Cu Ilie prin galaxie – Carte de astronomie – ești gata pentru cea mai extraordinară călătorie? Desigur, nu vei părăsi spațiul tău de acasă, nu vei avea nevoie de aparate speciale, nici de rachete alimentate de flăcările vreunor dragoni galactici, nici de aprobarea părinților tăi. Acum, între noi fie vorba, s-ar putea să îți ceară ei acordul pentru a citi cartea asta. Eu îți jur că nici chiar ei nu știau toate lucrurile prinse de paginile astea! Dar să nu mă spui, rămâne un secret: secretul nostru galactic!

Păi, atunci de ce ai nevoie pentru a porni în aventura vieții tale? Ai nevoie doar de cartea scrisă de autorul Claudiu Tănăselia, de puțin timp liber și de multă, multă sete de cunoaștere. Am uitat să îți spun! Cărțile sunt navele care ne duc departe, departe în lumea asta mare. Fie că vorbim despre spațiu, despre planete sau despre comete, despre deșert sau junglă, despre munți sau oceane. Însă, așa cum ți-am spus mai sus, micule și mare cititor, trebuie mereu să îți fie sete, sete de cunoaștere și de aventură! Gata, turăm motoarele?

Cu Ilie prin galaxie - Carte de astronomie
Cu Ilie prin galaxie – Carte de astronomie

Cu Ilie prin galaxie  – care să fie prima oprire?

Iertate să-mi fie manierele! Am uitat să îți prezint întregul echipaj. Ți-am spus de domnul Claudiu Tănăselia, cel care a organizat această călătorie galactică. Cum nu ar putea să descâlcească de unul singur tainele Universului, domnul Claudiu i-a ales pe Ilie și pe simpatica Matilda în echipajul său. Și pentru că avea nevoie de oameni care cunosc până în cel mai fin detaliu galaxia, l-a cooptat pe domnul Dumitru-Dorin Prunariu. Dacă nu știi cine este domnul Prunariu, îți spun eu.

„Dumitru Dorin Prunariu este singurul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic.”

Pentru că avea nevoie și de o rampă unde „racheta” sa să rămână până la viitoarele misiuni, domnul Claudiu a ales Editura Corint și partenerii acesteia. În toate bazele iubitoare de rachete literare veți găsi cartea rachetă și să fiți siguri că sunteți mereu bine veniți la bord! Atenție! Este permis accesul celor care au cele mai multe întrebări, celor care sunt curioși, care nu se opresc din a se întreba cum funcționează lumea și spațiul. Nu există limite în cartea asta, mergem dincolo de cer și analizăm tot ce ne iese în cale! De la pământ la Soare, de la planete la aparatură! Gata, de data asta chiar turăm motoarele!

Pe locuri, fiți gata, start!

Sunt sigură că ai întrebat măcar o dată pe cineva:  cum de stau planetele aliniate în spațiu? Și mai știu și că ai fost atenționat să nu privești în soare, dar nu te-ai abținut și ai rămas pentru câteva secunde cu privirea întunecată și cu o usturime care ți-a predat o lecție puternică.

Dacă ai multe întrebări despre astronomie și vrei să primești pentru toate răspunsurile, lansează-te în cartea asta! Îți spun eu că nu vrei regreta! Te avertizez însă! Să nu crezi că Ilie și Matilda vor trece cu vederea informațiile pe care le vei descoperi aici. Nu, nu! Îți vor testa atenția și îți vor lăsa la final de „vizită” câteva întrebări. Să nu le-o iei în nume de rău! Ei vor să aibă alături numai membri bine pregătiți! Aliatul vostru va fi domnul Prunariu, cel care vă va oferi informații interesante sau coduri QR pentru a accesa chiar și imagini transmise în direct chiar de unul dintre sateliții NASA. Cât de galactic sună asta?!?

„Invitatul special al celor două personaje principale ale cărții, dl. Dumitru Dorin Prunariu, este primul și singurul român care a ajuns în spațiul cosmic. Între 14 și 22 mai 1981 Dumitru Dorin Prunariu a făcut parte din echipajul misiunii Soiuz 40 din cadrul programului Intercosmos și a ajuns la bordul stației spațiale Saliut 6, unde a efectuat mai multe experimente științifice unice.”

Cu Ilie prin galaxie – când ai universul la degetul mic

După cum ți-am spus, Cu Ilie prin galaxie – Carte de astronomie este locul de joacă al copiiilor inteligenți. Pentru că Ilie și Matilda au fost antrenați bine, eu zic să te aștepți la întrebări interactive, la jocuri care îți vor stimula gândirea și imaginația. Și dacă te întrebi cum e viața pe alte planete, Ilie are câteva istorioare tare interesante! Afli de la el că este…

„Cam friguț pe Marte! Noroc că mi-a zis bunica să-mi iau fularul!”

Acum, mare cititor, aventura asta să știi că este și pentru tine. Și tu ai două motive puternice pentru care să cumperi cartea: vei avea toate răspunsurile pentru puștiul/puștoaica ta curios/curioasă de acasă. Și vei afla chiar tu lucruri noi. Hai, să fim sinceri, știu că întrebările din propria-ți copilărie încă-ți dau ocol! Și știu că nu ai spune nu unei călătorii în spațiu, mai ales dacă nu trebuie să pui costumul ăla incomod.

Știai că:

„Agențiile spațiale sunt foarte atente atunci când trimit sonde spre alte planete sau spre sateliți ai altor planete din Sistemul Solar? Acestea sunt sterilizate înainte de lansare, pentru a nu transporta din greșeală forme de viață extremofile, ca apoi, mai târziu, să credem că am descoperit viață pe acele corpuri cerești, viață care a fost de fapt adusă de pe Pământ.”

Cu Ilie prin galaxie – Carte de astronomie. Și de răspunsuri

Cu Ilie prin galaxie este o carte care nu trebuie să lipsească din casa niciunui copil interesat și pasionat de spatiu. A fost o aventură pe cinste și ne-am bucurat să găsim informații noi sau să descoperim mai multe despre ceea ce credeam că știm deja. Amalia mea iubește stelele și planetele, poza este făcută în camera ei, acolo unde tavanul este plin de toate corpurile cerești. Eu o recomand cu mult drag și vă garantez că vă va fi extrem de utilă!

Ilustrațiile au completat perfect informațiile prezentate în această lucrare și au făcut ca totul să pară mai ușor și mai atractiv!

Cu Ilie prin galaxie – Carte de astronomie a apărut la Editura Corint și poate fi cumpărată de aici.

Autor: Claudiu Tănăselia

Ilustrator: Cornelia Revulets

Colecție: Corint Educaţional

Data apariției: mai 2023

Hardcover

Număr pagini: 104

Lasă un răspuns