Crimele din Barintown este volumul de povestiri pe care vi-l supunem atenției în cel mai nou blog tour. După cum sperăm că v-am obișnuit deja, vă aducem în lumină titluri interesante, variate și pline de povești bune. Autorii români se numără și ei printre cei pe care-i descoperim și-i recomandăm, iar George Arion este unul dintre numele pe care vi-l recomand cu mult drag.

O să vă spun acum ceva ce mi se tot înghesuie în gânduri și în buricele degetelor. Până să vă povestesc, după puterile mele, despre această colecție de povestiri polițiste, dați-mi voie să vă spun că – tare aș vrea să bată niște tobe acum – povestirile astea sunt cele care mi-au plăcut cel mai mult dintre cele citite până acum. Eu nu sunt fan povestiri, cred că v-am mai spus asta până acum. Mie îmi trebuie romane complexe, cu povești bune, cu personaje pe care să le urmăresc și să le înțeleg evoluția.

Cum a reușit scriitorul George Arion să mă atragă în vârtejul din Barintown? Poate prin faptul că și-a concentrat toate poveștile în același oraș, poate pentru că știe cum să țeasă suspans și crime. Dar sunt convinsă că motivul real este acela că știe, domnule, să scrie literatură polițistă. Și, cu mândrie o spun, așează această nișă pe harta literaturii de calitate.

Crimele din Barintown
Crimele din Barintown

Crimele din Barintown – un conglomerat de necazuri

„Un autor complex, căruia nu-i lipsește nimic: nici inteligența, nici scriitura, nici știința de a construi povești fascinante, nici abilitatea de a folosi cele mai subtile strategii narative.” – Igor Bergler

Barintown este orașul în care nu mi-aș dori să trăiesc vreodată. Tot ce am citit și descoperit prin ochii lui George Arion m-a convins că orașul ăsta nu trebuie să se regăsească vreodată pe harta mea. Dar mi-a plăcut să-l descopăr. Sună ciudățel, nu? A fost extrem de interesant să trăiesc printre corupție, răzbunare, oameni fără scrupule, soții șirete, șanse pierdute, oportuniști și jumătăți de măsură. Asta sună și mai ciudat? Da, vă dau dreptate. Cred că „microbul” Barintown m-a atins și pe mine puțin. Numai puțin.

Nu știam multe despre aceste povestiri și nici nu apucasem să citesc articolele colegilor mei. Sinceră să fiu, nu citisem nici măcar descrierea disponibilă pe Goodreads. Mă așteptam să citesc un roman cu o singură poveste. Eram pregătită pentru anchete, vreun polițist nou în decor, mărturii în oglindă și câteva piste greșite. Am primit toate astea. Doar că personajele au fost mai multe, pățaniile lor au fost dulci-amărui, farmecul întărit de replici care au dat savoare dialogului și istoriei. Și m-am trezit fie pe stradă, urmărind personaje dubioase, fie prin vreo bar înghesuit, căscând ochii și gura la poveștile debitate de alții cu atâta ardoare.

Crimele din Barintown – răul și-a semănat toate semințele aici?

Domnule, nu știu ce atmosferă apasă peste localitatea aceasta, dar pare că răul și-a scuturat bine de tot semințele pe aici. Oamenii ăștia nu au deloc parte de o viață plictisitoare, fac și desfac o grămadă de nelegiuiri și tu ești tot mai atras în vârtejul acesta amețitor de răutate. Faptul că toate lucrurile se întâmplă aici, în orașul atins de rău, nu face altceva decât să te facă să ai încredere în oameni. Te simți familiar cumva, te aștepți să regăsești personaje comune. Și când te crezi mai pregătit și mai sigur pe tine, în numai câteva rânduri, încrederea ta este mutilată, folosită și aruncată. Șocant? Bun venit în Barintown!

M-am întrebat de câteva ori de-a lungul lecturii cum ar arăta viața polițiștilor din Barintown. Sunt sigură că le-ar trebui tone de cafea, multe celule și nervi de fier. Oricum, la cât de sinceri și siguri pe ei păreau locuitorii din orășel, sigur s-ar fi predat de bună voie după îndeplinirea „misiunii”. Nu toți, desigur. Există pe aici și câteva lichele fără conștiință, dar vă las să le descoperiți singur poveștile. Vă rog doar să vă pregătiți să fiți uimiți, șocați și țintuiți locului pentru câteva ore de lectură.  După cartea asta, mă declar fana povestirilor polițiste!

Apropo, veți găsi vreo patruzeci și cinci de povești. Preferatele mele au fost: Un chinez în patru valize, Gheața care ucide, Retragerea la pensie, Capo di tutti capi, 30 februarie, A doua moarte a lui Michael Conrad, Moartea e un sfetnic bun, Japițele.

Crimele din Barintown – ești pregătit pentru suspans?

Eu sper că v-am convins să căutați acest volum de povestiri și că Barintown reprezintă un oraș pe care vă doriți să-l vizitați, literar vorbind. Dacă mai aveți nevoie de câteva impulsuri, vă invit pe blogurile colegilor mei unde au apărut sau vor apărea articole despre Crimele din Barintown: Literatura pe tocuri, Biblioteca lui Liviu, Falled, Ciobanul de azi, Citește-mi-l, Fata cu cartea, Pălărisme, Cărțile mele și alți demoni; Analogii, Antologii.

Crimele din Barintown a apărut la Crime Scene Press și poate fi cumpărat de aici.

Anul apariției: 2022

Format 13 x 20 cm, trade paperback cu supracopertă

Nr. pagini: 368

3 COMENTARII

Lasă un răspuns