Cu ochii pe tine a fost pastila mea de la final de an. Aveam nevoie de o pastilă plină de suspans, adrenalină și mister, de o pastilă care să mă ajute să îmi iau „la revedere” de la anul 2023. Nu am făcut bilanțuri, nu mi-am setat obiective, nu mi-am făcut planuri. Dar am știut că am nevoie de ceva care să mă ajute să „înghit” tot ce a însemnat 2023, un fel de prag peste care să trec, să las totul în urmă. Așa că, în modul meu caracteristic, am ales o carte.

Cu ochii pe tine
Cu ochii pe tine

Pentru că terminasem de citit o carte mult mai solicitantă, din toate punctele de vedere, mi-am îndreptat pașii către genul meu preferat: thriller. Și am știut imediat că voi găsi cartea potrivită pe raftul Rao. De la Samantha M. Bailey mai citisem Fata de pe peron, așa că știam că merg la sigur, într-o zonă plină de pericol și de răsturnări de situație.  Cărțile sale au multe dedesubturi psihologice, momente în care simți că îți fuge pământul de sub picioare sau că toate teoriile se prăbușesc exact ca un castel din cărți de joc.

Cu ochii pe tine – limita dintre minciună și adevăr

„Bailey este o scriitoare puternică și îl ține pe cititor în priză cu fiecare pagină întoarsă…O poveste care avertizează despre linia fină dintre diligență și obsesie și pericolul de a face lucruri greșite pentru ceea ce credem că sunt motivele corecte.” – Toronto Star

Samantha M. Bailey s-a jucat cu destinele personajelor sale. Cumva, parcă din dorința de a ne ține prizonierii poveștii sale, autoarea se joacă, împinge, răstoarnă, reconstruiește fiecare ipoteză. Am avut câteva teorii, nu se putea să nu emit câteva. Însă, așa cum vă spuneam mai sus, autoarea a tot venit și mi le-a dărâmat, fără prea multe cuvinte.

Teoretic, toate ar fi putut fi plauzibile. Existau indicii concludente, puternice, veridice. Toate duceau în aceeași direcție. Însă, pentru că avem de-a face cu o poveste plină de suspans, dinamica se tot schimbă, se răsucește și se contorsionează sub ochii noștri.

Adevăr sau închipuire?

Desigur, având în vedere experiența mea cu alte personaje, m-am întrebat dacă nu cumva se țese o pânză fină alcătuită din aparențe și piste false. Deși mi-am păstrat o doză de neîncredere față de toate personajele poveștii, mi-am dat seama că mă implicam sentimental și asta nu putea să conducă decât într-o singură direcție: nu mai eram atentă la indicii. Iar asta se poate traduce prin concluzii pripite, alegeri greșite și încredere acordată cui nu o merită în realitate.

Gândul că ar putea avea o bonă pentru copilul lor le-a adus multă liniște celor din familia Goldman. Însă, fără vreun semn de suspiciune în prealabil, cei doi soți habar nu aveau că liniștea avea să fie temporară, că viețile le vor fi date peste cap și căldura căminului afectată.

Daniel lucra foarte mult. Își dorea să aibă mijloacele financiare necesare pentru a le oferi soției și fiului său un stil de viață liniștit și prosper. Pentru că își dorea ca și Sarah să-și găsească timp pentru pasiunile sale, Daniel îi propune să angajeze o bonă pe timpul verii. Astfel, micuțul Jacob avea să fie supravegheat, Sarah avea timpul ei de regăsire, iar timpul lor petrecut împreună va fi unul de calitate.

Holly, tânăra candidată pentru acest post, avea toate calitățile necesare: era dintr-o familie bună, era tânără, drăguță, prietenoasă, atentă. Și Jacob o îndrăgise din prima clipă. Holly era foarte inteligentă și ar fi putut fi o companie plăcută pentru băiat. Însă, așa cum aveam să aflăm curând, Holly se pricepea bine și la mințit. Avea propriile planuri și nu prea se dădea în lături de la nimic pentru a le îndeplini.

Cu ochii pe tine – poți fugi, dar nu te poți ascunde

Acțiunea debutează cu noul început ales de soții Goldman. Pentru că își schimbase jobul, dar și pentru că avuseseră probleme cu Holly, soții Goldman se mutaseră din orașul lor. Casa nouă eră drăguță, dar nu la fel de primitoare precum fusese căminul lor. Însă, în ciuda regretelor personale, Daniel și Sarah știau că trebuie să rămână departe de Holly. Și amândoi aveau motivele lor.

Dacă Daniel pare mult mai împăcat cu noul mediu și caută să se împrietenească cu vecinii, Sarah este extrem de suspicioasă și tresare la cel mai mic semn de îndoială. Nici mediul nou nu o ajută prea mult. Găsește camere de supraveghere ascunse în casă, cineva pătrunde în curtea lor, telefonul i se umple de mesaje amenințătoare. Cine îi supraveghea și de ce?

Sarah știa că nu procedase tocmai corect, dar își lăsase trecutul în urmă. O luase de la capăt și voia doar să fie lăsată în pace.

Cu ochii pe tine – trecutul își cere tributul

Cu ochii pe tine este un roman cu o istorie surprinzătoare, plină de răsturnări de situație și momente încărcate de suspans și pericol. L-am parcurs foarte ușor, mi-a plăcut tare mult să rămân în preajma personajelor, să le caut semnele de slăbiciune și să le înlătur măștile.

Finalul m-a surprins, recunosc. A fost un fel de ultimă mișcare în încercarea autoarei de a întoarce totul pe dos.

Romanul Cu ochii pe tine a apărut la Editura Rao și poate fi cumpărat de aici.

Nr. Pagini: 392

Apariție: 2023

Format: mic, de buzunar

Traducere: Roxana-Cristina Gheorghe

Lasă un răspuns