„Coșarul” este o carte înțeleaptă. Și extrem de frumoasă și de sensibilă. Mi-a făcut plăcere să mă pierd pe acoperișurile orașului prăfuit, Vrabia Nan fiind un ghid desăvârșit. Cărțile pentru copii au o calitate puternică: îți intră în suflet. Te-ai gândi că sunt povești simple, fără prea multe fire narative sau răsturnări de situație. Dar cărțile pentru copii ne oferă multe surprize. Sunt mult mai surprinzătoare, mai bogate în detalii și mai pline de personaje foarte bine construite.
Ne salvăm pe noi înșine salvându-i pe alții.

La Storia Books găsești multe titluri pentru copii: povești care pot deveni clasice, povești fantasy pline de creaturi magice. Toate sunt pline de emoții, de trăiri. Personajele lor sunt extrem de simpatice și prietenoase. Toate cărțile ascund mesaje constructive, peste tot găsim morală.
Coșarul este o aventură înduioșătoare, despre darurile eterne ale prieteniei și ale minunilor.
Povestea unei fete și a monstrului ei este o lectură caldă, magică și prietenoasă. Vrabia Nan este o copilă orfană, coșar priceput și prieten devotat.
Nan trăise o viață liniștită alături de Coșarul care îi salvase viața. El o învățase să citească, o învățase despre „supa de povești” atunci când stomacul le era gol. Și tot el o învățase să curețe hornuri, meserie pe care Nan o făcea cu drag.
C-o perie și-o găleată, cu scrum și-o melodie
Un coșar v-aduce o mică bucurie!
De cinci ani de zile, Vrabia Nan trăiește fără Coșar. El a dispărut și a lăsat-o singură pe un acoperiș. Nu era zi în care să nu creadă că se va întoarce înapoi la ea. Dar, din nefericire, speranțele ei nu se concretizează. Viața îi era tristă și goală. Lucra acum pentru „coșarul curat”, domnul Crudd.
Competiția era grea și în sânul trupei lui Crudd. Vrabia Nan era foarte pricepută și asta îi aducea multe antipatii.
„Coșarul” – o carte irezistibilă
„Datorită personajelor sale adorabile și pline de viață, a poveștii unice și a simțului său de a uimi, Coșarul pare o carte clasică, scrisă pentru cititorii din ziua de azi, deopotrivă tineri și în vârstă.” — Kenneth Oppel, laureat al Printz Honor, autorul cărții «Airborn»
Vrabia Nan mai avea un singur lucru moștenit de la Coșar: un bulgăre călduț de cenușă întărită. Și descoperă curând că acesta nu era doar un bulgăre. Era un Golem, o creatură misterioasă. Golemul era o creatură cu o menire precisă: să salveze și să protejeze. Chiar dacă înseamnă să piardă câte puțin din el.
„Ghiontul diavolului” este ultima modalitate de salvare a unui coșar blocat în horn. Era o procedură dureroasă, care se putea solda cu decesul coșarului. Vrabia Nan nu rămăsese blocată niciodată, dar se pare că nu mai era o fetiță scheletică. Rămâne blocată chiar în coșul unei școli de fete. Roger, inamicul ei, este cel care crede că Vrabia nu poate fi salvată altfel decât cu ghiontul diavolului.
Explozia din horn o rănește, dar nu o omoară. Așa scapă de tirania lui Crudd. Se refugiază într-o casă părăsită și acolo bulgărașul de cenușă devine Charlie, creatura misterioasă din cenușă și funingine.
„Coșarul” – o poveste despre iubire și grija față de cei din jur
Charlie îi schimbă viața lui Nan, dar îi predă și cele mai frumoase lecții. O maturizează, o ajută să vadă cum iubirea poate să schimbe modul în care ne raportăm la cei din jur. Și Nan este mereu pregătită să facă sacrificii pentru cei pe care îi iubește, mai ales pentru micuțul Newt – ultimul venit în banda lui Crudd.
Povestea Vrabiei Nan și a misterioasei creaturi este o poveste plină de sensibilitate, de magie și speranță. Este o călătorie palpitantă, o aventură înduioșătoare, potrivită pentru mari și mici. Eu m-am distrat și am plâns alături de ei, lucru pe care nu îl anticipasem deloc.
Autorul Jontahan Auxier maschează într-o poveste emoționantă toate ororile și lipsurile îndurate de copiii din secolul al XIX-lea. Sărăcia îi maturiza prea devreme. Era vânduți ca sclavi, coșari, copii de casă pe câțiva bănuți. Mureau de foame, de boală, bătuți și schingiuiți. Copii fără copilărie, dar cu suflete uriașe!
Stilul este unul foarte, foarte plăcut! Se lipește instant de sufletul cititorului și îl atrage pe acesta și mai tare în poveste.
Recomand cartea! e numai bună pentru un weekend!
Romanul a apărut la editura Storia Books. Poate fi cumpărat de aici. Merită!
[…] ascultă. – Fac mai mult decât să asculte.” În fața atâtor citate cu cărți, elementele acestea magice care ne tot leagă unul de celălalt, nu ai cum să rămâi indiferent. Dar mi-ar fi […]
[…] dacă avea să fie nevoită să joace un rol tot timpul. Poți juca roluri. Dar ce faci când te identifici prea mult cu personajul? Când lucrurile încep să se amestece prea […]
[…] să fie o sursă de inspirație și imaginația lui să fie rampă de lansare pentru mai mulți copii. Ei au imaginație, mai cred în inocență și în lucruri bune. Ei pot strecura cele mai faine […]
[…] păcate, pentru obținerea lui era nevoie de un curaj nebun. Ținutul era unul înfricoșător și nimeni nu știa ce capcane planează asupra […]
[…] bucur mult că fetele de la Storia au și această colecție! E bună pentru copiii noștri și pentru copilul din noi! Recomand cu […]
[…] mama copiilor nu este mai responsabilă. Ea trăia de pe urma câștigurilor de la jocurile de noroc și era […]
Sper sa citesc si eu cat de curand aceasta carte! 🙂
E foarte drăguță! Sper sa îți placă și ție!
Sună atât de bine! Mulțumesc mult pentru recomandare. Va urma curând si la mine.
Lectură plăcută! Mi-a plăcut teribil de mult!
Foarte frumoasa recenzia! Asa e, era o munca foarte grea destinata celor mici si slabi, care se puteau strecura prin cosuri si care se imbolnaveau din cauza cenusii pe care trebuiau sa o curete. Pare foarte emotionanta povestea.
Iubesc cărțile de la Storia Books în general. <3 Cea de față îmi făcuse foarte tare cu ochiul încă de când am văzut-o în online. Recenzia ta mă convinge că e așa cum mă așteptam, ba poate chiar și mai mult. Felicitări pentru recenzie! <3