17309060_1880622815537758_2896922558311297966_n.jpg

Primul lucru pe care l-am făcut imediat după ce am terminat cartea, a fost să mă ”scutur” de emoții și să îmi îmbrățișez copiii. Uit mereu că faptul că sunt lângă ei este tot ce contează de fapt. Mai pot să mă amețesc cu parfumul lor inocent de copil, mai am mânuțe strâns lipite de gâtul meu la seara la culcare și somnul lor liniștit și zâmbetul în colțul gurii  încă reprezintă cea mai frumoasă imagine.

Autoarea s-a inspirat din evenimente reale din viața sa, a surorii sale și a nepotului său, Cosmin, care dă și numele romanului. Însă a împletit cu măiestrie printre amintirile lor și valori pentru noi, lecții de viață, concluzii trase de un om care a trecut prin multe și a văzut de zece ori pe atât. Frânturi de lume, de experiență, de trăiri, de înțelepciune și de multă compasiune față de cei care trăiesc astăzi aceeași dramă ca și a lor. Tocmai de asta, probabil, cartea va rămâne un subiect de actualitate și peste zece ani. Tot mai mulți copii sunt lăsați în urmă de părinții ce emigrează pentru o viață mai bună, culmea chiar pentru copii. Ochi stinși, copilărie fără amintiri comune, ani pierduți și cele mai frumoase evenimente din prima etapă a vieții trăite doar din instantanee foto.

17409809_1466444096751875_1513046524_n

Cosmin este fiul Dianei și al lui Lorin. Este rodul  unei relații ca un foc de paie. Tumultuoasă și pasională la început, mai ales că Diana renunță într-o singură seară la tot echilibrul din viața ei, echilibru asigurat de Pem, sora ei mai mare, și de Mike, soțul acesteia. Bineînțeles că Pem, parte propriei dureri, parte judecăților emise de partenerul său, rupe legătura cu Diana și pentru câțiva ani, cele două nu comunică.

Relația vulcanică de la început se stinge, iar Dianei îi este administrată ”dragostea” cu pumnii și picioarele. Învinsă și sătulă, se mută într-o garsonieră alături de Thea, un copil lăsat în urmă de doi părinți prea mândri și prea dificili. Mama Theei lucra în Germania și trimitea bani de cheltuială, dar oare asta era tot ce conta?

Convinsă fiind că nu se poate descurca în țară cu cheltuielile și fiul său, Diana pleacă în Brescia pentru a munci în casa unor italieni. Cosmin rămânea în apartamentul rece și gol, nou închiriat, alături de Thea. Se presupunea că Amara, prietena cea mai bună a Dianei, trebuie să se ocupe de educația copiilor, mâncare, haine și teme.

Numai că Amara avea mereu praf de mers pe încălțări, dar nu spre Vidin, cartierul unde locuiau cei doi copii lăsați în urmă. Pem trebuia să se mai ocupe de Cosmin, până la urmă era mătușa lui. Nu prea voia, până la urmă nu o întrebase nimeni și sora ei se lăudase că lăsase totul aranjat până la ultimele detalii.

Cosmin era un copil extrem de frumos, dar dureros de trist. Era obligat să trăiască în casă cu Thea pe care nu prea o voia în preajma lui, departe de tatăl său și de mama lui. Mintea lui de copil de 9 ani nu putea surprinde toate nuanțele și ironiile vieții sale. Tatăl lui îl vedea foarte rar, era prins în noua sa căsnicie unde creștea un copil ce nu era al lui. Bunica paternă era bunică de weekend și în afară de ghiftuială nu prea îi oferea altceva copilului. Diana, mama lui, era ocupată de la șase dimineața la unsprezece noaptea să suporte trei băieți și o ”Signora” ce suferea de logoree și ce iubea să dea ordine și să țipe. Amara era prea prinsă de problemele ei. Venea dimineața devreme, pregătea masa pentru prânz și dădea câteva telefoane să îl asigure pe Cosmin că avea să se întoarcă să doarmă cu el. De unde să știe el că dormea singur în fiecare seară?

17440416_1466444093418542_768760457_n

Pem venea ori de câte ori putea și încerca să se apropie de Cosmin. Dar nu avea timp suficient. Cum putea să redea zâmbetul unui copil care se simțea atât de singur?
Își decupa eroi toată ziua și își închipuia lumi paralele, lumi în care mama și tata l-ar fi luat de mână de la școală. De ce să mai învețe? Care era rostul, dacă nimeni nu îl mai felicita? De ce să ia un ”foarte bine” când viața lui era ”foarte rea”?

Singurele zile petrecute în preajma mamei lui nu făceau altceva decât să reliefeze și mai mult distanțarea dintre ei doi. Ea voia mereu mai mult. Dar oare o pereche de ghete scumpe ar fi trezit aceeași bucurie ca zâmbetul mamei? Mai poate repara Diana legătura cu puiul său de om după 5 ani de absență?

Cosmin m-a înduioșat din primul moment. Un copil ”victimă”. Un suflet crescut cu bone și privat de dragoste, dar cu o putere incredibilă de înțelegere. Cine să îi fi explicat lui că refuzul său de a face temele sau de se îngriji de caiete, era de fapt urletul lui pentru atenție? Cine să îi fi spus povești și să îi mângâie părul? Și totuși, el a înțeles fără să judece șă să dea vina. Astăzi este licențiat, un tânăr cu coloana vertebrală ce și-a înțeles lecțiile primite.

Autoarea m-a fermecat din nou cu pasajele despre călătorii. A spus la un moment dat că o mamă care are copiii mari și nu mai are cu ce să își ocupe timpul, ar trebui să călătorească. Probabil dumneaei a călătorit foarte mult, dar are și o măiestrie în a transpune impresiile din jurnalul de ”bord”, pentru că am simțit constant că sunt chiar acolo, că trăiesc și văd cu ochii minții aievea tot peisajul.

Drama din viața lui Cosmin este atenuată prin simțul umorului bine plasat printre rânduri, ba chiar prin paragrafele care fac referire la mitologie și zeități. Concluziile, sfaturile, lecțiile de conduită și experiența personală, au adăugat consistență, frumusețe și fluiditate romanului, care nu aș fi ghicit că este roman de debut.

Mulțumesc mult autoarei pentru exemplarul oferit, iar vouă vă recomand cartea. Nici nu știți câte aveți de învățat printre rândurile ei.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns