Cu buzunarul plin de stele este romanul pe care l-am ales, trebuie să recunosc asta, mai mult pentru Amalia mea. L-am găsit pe Libris, mi-a atras atenția datorită copertei colorate, apoi am observat că aparține unei colecții pe care nu o știam.

Am realizat ulterior că mai văzusem câteva titluri interesante, dar nu remarcasem deloc că aparțin editurii Booklet, nu le știam colecțiile. E drept, nu le-am văzut nici promovate în online, fie de colegii mei, fie de bookstagramerii a căror vârstă este mai potrivită pentru poveștile aduse mai aproape de Booklet.

Cu buzunarul plin de stele
Cu buzunarul plin de stele

V-am spus că am ales-o pentru Amalia. Maria deja a trecut granița dintre poveștile pentru copii/adolescenți și a pășit pe tărâmul poveștilor de oameni mari, așa cum le spunem noi deseori.

Amalia este pasionată de limba engleză, mai ales în ultima vreme, și se distrează de minune citind în cărți în această limbă. O văd mereu concentrată, căutând după cuvinte necunoscute, încercând să le folosească mai apoi în discuțiile cu cei din jur. Așadar, acesta a fost primul motiv pentru care am ales să pun cartea în coș, să o așez pe noptieră și să o citesc.

Apoi, fără să îmi dau seama când, am alunecat pe o pantă care m-a dus în propria-mi copilărie, rămânând șocată de multele asemănări între viața ei și viața mea. Am simțit cum copilului meu interior i se deschide o ușă, i se apasă butoane și i se aprind amintiri, mai mult sau mai puțin plăcute. De un singur lucru m-am bucurat strașnic: că nu au citit fetele cartea înaintea mea, mai ales în perioada în care eu am fost, la rândul meu, internată în spital. Este o carte cu un puternic impact emoțional, mai ales dacă aveți legături speciale cu mamele voastre.

Cu buzunarul plin de stele – goana după amintiri

Cartea asta, dacă sunteți deja maturi, o să fie un fel de readucere aminte a tot ce vi s-a spus în copilărie, a comportamentului pe care, trebuie să recunoaștem, uneori n-ați știut să îl gestionați. Era loc de mai mult, sunt convinsă de asta, dar autoarea reușește cumva, chiar și cu puține elemente, să stârnească anumite detalii, să trezească anumite amintiri.

Eu, așa cum v-am spus și mai sus, m-am regăsit în multe dintre punctele copilăriei protagonistei. Și părinții mei au divorțat când eram clasa a VIII-a, și eu am rămas cu tata, și mie mi-a fost greu să am o relație normală cu mama. Mama mea era puternică, a fetei din poveste era pasională, consumată de trăirea pentru artă, viață și frumos. Într-o lume colorată, plină de teatru, de ținute exotice, de parfumuri puternice și necunoscute, Safiya nu se simte acasă. O iubește pe mama ei, cel puțin așa crede, dar nu îi acceptă apropierile, nici ieșirile în oraș, nici stegulețele de pace pe care aceasta le tot ridică.

Știm, credem că avem timp sau că părinții ne copleșesc cu atenția lor, dar timpul trece și viața are de multe ori surprize neplăcute. Nu ne cunoaștem părinții, nu le cunoaștem drumul de dinainte de a fi părinți, nu le cunoaștem copilăria, uneori nici nu ni-i putem imagina copii. Au renunțat și ei la planuri, la visuri, la dorințe, la începuturi, la ieșiri în oraș, la excursii. Și, de cele mai multe ori, au făcut asta doar pentru a mai sta puțin în preajma noastră.

Tărâmul misterios al amintirilor

Când un lucru neașteptat se întâmplă cu mama ei, Safiya începe să vadă totul dintr-un unghi diferit. Prea ocupată cu jocurile video, cu planurile sale, cu ieșirile alaturi de prietenele cele mai bune, Safiya pierduse legătura cu mama ei. Dar, pe neașteptate, primește un dar minunat. Poate, după ce miroase parfumul mamei sale, să „alunece” pe un fel de tobogan al timpului, să ajungă în copilăria mamei sale, să îi adune amintirile și să o salveze.

În stilul caracteristic, Safiya privește totul ca pe un joc video, cu niveluri pentru care are nevoie de amintiri pe post de amulete sau arme, cu diferite grade de dificultate și cu premii după fiecare etapă parcursă. Nici nu mai contează „cheia” cu care a ales să deschidă acest tărâm, contează că începe să vadă lucrurile diferit, că începe să se ierte pentru cum s-a comportat, că începe să își pună întrebări în legătură cu mama ei, cu trecutul pe care ea nu-l cunoștea și nu avusese curiozitatea să-l abordeze.

Cu buzunarul plin de stele este o călătorie dulce amară, punctată de aventuri și amintiri, de dragoste și de introspecții (chiar dacă la un nivel superficial). Așa cum v-am spus, mi-a plăcut cartea pentru ce m-a obligat să deschid în propriul suflet, dincolo de straturile pe care timpul le-a așezat peste amintiri.

Cu buzunarul plin de stele – pregătit pentru goana după amintiri?

Cu buzunarul plin de stele poate fi semnul vostru, orice vârstă aveți, să căutați printre amintirile părinților, să-i întrebați despre trecut, să le spuneți că-i iubiți, să-i îmbrățișați mai mult.

Dacă sunteți curioși și dacă iubiți și voi cărțile bilingve, Cu buzunarul plin de steleAisha Bushby – vă așteaptă pe Libris.

Autor: Aisha Bushby

Editura: BOOKLET

An aparitie: 2024

Editie: Necartonata

Nr. pagini: 384

Varsta: +10 ani

Colectie: ForTeen

Limba: Bilingva. Engleza-romana

Titlu Original: A Pocketful of Stars

Traducator: Oana Badea

 

Lasă un răspuns