Cress – Aventurile unui iepuraș neînfricat este cartea de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Știu că vă spun foarte des asta, dar sunt foarte sensibilă atunci când vine vorba de cărți, ilustrații și coperte atrăgătoare. Și cred că îmi înțelegeți foarte bine această sensibilitate.

Cartea asta mi-a stârnit nostalgia zilelor de demult. Îmi aducea aminte de magia cărților din propria copilărie. Fontul, ilustrațiile, formatul, așezarea în pagină… toate păreau să formeze un arc peste timp și vremuri.

Cress - Aventurile unui iepuraș neînfricat
Cress – Aventurile unui iepuraș neînfricat

Cress – Aventurile unui iepuraș neînfricat

E drept, nu am mai fugit undeva în spatele curții, departe de cei care m-ar fi putut întrerupe din citit, nici nu am mai furat din somnul de după amiază pentru a parcurge câteva pagini. Nici nu mai am genunchii juliți ca atunci, și nici strada nu mai este plină de colb, copii, mingii și cercuri împinse grăbit.

Dar am putut să mă prefac că am din nou 12 ani, că viața de adult este departe, că singura mea super putere este inocența copilăriei. Nu mă întrebați dacă în cele două ore (aproape) în care am parcurs cartea asta, cineva din familia mea m-a întrebat ceva. Nu o să știu să vă spun. M-am cufundat în pădurea plină de animăluțe simpatice, prietenii, pericole, capcane și locuri întunecoase. Și i-am ținut pumnii lui Cress (apropo, iepurică dragă, nu am avut lăbuțe, că pe astea ți le-aș fi ținut. Ah, și încă ceva! Am știut din primele rânduri că este o iepurică foarte inteligentă. Bine, și un pic mai mult încăpățânată. )

Cress – o lecție despre prietenie și noi începuturi

Unii oameni ar putea crede că povestea lui Cress este una pentru copii. Dar eu vă spun că nu este așa. Cress poate fi citită fie seara, de întreaga familie, fie atunci când ai nevoie de un culoar către propria copilărie. Coloana sonoră a vieții noastre, indiferent că suntem oameni sau alte viețuitoare ale pământului, este alcătuită din prieteni, amintiri, clipe magice, reciprocitate, compasiune. Și autorul le-a presărat din plin în această bucată de pădure.

Gregory Maguire a scris o poveste pe care o putem muta oricând în lumea oamenilor. Dar oare ne-am descurca la fel de bine ca ele? Povestea este completată de ilustrațiile minunat făurite de talentatul David Litchfield. Așa cum v-am spus mai sus, textul și ilustrațiile se întrepătrund perfect, magic aș spune.

Cress – Aventurile unui iepuraș neînfricat

Lumea animalelor este plină de pericole. Dușmanii naturali sunt mulți pentru unele viețuitoare, mediul înconjurător nu este nici el mai prejos. Pentru Cress, puiul mai mare al familiei Watercress, lumea va fi și mai periculoasă de aici înainte. Tatăl a dispărut în noapte, iar mama este nevoită să îi ia pe Cress și pe fratele mai micuț al acesteia și să se mute în chirie, în copacul proprietate al domnului Bufniță.

Desigur, nu fusese o decizie ușoară, dar Kip – puiul mai mic al familiei – avea nevoie de un ceai special și doamna Watercress era nevoită să culeagă ingredientele. Se gândea dumneaei că vecinii i-ar fi fost de ajutor atunci când puii i-ar fi rămas nesupravegheați. Dar să fie atât de ușor?

Cress învață lecția unei maturizări forțate, fix ca și în cazul copiilor care duc pe umeri probleme cu multe numere mai mari. Cress face greșeli, își înfruntă mama și destinul, primește lecții de viață și despre prietenie. Și pentru asta am uitat de câteva ori că aveam de-a face cu un iepuraș. Să mă iertați că i-am spus iepurică, dar am vrut să fie clar că este vorba de o fetiță iepuraș, că fetițele sunt puternice și că pot rezolva situații limită.

Cress – lucruri și lecții noi

Din paginile acestei povești cu ilustrații încântătoare desprinzi împreună cu copilul tău importante lecții de viață.

Plasarea personajelor animale în situații pline de lumină și întuneric, la fel ca în viața reală, îi oferă copilului tău prilejul să afle despre moarte și pierdere, sănătate și îmbolnăvire, pericol și grijă, în balans cu importanța de a merge mai departe.

Adaptarea într-un loc nou, inițial privit ca ostil, poate fi mai ușoară păstrând înțelegerea între cei apropiați din familie, dar și alături de noi prieteni. 

Îi poți arăta copilului cum răbdarea și deschiderea de a cunoaște povestea celor nou întâlniți crește posibilitatea de a-i înțelege și transforma apoi în prieteni care să le ofere sprijin.

Cress – Aventurile unui iepuraș neînfricat a apărut la Bookzone și poate fi cumpărată de aici. 

Număr pagini: 224

Editura: Bookzone

Autor: Gregory Maguire

Anul publicării: 2023

 

Lasă un răspuns