Cult este cel de-al doilea volum al seriei Mina & Vincent și un prilej grozav pentru a ne aduna în cadrul unui nou blog tour minunat. Mi-ar fi plăcut să vă spun că această nouă poveste din universul interesant – punctat de anchete polițiste și detalii despre mentalism, epicurism și cazuri neobișnuite – mi-a dat volumul interior la maxim. Mi-ar fi plăcut să vă spun că, pe scara morală a valorilor interioare, s-a mai adăugat o treaptă. Sau că nu am dormit câteva nopți doar pentru a mai parcurge câteva pagini. Sau că acțiunea asta poate fi asociată cu o bombă artizanală: letală, periculoasă, distrugătoare.

Cult
Cult

Cult – cazuri noi, oameni vechi

Însă, spre uimirea și dezamăgirea mea, povestea te face să vrei să ajungi mai repede la final. Și nu în sensul ăla pe care-l așteptați voi. Jur că nu am plecat la drum cu așteptări, jur că nu mi-am setat standarde și praguri. Am deschis cartea și am vrut să citesc, să fiu surprinsă și să mă îndoiesc de abilitățile mele de detectiv sub acoperire. Am căutat picăturile alea de sânge rece pe care Camilla Lackberg obișnuia să le presare în poveștile sale.

Am căutat senzaționalul, uimitorul, sadicul. Și le-am primit pe toate. Dar în doze mici și pe planuri secundare. Venind așa, prin picurătorul perfuziei de mister, am simțit doar că îmi pierd interesul, că predau prea devreme armele curiozității și că ajung la final doar pentru că e Lackerg, doar pentru că încă mai am o doză de speranță, doar pentru că mi-e dor de o carte care să-mi exorcizeze toate emoțiile și să lase doar fiorii reci să ajungă la suprafață.

„Läckberg și Fexeus reușesc să păstreze suspansul până la ultima literă a cărţii.” – Bohuslänningen

Cult – dispariții, crime, piste moarte

Citeam, citeam și simțeam cum pierd legătura cu povestea. Nu are rost să nu vă spun că și uitasem câteva amănunte din precedentul volum, dar că au revenit lucrurile pe banda firescului după câteva zeci de pagini. Îmi era și un pic ciudă. Eram sigură că voi simți că bat pasul pe loc doar pentru a respira accelerat pe finalul volumului și că lucrurile se vor precipita în așa manieră încât îi voi ierta toate punctele moarte și toate răsucirile în bucla repetiției. Nu a fost chiar, chiar așa, dar am simțit la un moment dat cum se strânge un nod puternic între mine și poveste, cum încep să alung din stările alea negative și mă pierd mai adânc în dosarul anchetei și în combinațiile dintre șah, mentalism, secte, epicurism și durere.

E drept, aș fi renunțat la statutul de victime al copiilor implicați. Aș fi vrut ca forțele răului să își joace umbrele pe oamenii mari, nu că ei ai fi meritat o soartă crudă sau o moarte violentă. Dar e infinit mai greu atunci când trebuie să citești despre copii, despre sadism, oameni cu mintea bolnavă și crime odioase.

„Läckberg și Fexeus reușesc să păstreze suspansul până la ultima literă a cărţii.” – Bohuslänningen

Cult – combinații letale, cazuri pline de mister

Misiunea este și mai grea atunci când trebuie să vorbești despre volumele unei serii și îți dorești ca  nimic să nu-i afecteze pe cei care așteaptă cuminți (de.unde.luați.atâta.răbdare?) ca să apară toate volumele din serie și abia mai apoi se apucă să le și citească. Dar vrei și să-i faci destul de curioși încât să nu mai amâne prea mult și să se piardă alături de tine în poveste. Nu de alta, dar trebuie să discuți și tu cu cineva despre toate nebuniile întâlnite!

Pentru cei care nu au citit nici precedentul volum, spun doar câteva lucruri: Mina este o polițistă bună, inteligentă și un pic fixată pe tot ce înseamnă curățenie (fie că e corporală sau a mediului înconjurător). Mina duce dezinfectatul și spălatul la alt nivel și deja o să vă saturați de tonele de șervețele dezinfectante pe care le folosește dar și de mania ei de a se gândi la ce implică întâlnirile sau îmbrățișările. Devine obositor, știu. Chiar dacă am înțeles de unde vine mania ei, chiar și eu am obosit să tot citesc despre asta.

În volumul precedent, Vincent – mentalistul celebru – are un rol eficient în anchetă, aceasta fiind strâns legată de domeniul lui de activitate. Eram curioasă să văd cum îl vor coopta și de data asta autorii în anchete. Iată că Mina îi face loc, mai ales pentru că era convinsă că îl privește cumva cu alți ochi. Știa că nu era pentru ea, Vincent era și căsătorit, dar nu-și putea împiedica gândurile să înflorească.

Cult – pericol, copii, moarte

Se dă alarma când un copil dispare și apar primele indicii care-l leagă de un alt caz, care se terminase dramatic, din păcate. Deși știu că firele sunt extrem de fragile și că, în curând, toți ochii părinților din Suedia vor fi ațintiți asupra lor, polițiștii nu-și permit să ignore semnele de întrebare și firele de legătură, oricât de fragile ar fi ele.

Pentru că jonglează în jurul unui subiect atât de sensibil, autorii, mai mult ca niciodată, pun accent pe legăturile dintre părinți și copii. Toți au acum o istorie cu un copil, toți se raportează acum la aceste legături atât de importante și de netăgăduit. Se amestecă, exact ca și în scrierile precedente ale Camillei, scenele domestice cu planurile profesionale ale celor implicați. Și acum, ca și atunci, m-am folosit de aceste supape pentru a mă elibera de tensiunea cazurilor pe care le-am descoperit în același timp cu ei. Numai că, de data asta, le-aș fi vrut un pic mai concentrate și expuse în mai puține pagini.

Cult – teroare, frică, salvare

Camilla Lackberg și Henrik Fexeus ne oferă din nou o simbolistică a cazurilor alese mai puțin întâlnită prin cărți. Perspectivele lor sunt extrem de interesante și unghiurile din care privesc rămân în același bloc de nou și neașteptat pentru cititori. Este un volum care sondează legăturile dintre părinți, copii, cariere și viața personală, dar și dintre traume, călăi și traumatizați.

În ciuda faptului că m-am gândit de vreo două ori să o las pentru altă dată, povestea din Cult mi-a plăcut și m-a convins să mai merg și la altă întâlnire cu acești autori. Suspansul e suspans, fie el și dozat cu picătura.

Dacă sunteți curioși, cartea o găsiți la Editura Trei. Sau la Bookfest, dacă mergeți zilele astea.

Pentru alte păreri despre poveste, vă invit pe blogurile colegilor mei: Literatura de azi, Citește-mi-l, Fata cu cartea, Falled, Cărțile mele și alți demoni, Ciobanul de azi, Biblioteca lui Liviu; Analogii, Antologii.

Alte detalii:

Autor: Camilla Läckberg, Henrik Fexeus

Nr. de pagini: 784

Titlu original: Kult

Limba originală: suedeză

Traducere de Carmen Vioreanu

Anul apariției: 2023

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns