Nu aș găsi un titlu mai potrivit ca acesta pentru povestea de față. Contraste este un joc de trăiri, emoții și durere, dragoste și agonie, realitate și așteptări. Autoarea Maria Metco surprinde nuanțe, redă povestea folosind tonuri mai reci sau mai calde, creionează cu precizie personaje care nu sunt extraordinare, dar au povești extraordinare de viață. Cu siguranță, este o voce care ar trebui mai des auzită. 

Am ales romanul acesta pentru că mi se părea în ton cu vremea de afară. Nu am plecat la drum nici cu așteptări, nici cu scenarii. Primele pagini mi s-au părut diferite. Diferite într-un stil obositor. Mă gândeam că totul va fi alambicat, că va trebui să mă concentrez pe fiecare cuvânt și că va trebui să caut înțelesuri ascunse. Asta a durat cam douăzeci de minute. M-am obișnuit cu stilul, a început să îmi placă și am știut că mă voi bucura de o lectură bună! 

Făcând slalom printre farmecul lumii de altădată și accentele lumii moderne, autoarea Maria Metco știe să se plieze pe subiectul abordat. Când a venit vorba de cugetările unui om simplu, am simțit cu adevărat autenticitatea și originalitatea. Cuvinte simple, rostite dulce și apăsat, frământări ale omului care nu năzuiește la nimic și doar ia ce i se dă. De partea cealaltă a baricadei, îi avem pe Șerban și Vali, inginer și doctor, fiecare căutându-și propria fericire. El un fel de Casanova, ea o femeie care își purtase crucea până când a știut că nu asta e misiunea ei. Este pragmatică, nu se îmbată cu apă rece și cuvinte rostite șoptit. 

Contraste – un roman diferit, o lecție de viață

Dincolo de poveștile lor de viață, Șerban și Vali ar fi putut trece neobservați în literatură. Istoria lor de dragoste nu este una nemaipomenită, cel puțin eu nu am simțit așa. Gândurile lor plasate din când în când, discuțiile lor sincere, izvorâte din niciun fel de orgoliu și de prefăcătorie. Șerban creionează măreția tinereții de altădată, punând în balanța un atunci și un acum. Vali este femeia care nu se mai așteaptă la nu știu ce povești cu cavaleri pe cai albi. Pretinde că știe foarte bine ce este și cât valorează un bărbat, dar asta nu înseamnă că nu se poate îndrăgosti fulgerător. 

Amândoi încearcă să se refacă după un mariaj nefericit. Dacă el scapă repede de consoarta care știa exact cât valorează anii petrecuți lângă el, Vali nu poate spune la fel despre Paul. Deși o legase de el un eveniment nefericit, Vali nu simte că viața lor ar mai putea deveni roz vreodată. El nu înțelege alegerile, dar îi dă impresia că o poate susține de la distanță. Și ar fi făcut-o dacă nu intra în joc orgoliul masculin. Multă vreme am crezut că Paul este doar gelos pe Șerban, dar, autoarea a păstrat un as în mânecă, as de care s-a folosit abia spre finalul cărții. Firele par să se încâlcească tot mai mult și romanul nostru capătă o tentă polițistă, fix genul meu  de roman. 

Contraste – unde începe cu adevărat fericirea? 

Mă gândeam că Șerban este personajul meu preferat. Carismatic, cu replici spumoase și mereu pregătit. Este atent și poate fi și romantic dacă vrea. Dar și-a făcut apariția doamna doctor Vali Nistor și dragul meu Șerban a trecut pe locul doi. 

Răpusă de o pierdere pe care nicio mamă nu ar trebui să o experimenteze, Vali face un lucru care pe mine m-a șocat. Alăptează o fetiță născută prematur, după ce mama acesteia se face dispărută. Ca noi toți, judecă gestul mamei, dar află povestea ei și o ajută. Nu doar atunci. De atunci. O ajută, se duce la ea constant, se implică în creșterea celor trei copii ai tinerei femei. Cine ar fi salvat pe altul când sufletul lui ar fi fost făcut bucăți? Un om deosebit. Exact cum mi s-a părut mie Vali Stoian. 

Mi-a plăcut stilul. Mi-a plăcut îmbinarea aceasta dintre prezent și trecut. Contraste este ca o radiografie a societății noastre. Apoi, izolează cazurile. Ia câte un individ din păturile sociale și îl analizează fin. Unde începe cu adevărat fericirea? Când așteptăm sau când renunțăm la așteptări? Mi-a plăcut mult povestea lor și am evitat să dau prea multe detalii. Anumite lucruri și-ar pierde din nuanță dacă ar fi scoase din context. Citiți Contraste. Merită!

Romanul poate fi achiziționat de aici  sau de aici.    Informații găsiți și pe pagina de Facebook – Contraste – roman. 

9 COMENTARII

  1. Deja eram curioasa in privința acestui roman datorită prietenei mele, acum ai venit cu cu încă o tentație. Este clar: trec cartea pe lista! Mulțumesc!
    Felicitări pentru recenzie, mi-a stârnit curiozitatea. Acum vreau sa citesc si eu cartea.

  2. Felicitari pentru recenzie, asteptam cu interes parerea ta, pentru ca mie mi-a produs o foarte buna impresie romanul. La inceput m-a dus putin in eroare, insa ulterior am ajuns sa il descopar cu multa placere. Un debut promitator si o eroina deosebita!

Lasă un răspuns