebuie să împarți un măr primit în 7, trebe sa împarți ciocolata la toți chiar dacă ţi-a rămas doar o bucățică..
  La fel, tre’ sa împarți bucuriile, necazurile și emoțiile, și micii, și puiul de la cuptor, și berea.. soacrele nu se împart, că e alea nu le vrea nimeni :)))

  Și da ! Intr-o familie mare se fac sacrificii, se fac compromisuri, se împart lucruri, și averile..
  Este mai multă educație, că de la fiecare înveți cate o prostie, o idee, un gand, o pățanie..

  Și da ! Într-o familie mare este bucurie, veselie, viață dar și tristețe can te desparți unul de altul și revederea este rară..

  Multe Salutări Anca !!!

 2. Minunată recenzie și aceasta! Vă citesc recomandările de ceva timp și sunt încântată! Așa am achiziționat și citit o parte din cărțile citite.

Lasă un răspuns