Crăciunul la Carnton a fost alegerea mea perfectă pentru aceste zile de sărbătoare. Când e mai potrivit să crezi în miracole, când renunțăm la orgolii și când suntem mai prinși de toată magia care plutește în aer? De Crăciun, da! Cea mai frumoasă perioadă a anului. Un singur regret am avut. Că nu a nins și la noi așa cum ningea la Carnton. Tare aș fi vrut să mi îmghețe un pic nasul și să văd dansul fulgilor jucăuși. Parcă altfel aș fi intrat în poveste..
Dar, chiar și cu temperatura de primăvară de afară, în compania unui ceai cald și ghemuită sub pătura mea preferată, am evadat la Carnton..

Tamera Alexander este o autoare foarte dragă sufletului meu! Poveștile ei sunt mereu presărate cu dragoste și multă emoție. Are un talent magnific când vine vorba de descrierea locului în care alege să își plaseze acțiunea. Cititorul simte că este parte integrantă a poveștii și relațiile de prietenie se înfiripează foarte ușor. Personajele ei au voci puternice și caractere care se modelează până ajung la cea mai bună variantă a lor. Frumusețea poveștilor ei este aceea că sunt ușor de crezut. Pare că sunt rupte din realitate, aproape că poți vizualiza întreaga lume creionată de mâna fermă a autoarei.
Crăciunul la Carnton – dragoste și magie
Crăciunul la Carnton este o poveste pudrată cu dragoste, optimism și speranță. Fiind o nuvelă, la început m-am cam speriat un pic de ea. Mă gândeam că autoarea nu va avea timp să atingă toate notele care fac din scrierile sale povești minunate. Dar mi-au fost spulberate temerile. Am primit doza perfectă de dramă, dragoste, speranță și încredere. Nu neg că mi-ar fi plăcut să mai aibă câteva pagini în plus, dar asta numai că mi-e tare drag să mă pierd în poveștile semnate de această autoare.
„Un copil ce este purtat aproape de inima mamei în perioada Crăciunului este unul binecuvântat; se bucură de toată dragostea și bunătatea din inima mamei.”
Aletta Prescott este un personaj de la care mulți am avea de învățat. Rămasă văduvă în timpul Războiului Civil, însărcinată și deja mamă a unui copil de șase ani, Aletta luptă în fiecare zi cu viața și cu dorul din inima ei. Soțul ei fusese un om bun, cunoscuse dragostea alături de el, dar nu putuse să îi ofere și siguranța zilei de mâine. Aveau un credit pentru căsuța mică în care locuiau și locurile de muncă era prea puține.
Rămasă și fără loc de muncă, Aletta aplică pentru un post temporar la reședința unei familii înstărite.
„Pur și simplu nu voia să renunțe să mai spere.”
Încredere și speranță
Societatea de Ajutor a Femeilor era mai mult decât o adunătură de femei care împleteau fulare și cârpeau șosete. Ele sunt cele care organizează o licitație pentru a aduna fonduri pentru soldații de pe front. Și ele au nevoie de un bucătar priceput la deserturi. Mi-a plăcut tare mult că autoarea a adus aminte de implicarea acestor femei. Văduve, nesigure, mame singure, fiice fără tați, mame fără fii, norocoase care mai primeau vești de pe front. Toate au luptat în felul lor pentru victorie. Nu s-au dat bătute, au făcut front comun în fața pierderilor, au sperat și s-au rugat pentru vești mai bune. Și-au împărțit poverile și pierderile. Tare drag îmi este să găsesc în cărți detalii despre ele.
„De ce erau bărbații atât de atrași de război? Asta poate că spunea multe despre ea, dar nu se putea gândi la nicio peroană și la niciun motiv politic pentru care ea să fi fost gata să sacrifice viața copiilor ei. Viața ei? Poate! Dar a copiilor? Nici nu se putea gândi la așa ceva.”
Aletta va găsi în sânul acestei societăți sprijin. Rămasă pe drumuri, însărcinată și cu un copil mic agățat de fuste, nu ar avea loc peste tot. Dar felul ei plăcut de a fi, priceperea ei și bunătatea cu care se adresează celor din jur par să fie cheia către inima doamnei McGavock, cea care organizează licitația. Va fi posibilă o viață sigură pentru Aletta? Ce îi rezervă viitorul? Asta veți afla voi…
Crăciun la Carnton – miracolele sunt posibile
Crăciun la Carnton este o carte dulce, plină de optimism și încredere. Este perfectă pentru Crăciun, dar eu o recomand pentru orice perioadă în care vă simțiți sufletul tulburat. Nu putem schimba soarta care ne este hărăzită, dar putem alege să stăm lângă oamenii care ne-ar putea îndulci greutățile.
Mi-a oferit o stare de bine, am rămas cu un zâmbet în colțul gurii și am simțit că totul este posibil. Recomand!
Crăciun la Carnton a apărut la Editura Casa Cărții și poate fi cumpărat de aici.
An aparitie: 2019
Autor: Tamera Alexander
Editura: CASA CARTII
Nr. pagini: 224
Titlu Original: Christmas at Carnton
Traducator: Dana Ciupe
[…] intense. Mie mi-a intrat la suflet de la prima carte citită. Năzuințe spuse în șoaptă, Crăciunul la Carnton, Flacăra reaprinsă, În grațiile ei. Pe toate vi le […]