Cu o noapte înainte nu este un thriller foarte complicat, acțiunea nu este plină de suspans, personajele nu strălucesc. Dar mi-a plăcut. S-a jucat frumos cu mintea mea, m-a prins în mrejele lui lipicioase și m-a ținut prizonieră. Mi-a stârnit întrebări, mi-a trezit suspiciuni și m-a determinat să mă îndoiesc de fiecare personaj în parte. Autoarea a împletit foarte armonios planurile din prezent cu cele din trecut. Lucrul acesta nu a făcut decât să mărească suspansul și să mențină tensiunea.

„Un roman de o inteligență feroce, cu un ritm alert și, mai ales, cu adevărat surprinzător.” A.J. FINN, autorul bestsellerului Femeia de la fereastră

Cu o noapte înainte
Cu o noapte înainte

Pentru că m-am avântat altă dată cu capul înainte în ceea ce ținea de personaje, am înaintat orbește în acest thriller. Nu mai cred în nimeni, îmi păstrez rezervele mele și întorc personajele pe toate părțile. Mă gândeam dacă autoarea nu își dorește să îmi mențină atenția asupra unui personaj în timp ce altul dă lovitura de grație. Nu știu dacă m-a mirat finalul, a venit exact cam cum mi-l închipuisem eu. Dar m-a făcut să mă gândesc încă o dată la cât de importante și de definitorii pot fi traumele din copilăria mică.

Cu o noapte înainte – o lectură captivantă

Să fii părinte e o mare responsabilitate. Copiii sunt ca niște tăblițe goale și tot ce desenăm pe ele rămâne acolo pentru totdeauna.

Laura Lochner este tăblița pe care anii au scris nenumărate cuvinte și lovituri primite de la cei care ar fi trebuit să o iubească. Dacă Laura era foc, Rosie, sora ei, era apă. Nu puteau fi mai diferite de atât. Rosie își găsise liniștea, își formase o familie. Ea fusese întotdeauna cea liniștită, copilul perfect pe care orice familie și-l dorește.

Laura era fata cu pumni în loc de brațe. Furioasă, nesigură, greu de iubit, cu spirit de aventură, neînfricată. Oamenii o catalogau drept un copil rebel, care iubea să dea cu pumnișorii ei în pereții de rigips. Nimeni nu vedea că ăsta era un scut, un strigăt pentru atenție, o cerere mută pentru dragostea care îi era negată.

Cu o noapte înainte – o carte despre traumele din copilărie

Laura crescuse cu ideea că ea era greu de iubit. Și se agățase întotdeauna de lucrul ăsta. Nu căuta bărbați care ar fi putut să o iubească așa cum era, căuta numai bărbații care nu ar fi putut să o iubească. Parcă se încăpățâna să se auto-distrugă. Și nu era ca și cum viața ei mai avea nevoie de așa ceva. Fugise de unsprezece ani din orășelul ei natal. Un eveniment tragic îi dăduse atunci viața peste cap, un eveniment care rămăsese deschis. Atât în mintea ei, cât și în dosarele poliției. Vinovăția ei nu fusese demonstrată, dar dacă…

„Dar dacă”pare să fie întrebarea care guvernează întreaga existență a Laurei. Întoarsă acasă la sora ei după o relație eșuată de dragoste, Laura nu poate să își găsească echilibrul. Pare nesigură, se pierde într-o lume numai a ei și se agață de orice firicel pe care viața îl scoate înainte.

De data asta, Laura își dă întâlnire cu un bărbat pe care îl cunoscuse pe un site de întâlniri amoroase. Nu i-am înțeles graba. Poate numai pentru că tânjea după fericirea pe care alții o afișau? Poate pentru că avea nevoie de dragoste? Poate pentru că își agăța toate așteptările și împlinirile de persoana de lângă ea? Nu știu. Dar e grăbită. Se raportează la domnul misterios de parcă era singura ei șansă pentru o viață în doi, de parcă el era singurul bărbat disponibil.

M-am gândit că poate autoarea a vrut să îi ofere ceva din personalitatea Văduvei negre. Scenariul lăsa loc de „fii așa cum vreau eu, dacă nu…te pot face să dispari.” Și Laura este personajul capabil de orice.

Un thriller antrenant

Întâlnirea Laurei cu Jonathan Fields, bărbatul de pe site, poate fi începutul de care ea are atâta nevoie. Și este un început, numai că începutul unui coșmar pentru ea și pentru Rosie.

Laura nu se mai întoarce acasă după întâlnire. Telefonul este închis, datele despre bărbat sunt foarte puține. În mintea lui Rosie există doar două scenarii: Laura i-a făcut ceva bărbatului sau el i-a făcut ceva ei. Nu există timp de pierdut, trebuie să afle unde este Laura înainte ca poliția să intervină.

„Ancheta” pe care o începe Rosie are câteva elemente de suspans. Suspiciunea planează asupra tuturor, seceretele ies la iveală și nu aduc cu ele lucruri bune, absolut deloc. Un profil fals creat pe site-ul de întâlniri îi aduce mesaje cu „Fugi!” lui Rosie. Ea afișase poza lui Jonathan, bărbatul cu care ieșise Laura.

Rosie găsește și bilețele de amenințare în camera Laurei. Cine i le scrisese? De ce? O cunoștea cu adevărat pe Laura?

Cu o noapte înainte – o carte imposibil de lăsat din mână

Dacă mergea pe mâna răzbunării, cred că autoarea aducea o altă notă poveștii. Mi s-ar fi părut mult mai bună versiunea asta. Și ar fi fost nevoie de personaje un pic mai șlefuite.

Pentru că evocă foarte mult partea psihologică și urmările unei copilării pline de abuzuri, aș fi vrut mai multe elemente din această sferă. Sunt sigură că ar fi fost mult mai compactă, mai credibilă povestea.

Per total, Cu o noapte înainte este o carte bună. Mie mi-a plăcut. Am iubit felul în care s-au împletit firele narative, am apreciat faptul că totul se desfășoară pe parcursul a câteva zile. Autoarea a sintetizat foarte bine mesajul și l-a transmis corect și coerent cititorilor săi.

Una peste alta, Cu o noapte înainte este romanul numai bun de luat în concediu sau în weekend. Recomand! Voi ați citit cartea? V-a plăcut?

Romanul a apărut la Leda Edge/ Grupul Editorial Corint și poate fi cumpărat de aici. 

TIP COPERTĂ:SOFTCOVER

EDITURA:CORINT

AN APARIȚIE:2019

NUMĂR PAGINI:336

TRADUCERE:LOREDANA FRĂȚILĂ-CRISTESCU

9 COMENTARII

Lasă un răspuns