Confesiuni este titlul pe care l-am ales fără să stau o clipă pe gânduri. Aproape că îmi venea să renunț la cartea începută numai pentru a mă avânta în vârtejul sfâșietor al confesiunilor. Nu simt să vă menajez deloc, descrierea a avut grijă să vă avertizeze că veți citi o poveste dureroasă, încărcată de momente de răscruce și planuri malefice. Răzbunarea nu poartă mănuși de catifea. Poartă arme ascuțite, are tone de sare de presărat peste răni și amintiri mai tăioase decât cioburile de sticlă.

„Echivalentul japonez al celor mai reușite povești de suspans americane… Confesiuni vă va lăsa cu gura căscată. Este cea mai încântătoare carte cu personaje malefice pe care o veți citi în acest an. Un roman cutremurător, palpitant, scris într-un limbaj impecabil și deosebit de expresiv.“ LOS ANGELES TIMES

Romanul lui Kanae Minato va fi disponibil pentru livrare începând cu luna octombrie. Apropo, pe site găsiți un preț special și transport gratuit. Însă, spre norocul meu, eu am primit un exemplar în avanpremieră. Nu pentru a mă lăuda cu el. Ci pentru a vă face poftă să-l citiți, pentru a vă îndulci cărarea și pentru a vă pregăti pentru avalanșa răzbunării. Pe mine nu m-a avertizat nimeni. Eu le-am primit ca pe o izbitură în plexul solar: năucitoare, întunecate, sumbre, bulversante.

Confesiuni
Confesiuni

Confesiuni – fii gata pentru răzbunare

V-am povestit întotdeauna despre cărți așa cum le-am simțit eu, după ce le-am trecut prin filtrele pe care le-am mai cizelat, le-am mai scurtat sau cărora le-am mai ridicat ștachetele. Despre Confesiuni, recunosc, nu știam cum să vă vorbesc. Nu știam cum să desfac ghemul acela de presiune, fire psihologice, traume și implicații emoționale. Nu știam cum să o descriu fidel fără să-i distrug identitatea și fără să-i știrbesc farmecul. Nu știam cum să v-o prezint sub aceeași lumină pe care o văzusem și eu.

„Kanae Minato e o povestitoare genială, iar Confesiuni e o carte superbă și deosebit de emoționantă. Pe măsură ce autoarea operează cu măiestrie modificări de perspectivă de la un personaj la altul, fiecare dintre aceste schimbări creează câte o nouă și surprinzătoare dimensiune a unei povești ce se dovedește a fi în egală măsură palpitantă și profund tulburătoare. Confesiuni e un roman la care voi medita multă vreme de acum înainte.“ EMILY ST. JOHN MANDEL

Confesiuni a fost publicat pentru prima dată în anul 2008 și s-a bucurat imediat de o ecranizare care a reușit să tulbure și să cucerească mulți cinefili înrăiți. Iubitorii de seriale psihologice s-au declarat încântați de toată nebunia scenariului, dar mai ales de deznodământul neașteptat. Pentru mine, recunosc, a fost un șoc să văd o altă față a sistemului japonez. Nu sunt obișnuită să le văd punctele nevralgice, nici etalarea defectelor atât de brutal și atât de sincer. Nu am urmărit ecranizarea până acum. Cred că, momentan, cartea îmi este de ajuns. Am avut nevoie chiar și de câteva zile pentru a digera întreaga istorie, pentru a lăsa să se sedimenteze toate emoțiile mele și pentru a rămâne în urma lor „parfumul” corect.

Răzbunarea cruntă și jocurile sorții

Kanae Minato a ales să prezinte povestea într-o manieră inteligentă, potrivită și originală pentru întregul ansamblu. Dialogul este foarte puțin, personajele apărând pe rând, prezentându-și fiecare propria versiune.

Așa, cu adresare directă și cu tonul scăzut, specific unei confesiuni, am avut impresia că fac și eu parte din clasa profesoarei Yuko. Să fiți siguri că am respirat ușurată atunci când m-am desprins de întreaga poveste și am realizat că sporii răului nu mi se lipiseră de suflet. Că eu, spre deosebire de elevii săi, nu pot fi atinsă de planul diabolic al fostei profesoare.

Yuko este profesoară și își iubește meseria. Caută, ca și colegii săi, măsurile cele mai potrivite pentru copiii cărora le servește drept exemplu. Știe că nu toți copiii sunt inocenți, că sunt multe cazurile în care copiii dau dovadă de malițiozitate, de sânge rece. Însă, asemeni multor oameni, caută să le fie aproape, să îi corecteze și să le îndrepte comportamentul. Yuko este și mamă. Una care, sub lumina unor motive extrem de puternice, își crește acum singură fetița în vârstă de patru ani.

Mamă sau profesoară?

Yuko știe că sistemul nu o mai poate privi la fel, că este ea însăși un măr putred, nedemn de a fi așezat în coșul cu mere valoroase, valide. Acum, după ce planul ei va da roade, societatea o va acuza, o va condamna, îi va diseca fiecare alegere. Este mamă și asta valorează mai mult decât cariera de la catedră. Elevii ei îi omorâseră unica fiică. Și Yuko voia ca vinovații să plătească. Aflase, din aproape în aproape, adevărul din spatele morții teribile a lui Manami. Ea nu trebuia să fie acolo, nu pe marginea unui bazin, lăsată nesupravegheată. Dar fusese..și ei o omorâseră.

„Acest roman care, practic, te forțează să nu-l mai lași din mână e sumbru, răscolitor și derutant… Scris într-un stil incisiv, Confesiuni are o acțiune deosebit de alertă, a cărei tensiune sporește capitol după capitol.“ TORONTO STAR

La început, când dezvăluirile lui Yuko au început să-și deșarte amărăciunea, am empatizat cu ea. Îi înțelegeam durerea, îi simțeam neputința și furia la gândul că, zi după zi, dădea ochii cu criminalii copilului său. Însă, pe măsură ce personajele au început să apară, nu mi-am dorit decât să opresc bulgărele ăla amenințător. Simțeam cum crește, cum se rostogolește și cum avea să distrugă mai mult și mai mult și mai mult.

Yuko a fost doar o za într-un lanț al răului, un lanț pe care oamenii și societatea l-au construit și l-au lăsat să se înfiripe, să lege tot mai și tot mai multe elemente. M-au tulburat toate complicațiile apărute în urma unei singure mutări pe tabla răului. Cred că ăsta ar putea fi mesajul principal: să ne gândim mai bine la urmările alegerilor noastre și la răul pe care, chiar și fără să vrem, îl putem naște. Kanae Minato explorează într-un mod inteligent toate dedesubturile spectrului cauză-efect și radiografiază caracter după caracter. Adevărul este alunecos și i se adaugă cu fiecare personaj o altă perspectivă, un nou substrat.

Confesiuni – vinovați, vină, rău

Confesiuni este un roman diferit. Are nevoie de răbdare, timp, atenție și înțelegere. Are nevoie de o stare anume, de disponibilitate emoțională și empatie. Sunt curioasă să văd cum îl veți primi și voi. Un lucru e sigur: nu-i ușor.

Confesiuni este disponibilă pentru precomandă, pe siteul editurii Litera. O găsiți aici.

Data Apariției : 5 oct. 2023

Colectie : Folio

Autor(I) : Kanae Minato

Traducător: Oana-Celia Gheorghiu

Tip Coperta : Broșată, cu clapete

Numar Pagini : 336

 

Lasă un răspuns