Seria semnată de Diana Gabaldon este o aventură pe cinste! Nu știi niciodată la ce să te aștepți, nu poți anticipa întâmplările pe care autoarea le va expune și nimic nu este previzibil. Este seria de la care îmi voi lua „la revedere” cel mai greu. Totul pare atât de natural, de real. Personajele au ajuns să îmi fie prieteni dragi sau dușmani redutabili.

„Crucea de foc” este cel de-al cincilea volum al seriei și este cel mai static de până acum. Luat separat poate fi plictisitor, dar dacă l-aș fi citit imediat după celelalte volume, altfel ar fi stat lucrurile. Ar fi fost calmul dinaintea furtunii, momentul de respiro sau cum vreți voi să îl mai numiți. 

40114739_2179138492352854_3964404145925914624_o.jpg

Scenele domestice sunt cele care predomină în acest roman și ele ne ajută să înțelegem și mai bine procesul de adaptare al lui Bree și al lui Roger, dar și viața la Fraser Ridge. Claire este ocupată până peste cap în micuțul ei cabinet medical improvizat. Am spus și repet, Claire nu ar fi avut același farmec dacă ar fi avut altă meserie. Și nici nu cred că s-ar fi integrat la fel de bine în Scoția anilor 1700. 

Jamie a fost personajul pe care l-am urmărit cu cel mai mare drag! Am vrut să îl văd în ipostaza de tată, de bunic. Uriașul cu părul roșu, gata oricând de a-și apăra familia, este pus într-o lumină blândă. Autoarea știe cum să evidențieze trăirile și emoțiile lui, subliniază capacitatea lui de a accepta orice sacrificiu, orice compromis pentru cei pe care îi iubește. Relația cu Bree, fiica regăsită, este una la fel de tumultuoasă precum a fost la început cea cu Claire. Două firi puternice, pietre tari care scot scântei la orice contact, nu sunt gata să renunțe fără luptă la credințele lor. Jamie vrea să se răzbune pe Bonnett pentru fapta lui îngrozitoare la care o supusese pe Brianna. Știe că doar așa va aduce sentimentul de împăcare în sânul familiei și în sufletul lui Bree. 

Roger este alt personaj preferat. M-a înduioșat de când a luat decizia să treacă prin pietre pentru a o urma pe Brianna, singura femeie pe care o iubise. Continuă să fie același om cerebral și vertical, o iubește pe Bree și acceptă tot ce ea îi oferă, fără a pune prea multe întrebări. M-am temut că nu se va adapta stilului sălbatic de viață, dar a fost o surpriză uriașă pentru mine! Nu numai că s-a adaptat, dar își dă silința să fie pe placul lui Jamie. Claire îl iubea deja și îi știa sufletul cald și dedicarea.

Un pas important pe care Jamie l-a făcut a fost faptul că i-a dat tartanul său lui Roger cu ocazia celebrării nunții dintre Roger și Bree. Mi s-a părut ca o înțelegere mută de iertare. Nu existau resentimente, exista doar acord tacit pentru o liniște care întârzia să apară. 

Iubirea dintre Roger și Brianna, momentele de tandrețe, îmi aduc aminte de Jamie și Claire de la începuturi. Mi-a fost teamă că nu voi putea digera atât de bine altă poveste de dragoste, dar autoarea a știut cum să le împletească armonios. Până la urmă, povestea se întinde pe câțiva ani și personajele ajung să fie pe planul secundar. Planul principal este reprezentat de viața de atunci, de lupta pentru supraviețuire, obiceiuri, tradiții și dedicarea autoarei. Mi se pare o muncă foarte grea și un talent fără margini. Sunt sigură că în spatele fiecărui roman există zeci de fișe de informații și studii despre plante și puterile lor vindecătoare. 

Ce nu mi-a plăcut la acest volum: faptul că totul este ușor tărăgănat, că sunt introduse personaje noi care nu cred că vor avea vreun rol major în această poveste și că lui Claire îi sunt atribuite niște puteri care nu sunt tocmai caracteristice unei femei. Data trecută, Claire s-a luptat cu un urs (mult spus luptat, mai bine zis, l-a plesnit cu un pește peste bot), de data asta, se luptă cu un câine adus la cabinet pentru tratament. Mi se pare în regulă să fie subliniat faptul că este imună datorită vaccinurilor la unele boli din anii respectivi, dar nu cred că viața ei de orășeancă i-ar fi permis o readaptare atât de rapidă. De acord, era asistent medical, fusese asistentă pe front, asta îi dădea o anumită tărie sufletească, dar nu și fizică. Să nu uităm că Bree avea peste 20 de ani, Claire nu mai era aceeași Claire care pășise prin pietre în urmă cu zeci de ani. 

Cu toate că poate părea static, după cum v-am spus și mai sus, romanul ne oferă o privire de ansamblu asupra a tot ceea ce reușiseră să clădească în locul acela uitat de lume. Uneori ai nevoie de puține lucruri pentru a supraviețui și natura îți oferă cele mai multe dintre ele. Relația armonioasă dintre oameni și natură este foarte bine nuanțată de Diana Gabaldon și asta face din Outlander o serie pe care o voi păstra mereu în sufletul meu. 

Romanul a apărut la Editura Nemira și poate fi comandat de aici. Pentru pasionați, există și varianta ebook, variantă care poate fi cumpărată de aici. Între timp, a apărut și partea a doua. Sunt tare curioasă să văd ce mă așteaptă! Pe site veți descoperi și reduceri la cărțile verii. 

Despre carte: 
An aparitie: 2018
Autor: Diana Gabaldon
Colectie: SF & Fantasy
Editie: Necartonata
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 672
Titlu Original: The fiery cross
Traducator: Gabriel Stoian
740p240_30.jpg

5 COMENTARII

  1. Felicitări pentru recenzia absolut minunată! <3 De fiecare dată când scrii despre unul dintre volumele din serie, mă îndrept spre bibliotecă, îmi admir seria și tot spun: „Gata, i-a venit rândul!” 🙂 Sper să o citesc cât mai curând și eu!

Lasă un răspuns