Crimă în lumea anticarilor este un cozy mistery cu ritm domol și cadențat, pe care-l puteți strecura printre lecturile voastre fie într-o după amiază leneșă, fie atunci când doriți un strop de adrenalină. Nu are o acțiune complicată, nici scenarii împinse la extreme. Dar are un aer prietenos, cald și înțepător, niște personaje spumoase, carismatice și cu misiuni ce adaugă pericol peste suferințele personale.
Se simte că este romanul de debut al autoarei. Ritmul se rupe din când în când, acțiunea aproape că se târăște spre punctul culminant, traseul destăinuirilor este fragmentat de apariția perspectivelor diferite. Poate că, dacă ar fi ales să elimine această abordare și să lase povestea să curgă fluid, să urmărească (posibil) cel mai neobișnuit și mai drăguț „cuplu” de anchetatoare, lucrurile ar fi stat diferit.
În schimb, pot să spun că am simțit „experiența” autoarei din lumea anticariatelor, a publicațiilor care atacă acest domeniu. Cadrul a fost plin de detalii specifice (s-ar fi putut înghesui chiar și mai multe), de trimiteri către partea mai întunecată din spatele colecționarilor și iubitorilor de artă și de istorie. A fost interesant să urmăresc traseul pieselor cotate la prețuri amețitoare. Deși am auzit și am citit o mulțime de știri legate de piese care au dispărut sau de replici pe care și experții le diferențiază greu de lucrările autentice, am simțit că abia acum, cu piesele pe masă, pot să înțeleg cu adevărat anvergura acestui fenomen.
„Toate vânătorile încep cu ceva care a fost pierdut… sau luat.” – Arthur Crockleford
Crimă în lumea anticarilor – o ultimă misiune
„Cei mai mulți dintre noi am fost făcuți bucăți, într-un fel sau altul. Nu trebuie să ne rușinăm de cicatricile pe care le purtăm, căci ele ne fac ceea ce suntem.”
Iar Freya Lockwood a fost făcută bucăți de mai multe ori, chiar de oamenii pe care a ales sau i-a fost dat să îi iubească. Din nefericire, încă nu își dăduse seama, nici la vârstă adultă, de valoarea ei. Arthur Crockleford fusese primul, apoi fostul soț, apoi alegerile pe care încă nu știa cum să le impună. Se lăsa purtată de viață și încetase să mai lupte pentru ceea ce-și dorea cu adevărat.
De un lucru era sigură: nu avea de ce să se întoarcă acasă, în sătucul natal din care plecase. Își lăsase acolo o parte din așteptări, dar și o carieră care ar fi putut deveni înfloritoare. Deși Arthur însuși îi deschisese lumea anticariatelor și a pieselor de colecție, tot el îi pusese punct. Iar Freya, încăpățânată ca un catâr, reușise să se țină departe. Până când, pe nepusă masă, Arthur moare. Mătușa Carole, singur rămasă în satul natal, îi spune acesteia că este sigură de faptul că moartea anticarului simpatic nu fusese una naturală. Din contră.
De la rămas bun la anchetă
Freya este gata să o înfrâneze pe excentrica sa mătușă, mai ales pentru că îi cunoaște firea dramatică și imaginația bogată. Însă, Freya primește o scrisoare de la Arthur, expediată chiar înainte cu câteva zile să moară, și simte tonul îngrijorat al acestuia. Într-un cufăr banal, acolo unde nu multă lume s-ar fi obosit să caute, Freya găsește și jurnalele secrete ale anticarului. Și întreaga chestiune capătă deja alte proporții.
E drept, încă era supărată pe el. Iar încăpățânarea cu care s-au ținut la distanță fusese și factorul decisiv pentru care nu discutaseră niciodată despre ce se întâmplase cu adevărat în trecutul lor. Arthur avusese motivele sale, dar Freya nu le cunoștea. Iar asta nu făcea decât să adâncească prăpastia dintre ei și să înfunde drumurile de acces către iertare.
„Una dintre cărțile mele preferate de anul acesta. În parte enigmă desfășurată într-o atmosferă pitorească, în parte thriller având la bază o conspirație internațională, este concepută cu mare inteligență, captivantă până la sfârșit, cu o eroină pe care cititorii o vor adora.“ Michelle Davies
Crimă în lumea anticarilor – adevărul așteaptă să fie descoperit
Fină cunoscătoare a minții lui Arthur și antrenată de căutările de comori întreprinse pentru acesta, Freya reușește să găsească indiciile lăsate. E mai greu să le și așeze într-o ordine logică, dar nu se dă bătută. O are și pe simpatica și colorata Carole de partea ei. Între noi fie vorba, dacă nu ar fi fost Carole, cred că Freya ar fi abandonat de câteva ori întreaga misiune. Nu știu cum să vă explic personalitatea lui Carole, dar cred că este de ajuns să știți că doamna caută necazurile cu lumânarea. Îi place să trăiască periculos și nu se sfiește să calce pe muchii ascuțite și tăioase.
„Ce desfătare! Un debut impresionant din partea unei autoare excepționale. Nu mă mai puteam opri din citit! Personajele construite cu mare talent goneau de pe o pagină pe alta, atrăgându-mă în miezul enigmei.“ Kathryn Croft
Urmărind traseul indiciilor și adunând frânturile de adevăr, Freya nimerește într-o zonă întunecată, acolo unde nu s-ar fi gândit că-l va găsi pe dragul de Arthur. Dar, așa cum află curând, fiecare are ceva de ascuns. Și nu este întotdeauna ceea ce credem noi că este. Vizita de la conac a celor două a fost delicioasă, partea care a salvat întreaga poveste, din punctul meu de vedere. Iar finalul a lăsat loc de continuare. Chiar mi-aș dori să o văd pe Freya în alte ipostaze.
Crimă în lumea anticarilor
Crimă în lumea anticarilor nu este o carte efervescentă. Nu pocnesc nici situațiile, nici tensiunile, nici alegerile. Dar are o atmosferă plăcută, ușor înțepătoare și amăruie, punctată de doze mici de adrenalină, ușor de digerat în perioadele aglomerate.
Crimă în lumea anticarilor a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.
Data Apariției : 15 mar. 2024
Colectie : Buzz Books
Autor(I) : C.L. Miller
Traducator(I) : Sanda Spiridon
Tip Coperta : Broșată
Numar Pagini : 352