Condamnarea celor vii este romanul de debut al scriitorului Marco De Franchi și a avut o poveste bolnavă, încărcată de tonuri sumbre și lumini reci. Nu mi s-a mai întâmplat de multă vreme să alunec atât de abrupt și de necontrolat pe panta răului. Să îmi doresc să ies din povestea asta și totuși să vreau să rămân acolo, prinsă cu fire nevăzute, de mătase și durere, de revoltă și de furie. Fire nevăzute, dar resimțite până în cea mai mică și mai fină celulă. Fire care au legat împreună o mie de stări, adunate într-un buchet de „flori” ciuntite, deja uscate, fragile și pline de amar.
De multă vreme nu a mai picat în mâinile mele așa un thriller. Nu numai că a pus pe tapet o poveste nouă, privită dintr-un unghi absolut necunoscut mie. Dar a făcut răul să se insinueze cu atâta putere, l-a lăsat să înflorească atât de strașnic încât, la un moment dat, am simțit că e prea mult și am avut nevoie de o pauză de la citit. Toate emoțiile mele, pozitive și negative, s-au adunat într-un ghem ce nu se lăsa dus din capul pieptului și simțeam cum caută răul să-și facă loc, cum sporii lui de mucegai încearcă să cucerească fiecare rând, fiecare gând.
Suntem cu toții condamnați?
Marco De Franchi a fost comisar-șef în poliția italiană și am avut impresia că a adunat în această carte toate picăturile de rău pe care le-a colectat în cariera sa. Nu cred că ar mai fi fost multe cazuri care să-l șocheze. Dar sigur a vrut să scrie o carte care să înspăimânte, să rănească și să îngrețoșeze în egală măsură.
Dincolo de povestea care sapă adânc în fiecare strat de trăiri, se simte experiența de investigator și de om obligat să se confrunte cu fiecare față dură a realității. Lumea este plină de oameni cu minți bolnave, atrași de magnetul răului și de fața întunecată a fiecărei situații. Marco De Franchi adună astfel de personaje în romanul său și ne plimbă prin lumea malefică a dark web-ului, a celor care cred că au o misiune specială pe pământ și sunt în stare de absolut orice pentru a o îndeplini.
Condamnarea celor vii – răul și multiplele sale fațete
Îmi plac mult anchetele bine gândite, planificate strategic și cu mult calm. Iar de la Marco De Franchi am aflat câteva tehnici noi, termeni pe care nu i-am mai întâlnit până acum și pe care abia aștept să-i mai întâlnesc pe viitor. Și până să vă spun câte ceva despre carte, dați-mi voie să punctez două lucruri.
Unu: m-am gândit la un moment dat să caut detalii despre pictorul Caravaggio. Dat fiind că mare parte din acest „scenariu bolnav” se învârte în jurul operelor sale, am considerat că ar fi oportun să cunosc mai bine detaliile importante despre cariera și existența pictorului. Nu am căutat. M-am temut. Nu pot să vă explic senzația, dar chiar am simțit că mi-a fost frică în timpul lecturii. Și nu aș fi vrut ca să privesc tablourile sale altfel după cartea asta. Atât de reală, de „posibilă” mi s-a părut scriitura încât am vrut să rămân în zona mea de siguranță. Am căutat doar unul dintre tablouri și mi s-a adeverit gândul de la începutul lecturii: coperta chiar a fost potrivită. Cea mai potrivită.
Doi: i-am dat patru stele. Și asta numai pentru că primele zeci de pagini (dacă nu peste o sută) mi s-a părut că se reia din nou și din nou aceeași idee. Cumva, ceea ce făcea cazul să fie atipic a devenit atât de plictisitor și de banal încât acest element, chiar dacă ar fi putut fi elementul de wow, a ajuns să își piardă strălucirea și importanța (în ochii mei). Și i-am mai dat patru stele pentru că finalul a fost desprins parcă din alte sfere, total nepotrivit pentru structura cu care avusesem de-a face până atunci.
Condamnarea celor vii – războiul dintre rațiune și simțire
Chiar dacă nu este cel mai „moale” cuvânt, condamnare este un cuvânt care ne însoțește peste tot, pe parcursul vieții noastre. Condamnați să acceptăm, să trăim cu lipsuri și dor, condamnați să suportăm și să purtăm amintiri, de ce-uri? și ce-ar fi fost dacă-uri? În cartea asta, Marco De Franchi parcă îi așează pe toți în poziție ofensivă, ancorați fiecare în parte de o condamnare și de o misiune proprie.
Polițiștii din zona rurală se luptă pentru cazuri cu cei din zona urbană. Ajutorul nu este perceput că suport ci ca un atac la mândria și competența lor. Răul se luptă să invadeze și să acopere tot mai mult din spațiul lumii. Înăbușă sub o cupolă ghidată de oameni care pot fi manevrați cu ușurință de alți oameni, cu mintea și mai bolnavă, frumusețea și normalitatea, bunul și normalul.
Doi copii în vârstă de doisprezece ani dispar dintr-o zonă a Italiei. Poate ar fi fost tratat acest caz ca o simplă întâmplare. Dar copiii seamănă foarte mult fizic și asta nu poate fi privită ca o coincidență. Pe moneda asemănării vrea să parieze totul Valentina Medici, polițista desemnată să rezolve cazurile răpirilor. Dar aproape nimeni nu este de acord cu ea și avantajele pe care crede că le are în favoarea depoziției sale încep să cadă precum piesele de domino.
Condamnarea celor vii – pictura răului
Ancheta se complică din ce în ce mai tare și polițiștii ajung să înțeleagă că suspectul din cazul răpirilor era o simplă bornă pe o șosea a răului, guvernată de întuneric, sadism și porniri macabre.
Nu vă pot desface straturile acestei povești, sunt prea bine legate între ele și nu au sens unul fără altul. Personal, cred că partea a doua ar fi avut nevoie de mai multă atenție sau măcar de puțin mai mult timp. Cumva, fără să îmi doresc asta, am simțit că deznodământul cazului „Zâmbărețul” și-a pierdut un pic din importanță. Sau poate că autorul și-a dorit să sublinieze această continuitate a răului.
Și pentru încheiere am ales un fragment din carte, fragment care parcă descrie și guvernează cel mai mult acest roman:
„Despre Caravaggio se consideră că este pictorul care a știut cel mai bine dintre toți cum să surprindă momentele cele mai chinuitoare ale experienței umane. E numit „artistul halucinațiilor”, pentru că la el totul este puternic, exasperat, împins la extrem. Dacă există un artist în stare să exprime durerea, acesta este el. Un adevărat paradis pentru un criminal în serie…”
Condamnarea celor vii este o carte pe care v-o recomand. Dar vă și avertizez să fiți pregătiți pentru ea. Anumite detalii, descrieri și întâmplări sunt de-a dreptul înfiorătoare.
Condamnarea celor vii a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.
Data Apariției : 16 feb. 2023
Autor(I) : Marco De Franchi
Numar Pagini : 688
Tip Coperta : Broșată
Format : 130×200
Colectie : Buzz Books
ISBN : 978-606-33-9742-4
Traducator(I) : Georgiana-Monica Iorga