Copilul ascuns este unul dintre romanele pe care le-am ales luna trecută de pe Libris. Întotdeauna îmi este greu să mă hotărăsc asupra titlurilor „norocoase”. Însă, în ultimul timp, am observat că funcționează totul mai ușor dacă aleg genuri diferite sau autori cărora le-am cunoscut deja stilul de scriere.

Copilul ascuns
Copilul ascuns

Cu Louise Fein nu sunt la prima întâlnire. Știam deja că mânuiește cu dexteritate ficțiunea istorică, emoțiile și caracterul personajelor sale. Știam că le oferă acestora suficient glas pentru a-și spune povestea, suficientă libertate pentru a „alege” singure următorul pas. Așa că, deși nu cred că mai este nevoie de această precizare, știam că voi păși într-o zonă sigură, sub o cupolă plină de emoții, secrete, dezvăluiri și momente de suflet.

Copilul ascuns a reușit să îmi inunde sufletul cu emoție și durere. L-am simțit cum se strânge sub toată această avalanșă de nefericire și de neputință. Nu au fost puține momentele în care am avut nevoie de puțină pauză, de un fel de deconectare de la viața lui Mabel. A fost groaznic să o văd suferind, efectiv o auzeam strigând după mama ei, îi simțeam teama și singurătatea, privirea ei pierdută urmărindu-mă la fiecare rând.

Dacă mă întrebați pe mine, Louise Fein a ridicat sus de de tot ștacheta cu povestea asta. Nu voi mai accepta de la ea decât povești din astea: încărcate cu senzații, trăiri, decizii dureroase. Și nu pentru că vreau să citesc despre durere. Ci pentru că vreau să mai cred în speranță, în oameni buni, în bine și în lume. Ci pentru că a fost uimitor să simt cum mi se descătușează sufletul, cum înflorește în mijlocul pieptului căldura minunată a iubirii și a binelui.

Copilul ascuns – și dacă nu sunt perfectă?

Nu știam ce carte se potrivește stării mele. Dar știam că vreau o carte care să se ia la trântă cu angoasa pe care o simțeam zumzăind în plexul solar. Nu știu cum sunteți voi, dar eu, atunci când mă simt apăsată de viață și de probleme, caut cărți grele, cărți încărcate de drame, de evenimente marcante. Mi se pare că atenția se mută astfel pe viețile altor oameni, că binele din viața lor (pentru că mereu sper la o porție generoasă de bine) se va strecura prin crăpăturile timpului și va ajunge la mine.

Inițial, după ce am fost convinsă că aceasta este aleasa, cartea nu ajungea la mine. Citeam, îmi plăcea atmosfera cărții, personajele păreau genul meu de oameni. Dar nu era de-ajuns. Mi se părea că înaintez prin ceață, că nimic nu rămâne cu mine. Apoi, de îndată ce mi-a fost clară – sau cât se poate de clară – direcția în care se va îndrepta povestea, am trăit totul mai intens. M-am pierdut în mersul cadențat al cabrioletei, am ascultat pe la uși și mi-am dorit să pocnesc măcar câțiva oameni (nu, nu mi-e rușine să spun asta).

Prinsă între decizii

Eleanor Hamilton nu avusese o viață ușoară. Adolescența îi fusese marcată de moartea părinților săi și tot în spatele ei stătea acum grijă pentru sora mai mică. Eleanor se căsătorise cu un bărbat respectabil și inteligent, adusese pe lume o fiică minunată și încerca din răsputeri să își ducă existența după canoanele și regulile vremii. Purta în sufletul său niște pierderi dureroase, dar părea că viața învățase să-i surâdă din nou. Acum, în lumina noilor lucruri uimitoare, Eleanor abia aștepta ca sora ei să revină acasă, ca soțul său să afle noile vești și ca Mabel să crească în sânul familiei iubitoare și sigure.

Însă, fix acum, când Eleanor are impresia că viața ei nu poate fi altfel decât liniștită, lucrurile alunecă pe o pantă periculoasă. Și iau cu ele toată siguranța, încrederea și răbdarea lui Eleanor. Sora ei avea o viață cu care ea nu era de acord, soțul ei nu era niciodată pe acasă și micuța Mabel începe să sufere niște crize extrem de ciudate. Mai întâi, așa cum ar face orice mamă, Eleanor dă vina pe mâncare, pe oboseală, pe imaginația bogată a fetiței sale curioase. Însă, atunci când lucrurile se înrăutățesc, Mabel primește un diagnostic crunt: epilepsie.

Boala are încă în jurul său multe semne de întrebare și crizele persoanelor suferinde pot speria pe oricine. Te simți nepregătit, neputincios în fața bolii și îți dorești ca totul să se termine repede, să nu existe daune prea mari și ca episoadele să se întâmple cât mai rar. Închipuiți-vă cum a fost pentru o mamă cu un copil mic, în anul 1928, în plină mișcare eugenistă, cu atâtea lupte pentru rase pure și oameni perfecți… Crunt. Dureros. Umilitor.

Copilul ascuns – drama unei mame

Edward Hamilton era liderul mișcării eugeniste, parte din grupul celor ce concep ideile care vor fi curând îmbrățișate de Hitler: o rasă pură, fără „anomalii”, fără oameni devorați de patimi și porniri pentru fărădelegi. Se căutau genele bolnave, se dorea izolarea lor, interzicerea reproducerii acestor „specimene”. Cum să le spună Edward că el avea acasă un copil defect? Cum să explice de unde primise micuța Mabel genele bolnave?

Inițial, sub spectrul dinamicii din familie și șocată de diagnosticul primit, Eleanor este de acord cu tot ceea ce-i propune soțul ei. Se amăgea cu ideea că micuța Mabel va fi tratată cu atenție, urmărită de cadre medicale specializate. Însă, în urmă puținelor vizite permise, Eleanor observă degradarea stării generale a fiicei sale și este convinsă că aceasta nu va fi niciodată mai bine departe de grija și dragostea familiei. Dar lupta ei nu va fi ușoară. Edward era alimentat de orgolii personale, de secretele pe care le păstrase ascunse chiar și față de Eleanor.

În mijlocul rușinii, acoperită de valul trădării și al neputinței, va putea Eleanor să-și salveze fiica?

Copilul ascuns – când dragostea mută munții

Mabel a fost punctul nevralgic al poveștii, locul sensibil al întregii construcții. Iar Eleanor, zi după zi, a devenit stâlpul acestei povești, ancoră iubirii și a devotamentului față de cei dragi.

Mi-a plăcut mult povestea. M-a sensibilizat într-un mod pe care nu-l pot surprinde în cuvinte și va rămâne, sunt convinsă de asta, mult timp în sufletul meu, printre preferatele mele.

Copilul ascunsLouise Fein – este disponibilă pe siteul celor de la Libris (unde aveți și reduceri weekendul ăsta).

Autor: Louise Fein

Editura: NEMIRA

An aparitie: 2024

Editie: Necartonata

Nr. pagini: 384

Literatura: engleza

Titlu Original: The Hidden Child

Traducator: Dorina Tataran

Lasă un răspuns