Cum să îți ucizi angajatorul este primul volum al seriei Ghidul McMasters privind omuciderea. Și nu, nu este un roman de non ficțiune, nici un ghid adevărat pentru a îți ucide angajatorul. Sau dușmanul. Este un volum spumos, cu replici tăioase și amuzante, cu personaje intrigante și ipoteze șocante.

Cum să îți ucizi angajatorul
Cum să îți ucizi angajatorul

Stai, ați rămas blocați la cuvântul amuzant? Ce poate fi amuzant în această alăturare de elemente? Ei, veți fi surprinși! Nu o să vă spun eu despre asta, am observat că nu sunt bine văzute confesiunile și limbile ascuțite în sfera McMasters, așa că prefer să rămân tăcută. Dar sigur veți afla voi. Sau ați aflat deja.

„Ții în mână o carte surprinzătoare. Rupert Holmes reușește să te facă să râzi de lucruri în privința cărora ar fi mai potrivit să te simți îngrozit sau oripilat.“ – Marian Coman, redactor-șef Armada

Nu am un angajator pe care să-l doresc eliminat pentru totdeauna, nu am nici alte nume pe o listă neagră. Dar am fost atrasă ca un magnet de acest titlu încă de când editura Nemira i-a anunțat apariția. Un ghid al criminalilor și o privire dincolo de cortină? O, da! Dacă ei caută să-și perfecționeze abilitățile, eu privesc în altă direcție: învăț să-i cunosc, le învăț trucurile și modus operandi-ul.

Cum să îți ucizi angajatorul – bine ai venit la școala de criminali!

„Este această crimă necesară? este Prima Îmtrebare. Pentru mine, răspunsul nu a fost niciodată mai clar.”

Deși tocmai v-am mărturisit că mi-am dorit tare mult acest titlu, trebuie să recunosc și faptul că eram la un pas de a amâna lectura acestui volum în martie. Nu are el vreo vină, asta vreau să fie clar. Și fac această precizare înainte să-i treacă vreunui profesor de la școala McMasters să trimită pe cineva pe urmele mele. Acum că le cunosc tehnicile, recunosc că mă tem pentru siguranța mea. Am avut o perioadă foarte aglomerată, cu un ritm care începe să-mi devină familiar. Am căutat lecturi ușoare, cu fonturi prietenoase și povești ușor de urmărit.

Cum să îți ucizi angajatorul nu are cel mai prietenos font, nici cea mai aerisită așezare în pagină. În plus, pentru că nu știam deloc la ce să mă aștept, primele pagini m-au speriat tare. Mi se părea că nu înțeleg nimic, nu știam cum am nimerit în mijlocul „elevilor”, nici unde aveau să ducă toate acele confesiuni și gânduri înșirate pe paginile jurnalelor.

Pentru că a avut replici inteligente și amuzante, dar și pentru că simțeam că personajele au multe lucruri de ascuns, m-am lăsat ghidată de primul impuls și am citit în continuare. După acest moment, dragii mei, nu știu când am ajuns la final. Iar finalul, dați-mi voie să vă spun, a fost genial! Întrerupt așa? Spuneți voi că aia nu a fost momeala perfectă! Ei, dacă nu ați citit volumul până acum, cred că tocmai v-am prins eu în cârlig!

Cum să îți ucizi angajatorul – când dorința de răzbunare e mai puternică decât rațiunea

Îmi place să privesc întotdeauna în toate taberele atunci când citesc un thriller. Însă, trebuie să o spunem pe șleau, puține povești își concentrează atenția asupra criminalului. Știu, durerea cea mai mare este dusă de familia victimelor, de victimele traumatizate. Lupta cea mai grea este dusă de anchetatori. Însă, așa cum am spus mai sus, criminalul este factorul declanșator. Iar el are multe surse de alimentare în spate.

Cum să îți ucizi angajatorul ne prezintă aceste surse de alimentare, însă fără a duce această carte pe tărâmul psihologiei. Însă, după cum puternic sugerează titlul, atenția se concentrează asupra modului de acționare. Desigur, nu vă așteptați să întâlniți descrieri sângeroase, persoane sadice și proceduri macabre. Există aici un soi de decență pe care nici nu știu cum să vă descriu în cuvinte.

Profesorii de la școala McMasters  păstrează secretă locația lor, însă nu și procedurile prin care elevii pot ajunge să-și ucidă angajatorul. Așa cum v-am spus mai sus, nu vă așteptați să dați aici de oameni cruzi. Au laturi ascuțite și un strop de răutate în vene, dar se asigură întotdeauna, absolut întotdeauna, dacă moartea are sens (nu că ar avea vreodată), dacă victimei i s-au asigurat suficiente căi de a-și răscumpăra greșeala și dacă lumea va fi mai bună fără ea.

Cum să îți ucizi angajatorul – un volum intrigant

Pregătește-te pentru un sistem educațional pe care nu îl vei uita niciodată!

„Una dintre cele mai amuzante cărți ale anului“ – CrimeReads

Profesorii de la conservatorul McMasters se asigură că toți elevii lor au motive extrem de bine întemeiate pentru prezența în rândul aspiranților pentru absolvire. Dar nu vă așteptați ca să nu aibă propriile șiretlicuri, scurtături și metode de testare, nu? Trebuie să vă spun că eu am ajuns în punctul în care am refuzat să mai am încredere în cineva. Și știu foarte bine cum am ajuns aici.

Pentru că este inevitabil să nu avem de-a face cu niscaiva elevi preferați, dar și cu prezențe cu potențial uriaș, autorul urmărește îndeaproape destinele anumitor elevi. Printre ei, după cum veți afla, îl întâlnim pe domnul Cliff Iverson, un tânăr care dorește din răsputeri să se răzbune. Încercase să facă asta, însă nu fusese suficient de pregătit. Acum, printr-un capriciu al sorții, Iverson ajunge să fie elev al conservatorului McMasters. Iar asta ar putea fi șansa vieții sale.

Cum să îți ucizi angajatorul

Cum să îți ucizi angatorul este un roman antrenant, cu multe întorsături de situație și lecții de viață. Sună dubios alăturarea vieții cu titlul? O să înțelegeți voi la ce mă refer. Și știi sigur că îmi veți da dreptate. Mi-a plăcut povestea și sunt tare curioasă în legătură cu volumul doi!

Cum să îți ucizi angajatorul a apărut la editura Nemira și poate fi cumpărat de aici. 

Data apariției: 14 oct. 2024

Titlu original: The McMasters Guide to Homicide: Murder Your Employer

Autor: Rupert Holmes

Traducător: Roxana Brînceanu

Editura: Nemira

Imprint: Armada

Nr. pagini: 432

Lasă un răspuns