18072854_1499263066803311_1102314110_n

Cecelia Ahern m-a cucerit de la prima carte citită, „P.S. Te iubesc”, o lectură încărcată de emoție la care am plâns cât pentru un an. Deși am mai citit câteva dintre cărțile ei, pot să declar că romanul ”Cum să te îndrăgostești”, primit de la Editura All, este de departe preferatul meu. Este cea mai funny carte despre un subiect dramatic pe care am citit-o vreodată.

O carte cu tente psihologice, cu urme de ironie, de umor și o tipă ce se ghidează în viață după cărțile motivaționale. Sună bine, nu? Mi-a plăcut tare mult că autoarea a păstrat ceva în stilul personajului numind capitolele cu niște titluri rupte din cărțile de dezvoltare personală și motivație:

  1. Cum să convingi un om să lase arma jos
  2. Cum să-ți părăsești soțul (fără să-l rănești)
  3. Cum să recunoști un  miracol și ce să faci pe urmă …….     Etc

    Christinne era tipa diferită din familia ei. Ea și cele doua surori ale ei rămaseră în grija tatălui după moartea mamei lor. Fuseseră crescute cu dragoste și tatăl lor le insuflase dragoste de viață și un simț al umorului extrem de bine dezvoltat. Christinne nu preluase tradiția familiei și nu era avocat, era consultant, ajuta oamenii să își aleagă o altă carieră.

 După ce, din nefericire, este martora unei tentative de sinucidere, Christinne își asumă o parte din vină, mai întâi, pentru că nu reușise să îl determine pe bietul om să renunțe la gestul său, apoi pentru că această întâmplare îi subliniază efemeritatea vieții și propria ei nefericire, Christinne își părăsește soțul. Erau împreună de numai nouă luni, dar fusese de ajuns pentru a înțelege că nu simțea dragostea și nu era împlinită.

Decizia ei fulgerătoare scoate la iveală altă latură a soțului ei de care nu știa nimic. Un caracter violent, un limbaj jignitor plin de amenințări.

Poate era ceva în karma ei ce atrăgea problemele, sau poate doar o coincidență, dar tânăra noastră asistă din nou la altă tentativă de sinucidere. De data aceasta bărbatul era pe un pod, privind în gol de parcă ar căuta pe undeva motivele pentru care să se arunce sau rezolvarea problemelor sale. Christinne reacționează imediat și încearcă să îl convingă să renunțe la gestul său. Citise doar o grămadă de teorie, nu? Erau chiar așa de greu de pus în practică?

Adam, bărbatul sinucigaș, este impresionat de lacrimile ei sau poate de talentele ei ascunse de terapeut, și acceptă să revină pe pod și să amâne gestul său până la ziua lui de naștere care era peste două săptămâni. Christinne vrea să îi arate frumusețea vieții în aceste paisprezece zile, să îl facă să vadă latura frumoasă și optimistă și să încerce să soluționeze problemele ce îl împinseseră până aici.

Teoria era bună, cărțile pline de astfel de sfaturi erau multe și ea le cam avea pe toate. Dar în practică…e din ce în ce mai greu. Mai ales că în timp ce luptă pentru a-l salva pe Adam, viața ei se năruie tot mai mult. Barry, fostul ei soț, îi face tot mai mult rău și o pune în niște situații jenante în fața apropiaților săi, cu Adam parcă nu ajunge nicăieri pentru că toate încercările ei se soldează cu un final neașteptat, iar timpul trece atât de repede.

Va putea să îl salveze pe el? Dar cine o ajută pe ea?

Ce și cum va face, va trebui să descoperiți singuri. Eu vă spun că nu am putut lăsa cartea din mână și aseară nu am închis ochii până nu am terminat-o. Mi-a plăcut tare mult. Mult mai spontană, mult mai animată și mult mai captivantă decât tot ce am citit semnat de această autoare. Să nu credeți că ne oferă cineva rețeta pentru dragoste, nici nu ar fi posibil, dar veți rămâne surprinși când veți vedea cât poate fi de reală cartea, pentru că frumusețea vieții se ascunde în lucrurile simple, pentru că dragostea te așteaptă acolo unde nici nu gândești. Așa cum v-am spus și la început, este cea mai veselă carte despre un subiect atât de trist pe care am citit-o vreodata. Abordarea această plină de ironie, de amuzament și o notă de optimism, pe mine m-a cucerit de la primele pagini.

Dacă vreți să îi acordați o șansă, cartea o găsiți chiar aici, unde aveți și REDUCERE!!

Mulțumesc mult, Editura All pentru exemplarul oferit, mi-ați făcut ziua mult mai frumoasă!!!

13619919_1237376016302899_318890694385796211_n

8 COMENTARII

Lasă un răspuns