Contesa din Toscana. Un război. Două femei. Vor putea să-i salveze pe oamenii pe care-i iubesc?

Dinah Jefferies se numără printre autoarele mele de suflet. Soția plantatorului de ceai este romanul meu preferat de la ea. Acum am două romane pe aceeași treaptă. O contesă și o soție. Contesa din Toscana ne aduce o Dinah Jefferies atentă la detalii, un stil puternic de scriere și o poveste concentrată, matură și închegată. Chiar începusem povestea cu o strângere de inimă. Ultimele sale romane nu mai reușiseră să îmi pătrundă în suflet. Povești simple și drăguțe, cuceritoare de moment și pasibile de uitare a doua zi. Contesa din Toscana m-a cucerit și i-am dat din nou cinci stele acestei autoare.

Contesa din Toscana
Contesa din Toscana

Contesa din Toscana – sacrificii și luptă

„Și amândoi știau că acel contact uman, legătură, iubire, oricum voiai să-i spui, era singurul lucru care avea să-i ajute să reziste.”

Sinceră să fiu, nu mă așteptam ca Dinah Jefferies să abordeze acest subiect. O credeam pregătită pentru el, dar mă temeam că nu va reuși să îi ofere profunzimea și atenția meritată. M-am grăbit cu judecățile de valoare. Dinah Jefferies a scris o poveste cutremurătoare, încărcată de compromisuri, patriotism, sacrificii și durere. O poveste în care a împletit emoții, lecții de viață și moralitate, suferință și devotament. Primele pagini m-au urmărit până la final și nu o să vă spun de ce. Dar o să vă spun că am simțit fiori reci și aproape că îmi era teamă să citesc. Nu voiam să cred că era posibil să…Am căutat să aflu ce personaj ar fi putut să… Nu, tot nu vă spun.

„O minunată poveste despre dragoste și loialitate în vreme de război.“
Rachel Hore

Lupta împotriva armatei naziste

Contesa din Toscana nu este doar despre Sofia de Corsi. Este și despre Maxine, un munte de curaj și voință; despre James, omul care și-a jucat viața ca la ruleta rusească; este despre Aldo, puștiul care a crezut că poate zădărnici planurile celor hotărau soarta Italiei și a lumii; despre Luciano, omul care a și-a urcat viața pe altarul sacrificiului; despre oamenii care au crezut, au sperat, au luptat și au iubit.

Sofia și Maxine, două femei puternice mânate de dragostea într-o luptă prea mare și prea dură. Sofia nu se ascundea în spatele luxului oferit de familia soțului său. Învățase să împartă tot ce avea și învățase să lupte cu brațele goale împotriva regimului fascist al lui Mussolini.

Italia se afla acum în mijlocul luptelor dintre armata germanilor și forțele aliate. Italia încercase să fie în ambele tabere și victoriile de paie nu le asiguraseră parcursul strălucitor visat de Mussolini. Prinsă între bombardamente și invazia nazistă, Italia își plânge răniții și înființează GAP (Gruppo di Azione Patriottica). Erau puțini și prea bine înarmați, dar iubeau cu disperarea omului simplu, a omului aruncat fără voia sa în jocuri politice.

Era nevoie de curaj și de oameni capabili de sacrificiu pentru a zădărnici planurile armatei naziste. În mijlocul lor nimerește Sofia, iar asta o poate costa căsnicia și propria viață. Sofia ducea aceste lupte în secret, la adăpostul nopții și al zidurilor groase ale locuinței sale. Nu era ușor. Îl iubea pe Lorenzo, soțul ei, și era sigură că acesta ar fi putut înțelege pornirile ei. Dar nu găsea niciodată momentul oportun pentru a-i spune despre activitățile sale ascunse. Era prea ocupat cu deplasările sale în interes de serviciu și nu voia să îl îngrijoreze și mai mult.

Sacrificiu peste sacrificiu

Sofia o primește cu brațele deschise pe Maxine, o tânără membră a Rezistenței. O alinață dificilă, presărată cu pierderi, pericole și minciuni. Împreună îl ascund pe James, un soldat britanic parașutat de aliați pentru a înfăptui transmisiuni radio cu informații despre armata nazistă și mișcările acesteia. Nu era ușor să ascunzi lucruri de privirea vigilentă a ofițerilor germani, mai ales din această poziție privilegiată cum avea familia de Corsi. Era cunoscută implicarea familiilor bogate și supravegherea era iminentă. Doar că, Sofia nu putea permite acest lucru. Familia ei era deja cunoscută pentru implicarea în tipărirea broșurilor. Mama și tatăl ei duceau propria luptă departe de ea. Cred că sacrificiul era era grupa lor de sânge…

Nu știm de ce suntem capabili până nu încercăm.

Maxine luptă fără epuizare. Un personaj extrem de bine construit și redat, Maxine m-a uimit cu fiecare apariție a sa. Tremura pe interior, se prăbușea cu fiecare secundă, dar reușea să se remonteze, să lupte și să caute breșe în apărarea nemților. M-a uimit puterea ei de sacrificiu. Era italiancă, dar părinții ei plecaseră de mulți ani în America. Ea revenise acasă și lupta într-un război care nu o viza. Dar asta simțea că trebuia să facă. Chiar dacă risca să își piardă inima și viața.

Contesa din Toscana – din dragoste și pentru dragoste

Povestea este plină de detalii pe care nu le-am știut până acum, de momente marcante și de emoție. Două femei îndrăgostite, mânate în luptă de iubirea pentru bărbații lor și de dragostea pentru țară și cauză. Resurse inepuizabile de curaj și ambiție. O voință de neclintit și aripi frânte înainte de primul zbor. Cele două femei se vor trezi jucând un joc mortal cu naziștii. Cât vor mai putea să-i protejeze pe cei dragi?

Nu poți să nu te întrebi ce ai fi făcut tu într-o astfel de situație. Nu de puține ori m-am oprit și am comparat situația cu ceea ce ni se întâmplă nouă zilele astea. E tot un război, dar un război mut cu un virus. Un război împotriva unui virus pe care nu-l poți înfrunta cu mâinile goale. Dar oare am fi capabili de asta dacă s-ar putea?

Am citit multe povești cu oameni care au riscat tot pe o singură carte. Oameni mici prinși în mecanismul uriaș al războiului. Și tot tămân uimită de curajul lor. De piepturile goale care au ieșit în întâmpinarea morții. De pierderile înregistrate de fiecare națiune. Copii, mame, fii, soți, tați, nepoți, fiice. Oameni care au scris istoria cu sângele lor.

Contesa din Toscana – o carte numai bună de citit

Contesa din Toscana este un roman bine construit, scris cu măiestrie și migală. Autoarea a dozat foarte bine suspansul și a dat naștere unor personaje remarcabile. Situații extraordinare, oameni extraordinari. Aproape că le simți zbuciumul din suflet, teama lor se transferă asupra ta și sufletul tău învață să vizbreze în ritmul cadențat al trupelor trimise pentru a semăna moarte.

Un proces uluitor al maturizării, o lecție de devotament și curaj. Recomand!

Contesa din Toscana a ajuns acasă la mine mulțumită prietenei mele, Cătălina Burloiu. Îți mulțumesc din nou pentru ea!

Contesa din Toscana a apărut la Editura Nemira și poate fi cumpărată de aici. 

Autor: Dinah Jefferies

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Damen Tango

Nr. pagini: 384

Titlu Original: The Tuscan Contessa

Traducator: Maria Adam

 

Lasă un răspuns