„Copilul E” este ficțiune pe fapte reale. Și aici deja simți un gol în stomac. Fapte care se întâmplă în zilele noastre, nu la mare distanță de noi.

„Copilul E” este un strigăt de ajutor, o lecție de viață, o bucată de lume greu încercată de un război care nu se mai termină.

Copilul E
Copilul E

O tabără de refugiați. Oameni mari încercând să găsească o scăpare sau un motiv pentru a se mai agăța de ziua de mâine. Dacă ei nu înțeleg sensul acestui prizonierat, cum ar putea să o facă niște copii? Copii rămași singuri pe lume, trimiși departe cu un rucsac în spate și câteva acte de care depinde tot viitorul lor.

Actele sunt furate, copiii bătuți, ultimele amintiri ale lor sunt aruncare la gunoi. Toate astea pentru Cartea de viață, pașaportul sau actele doveditoare care pot spune cu adevărat cine sunt ei. Poate că nici nu știu încotro se îndreaptă, important este să lase în urma tabăra mizeră și foamea care roade stomacul toată ziua.

Copilul E – un semnal de alarmă

Povestea copiilor E, I, U, B, R. Dacă așezi în ordine literele pe care autorul le-ai folosit in locul numelor reale obții IUBIRE. Nu cumva este asta arma secretă? Nu cumva ar trebui să învățăm mai mult de la copii?

În tabără, nimeni nu își face timp pentru ei. Există câțiva voluntari, desigur, dar ei sunt prea puțini și reușesc să facă prea puține. Tabăra e murdară și înfometată. Copiii sunt lăsați fără încălțăminte și tratați precum niște pericole pentru societate.

Copilul E este și cel care ne învață lecția prieteniei, a omeniei. El își găsește timp să se joace, să împartă și să se gândească la cei din jur. Cineva spunea că poate de asta există război în lume, pentru că oamenii mari au reușit să șteargă zâmbetele copiilor. Poate că acolo ar trebui să căutăm, în sufletele copiilor. Avem atât de mult de învățat de la ei!

Copilul E – o lecție de viață de la niște copii

Cartea nu se citește ușor. Autorul evocă niște întâmplări destul de dureroase, dar nu își face un țel din oripilarea cititorului. Trasează niște puncte fixe, dacă pot spune așa, îți dă reperele respective și te lasă să îți închipui tot ce se întâmplă între acele puncte. Și se întâmplă lucruri care depășesc orice imaginație.

Copilul E este o lectură cutremurătoare. Mai ales pentru oamenii care au copii. Te silește la o auto analiză și te înfurii la un moment dat, sau așa am pățit eu. Te înfurii pentru că lumea este nedreaptă. Pentru că într-un colț de lume un copil alege din sutele de jocuri Lego unul pe care să îl ia acasă. Și în celălalt colț de lume un copil alege firimituri de pâine din noroi și cotoare de mere din tomberon.

Veți spune într-un acces de egoism sănătos că nu avem noi nicio vină. Societatea are. In orice eșec din această lume societatea are partea ei de vină. Un lanț trofic al vinei, al complacerii și al ochilor strâns închiși.

Copilul E – un roman dureros

Am văzut câteva poze dintr-o astfel de tabără. Am văzut lumina stinsă din anumite priviri. Și am mai văzut scântei în privirea copiilor. Ei mai au puterea să zâmbească. Nu e ca în lecția biblică: „întoarce și celălalt obraz”. Este una pe care o primim de la copii: când oamenii mari se comportă urât, tu zâmbește. Zâmbește și dă-le din puterea ta secretă.

E o carte simplă. Am citit multe cărți mai detaliate decât aceasta, dar tocmai simplitatea ei o face specială și diferită. Cum am spus mai sus, nu este o lectură ușoară. O parcurgi cu sufletul încărcat, un pic ușurat că nu în țara ta se întâmplă asta. Și după aia încerci să speri că nu se vor mai întâmpla astfel de orori, dar oamenii nu au învățat nimic din istorie. Adevăratele războaie nu se nasc cu armele pe masă, se nasc din suflete prea întunecate și prea mândre.

Copilul E – recomand sau nu?

Vă recomand această cărticică. Impactul emoțional este unul uriaș. Dar tocmai de asta merită citită!

 

„Copilul E” a apărut la Epica Publishing House și poate fi cumpărat de aici, aici.

Descriere:

Despre copiii singuri din taberele de refugiați și pierderea identității. Toate întâmplările descrise în această carte sunt reale și li s-au întâmplat unor copii reali, în tabere de refugiați reale din toata lumea, recent. Pentru a transmite mesajul poveștii, numele copiilor au fost schimbate în litere. Experiențele copiilor în aceste tabere au fost documentate cu filme, fotografii și mărturii orale pe nenumărate canale media, precum și pe website-uri.

Produs publicat in 2019 de Epica
Data aparitiei: Aprilie 2019
Traducator: Catinca Dobos, Dan Dobos
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 160

Wonder Woman Book Tag

13 COMENTARII

  1. O recenzie care transmite emoțiile cărții! Am citit cartea cu ceva vreme in urma si pot spune ca este emoționantă, sfâșietoare, dureroasa.

  2. Foarte frumos ai prezentat, cu mult suflet. Razboiul este intotdeauna o calamitate si e asa de mii de ani. Nu putem spune ca am evoluat ca societate pana nu scapam de aceste teribile greseli. Nu e cazul sa ne simtim vinovati, dar trebuie sa fim constienti si nu indiferenti.

  3. De când îți așteptam recenzia…eram foarte curioasă în privinta cartii de încă de cand am văzut coperta. Titlul mă ducea cu gândul la Copilul umbră, o carte foarte dragă mie și chiar dacă vad ca subiectul aceste carti nu se aseamănă, cu siguranță o voi citi și eu. Mulțumesc.

      • Ce bine ai spus ca razboiul se naste mai intai in sufletele oamenilor. Daca aceste suflete haine ar privi mai mult la cele pure ale copiilor poate situatia ar fi alta. Multumesc pt revenzie!

Lasă un răspuns