Diana Gabaldon nu este o autoare pentru orice stare. Când pornești în aventurile din cărțile ei, trebuie să fii sigur că ești pregătit sufletește și mental. Diana Gabaldon are un atribut care o ajută să se facă remarcată printre ceilalți autori de talia sa. Scrie cinematografic, vizual. Acoperă fiecare por, pornește pe toate firele și descrie, pas cu pas, fiecare decizie sau acțiune.

46506245_2230800740519962_3107407837928620032_o.jpg

Este un lucru greu, care necesită atenția ei și maxima concentrare a cititorului. Dar, poate să și obosească publicul. Cartea asta ar fi fost perfectă dacă ar fi fost mai scurtă cu vreo sută, două de pagini. Îmi place să călătoresc alături de personaje, îmi place să descopăr esența vieții pe care o duc la Fraser′s Ridge, dar m-a obosit la un moment dat. Dacă vrei să trăiești la cote maxime starea unui personaj, alege-o pe Gabaldon. Dacă vrei să vezi cum se pot umple vreo trei pagini jumătate cu trăirile și confuzia unui personaj, alege-o pe Gabaldon. 

Seria este una de excepție. Printre patru volume pline de acțiune și răsturnări de situație era nevoie și de un astfel de roman mai static. Eu m-am supărat doar pentru că a tot tras de evenimente. Da, de acord, descrierile construiesc și redau atmosfera, dar opt sute de pagini pentru apariția lui Bonnet? Deși Claire și Jamie rămân icon-urile acestei serii, mie îmi place mult de Brianna. Roger nu m-a dezamăgit până acum, iar asta îl plasează în topul preferințelor mele. Pe Claire o cunosc deja, știu ce urmează să facă (exceptând lupta din volumele anterioare și uciderea zimbrului din romanul ăsta – o fi Claire o englezoaică a naibii, da să taie din câteva mișcări gâtul unui zimbru?hmmm, încă îmi dă târcoale scena asta!) 

Crucea de foc – o călătorie fascinantă 

Brianna este urmașa demnă de numele Fraser. Deși timpul ei i-ar fi adus multe beneficii, Brianna nu poate pleca. Este căsătorită cu Roger și au un copilaș. Nu se știe dacă ei pot trece. În ciuda însemnărilor lui Geillis Duncan, acuzată de vrăjitorie, procesul de trecere prin pietre nu este foarte clar. Dacă micuțul Jem nu poate trece? Nu ar putea să îl lase în urmă. În plus, Claire ar fi rămas aici pentru totdeauna. Acasă, în locul unde ea trăise atâția ani, nu o mai aștepta nimeni. Era acasă aici sau acolo? 

„Gabaldon ne oferă ce știe ea mai bine: întâmplări tulburătoare, personaje complexe, detalii meticuloase și pasiuni arzătoare. Cititori, bucurați-vă de fiecare cuvânt.” – Alison Trinkle

În primele pagini, autoarea ne poartă pașii pe domeniul Jocastei. Bâtrâna oarbă, mătușa lui Jamie, ascunde o istorie interesantă de viață, eu nu am bănuit amestecul ei în afacerea „Aurul francezului”. Jocasta mi s-a părut doar o doamnă care se bucura de privilegiile pe care le primise de la viață. Se obișnuise să aibă ultimul cuvânt și știa să conducă domeniul chiar dacă era nevăzătoare. 

Jocasta se va căsători cu Duncan Innes. El părea să fie omul potrivit pentru a prelua frâiele averii sale. Numai că, în ziua cu pricina, Duncan dispare. Se ascundea de invitați și de viitoarea sa mireasă. Motivul? Un subiect sensibil despre care nu putea vorbi cu nimeni. Jamie, marele iubitor de femei, este cel căruia îi va împărtăși micuța sa problemă. Jamie nu mai este tânărul pe care îl știm din primele volume. Se apropie de vârsta de 50 de ani, dar rămâne la fel de focos și de ambițios ca întotdeauna. Scenele lui cu Claire încă trezesc imaginația cititorului deși nu mai sunt atât de detaliate cum au fost cele din primul volum.

Crucea de foc – o poveste despre dragoste și răzbunare 

Printre fuste foșnitoare, clinchete de pahare și promisiuni de clipe pătimașe la adăpostul întunericului, o servitoare de culoare este otrăvită. Femeia băuse ceea ce rămăsese în cupele invitaților, dar cupa pe care Jamie o găsise lângă ea era una specială. Fusese un cadou de la Jocasta pentru viitorul ei soț. Cine îl voia mort pe Duncan? Fusese un accident nefericit sau o crimă cu intenție?

Descoperim curând că toată această nebunie de nuntă a fost preambulul pentru introducerea în scenă a lui Bonnet, piratul care o violase pe Brianna. Jamie îl căuta de ceva vreme pentru a răzbuna onoarea fiicei sale. Roger era înverșunat pe cel care îndrăznise să o atingă pe scumpa lui Bree. Dar credeți că e așa de ușor să strângă lațul în jurul lui Bonnet? Da, de unde! 

După cum v-am spus, viața la Fraser′s Ridge nu este una ușoară. Pentru pământurile pe care le primise, Jamie era la mâna guvernatorului, așa că, trebuie să își lase pentru a doua oară casa în urmă și să plece în bătălia împotriva Reglementatorilor. Nu am înțeles de ce a mai fost o dată introdusă această dispută. Poate doar pentru că, de data asta, Roger este mult mai implicat și un episod dramatic se țese în jurul lui. 

„Crucea de foc” este un roman complex. Un roman plin de stări, de întâmplări și de emoții. După cum am spus, Diana Gabaldon știe să țeasă aventuri. Le îmbracă în haine poleite, pline de intrigi și încrengături de situații, adaugă personaje care fac deliciul cititorului și replici amuzante care stârnesc valuri de simpatie. Mi-a plăcut cartea, mai ales în partea a doua. Mă bucur că nu am întrerupt-o, așa cum plănuiam să fac. Nu aș mai fi intrat în atmosferă, nu aș mai fi avut răbdarea de a o mai parcurge. 

Nici nu pot să acopăr schița acestui roman, se întâmplă atâtea lucruri, toate conectate între ele. Pentru că mi-am amintit abia acum, nu am înțeles nici de ce apar atâtea personaje random. Nu își aduc vreun aport la toată povestea, cel puțin nu unul major. Am nevoie de câteva minute numai pentru a vă înșirui toate numele din seria asta. Stați liniștiți, nu îl întrece pe tata Martin. 

„Crucea de foc” este un roman de atmosferă, potrivit pentru cei care își doresc să trăiască aventuri și emoții. Despre primul volum, puteți citi aici.

A apărut la Editura Nemira, dar poate fi cumpărat de pe Libmag, chiar de aici. 

Editura: Nemira

Colectia: Nautilus Fantasy

Data aparitie: Jul 2018Limba: Romana

Coperta: Brosata (paperback)

Numar pagini: 880

Traducător: Gabriel Stoian

9 COMENTARII

  1. Bine expusa intriga volumului, chiar daca eu cred ca descrierile, intr-o lucrare atat de ampla, isi au farmecul lor. „Accidentul” lui Roger, ca sa ii zic asa, a fost acel ceva neasteptat, mai ales dintr-o scena care nu prevestea astfel de episoade. De la Jocasta nu pot spune ca nu m-am asteptat sa fie implicata in diverse chestiuni, era totusi o MacKenzie de Leoch, ca si fratii ei. Mi-a palcut revederea cu unul dintre personajele indragite, a carui viata luase o alta turnura in volumul trecut.

Lasă un răspuns