Colega de birou și-a strecurat bocancii în viața mea. Cu potențial de cutremur și daune emoționale însemnate, noua colegă a deschis ușa, a scuturat zdravăn lumea ficțională din globul de sticlă și s-a îndepărtat fără să privească în urmă. S-a asigurat că prezența nu-i va fi trecută cu vederea. Până la urmă, dacă e să ne gândim la cine a trimis-o în acest birou („nașa” răsturnărilor de situație – Freida McFadden), nici nu ne așteptam la altceva.

Știm deja că iubește să strângă șuruburile tensiunii, să mute piesele dintr-un loc în altul, să stoarcă senzaționalul și să destrame firea omului. Personajele sale au întotdeauna surprize în buzunar, trădează încrederea celor din jur și își etalează, în cele din urmă, secretele întunecate.

Colega de birou
Colega de birou

Colega de birou, din punctul meu de vedere, a avut un potențial uriaș. Și-a etalat armele, și-a folosit farmecele din dotare, și-a păcălit auditoriul. Dar la un moment dat, fără să îmi dau seama când s-a produs ruptura, povestea s-a prăbușit. A devenit ușor previzibil întreg scenariul și eu m-am dezumflat un pic. Nu este o poveste rea, să fie clar asta, dar nu este la înălțimea poveștilor cu care ne-a obișnuit autoarea.

Colega de birou – ești sigur că știi adevărul?

„Mă uit la receptorul mort și în stomac am o senzație tot mai acută de greață.

Ajută-mă.

Semăna foarte tare cu Dawn, deși nu pot să fiu absolut sigură doar din două cuvinte. Indiferent cine a fost, persoana aceea părea isterică. Panicată.

Ajută-mă.

Și pe urmă, linia moartă, devenită acum ton de apel.”

Oricât de ciudată ar fi colega de birou, dacă primești o astfel de cerere, nu ai cum să nu îți asculți instinctul. Natalie Farrell nu este cea mai bună prietenă a lui Dawn Schiff, dar asta nu înseamnă că poate rămâne indiferentă în fața dispariției lui Dawn. Contabila firmei Vixed funcționează ca un ceas elvețian: program fix, atenție pentru detalii, corectitudine. Are și niște ciudățenii pe care nu toată lumea le poate înțelege, dar și o pasiune dincolo de orice limite pentru țestoase. Noi nu o putem judeca, nu avem dreptul ăsta, însă colegele de birou nu sunt atât de drăguțe cu ea.

Glume nevinovate, șicane, emailuri contradictorii. Iată câteva dintre elementele care ar putea fi amestecate în ecuația Dawn Schiff. Însă acestea nu sunt vinovate de dispariția lui Dawn. Sau da? Oricum, Natalie Farrell nu vede lucrurile așa. Știe doar că Dawn nu a venit la serviciu, biroul acesteia rămânând gol, că a primit un telefon ciudat și că nu poate rămâne indiferentă în fața acestei avalanșe de evenimente. Nu știe nici măcar dacă există o legătură între toate acestea, dar simte că are o datorie morală față de colega de birou.

Colega de birou – plan bine pus la punct sau coincidențe?

Pentru că îi cunoștea și adresa de acasă, absolut dintr-o întâmplare banală, Natalie o caută pe Dawn și acolo. Până la urmă, Dawn ar fi putut fi bolnavă sau rănită din dragoste, cu un bol de înghețată în față și o pătură călduroasă pe umeri. Din păcate, odată intrată în casa lui Dawn, Natalie deschide o cutie a Pandorei, plină până la refuz de ură, violență și cruzime.

Scena pe care o găsește la locul faptei o șochează pe Natalie, dar o și aruncă în cursa pentru aflarea adevărului. Cineva o ura suficient de tare pe Dawn. Altfel cum se putea explica scena din casa femeii? Un accident nefericit ar fi dus la niște posibile explicații, nu? Știa că aceasta avea abilitatea de a enerva omul, însă nu putea concepe că exista cineva care ar fi putut merge atât de departe.

Viața lui Natalie ajunge să fie întoarsă pe dos, comprimată între vizitele inspectorului de poliție și presiunile pe care le simte din partea celor din jur. Simțea încolțind și sâmburii vinovăției, însă știa că era nevinovată. Sau ne făcea doar pe noi să credem asta?

„Colega de birou: o călătorie palpitantă printre secrete și minciuni. Dacă vrei să citești un thriller psihologic captivant care te va ține cu sufletul la gură, nu căuta mai departe, l-ai găsit. Este o carte care te va face să îți pui întrebări despre tot ce crezi că știi despre colegii tăi, prietenii tăi și chiar despre tine însuți.”- Dusk

Colega de birou – șicane nevinovate sau răutăți plănuite?

Romanul scris de Freida McFadden nu are niște răsturnări incredibile de situație, dar are bucle ample în care adevărul se poate pierde printre detalii și aparențe. Are personaje care întorc scenariile de la capitol la capitol și suficiente secrete pentru a menține curiozitatea vie precum un foc de tabără. Era loc de mai mult? Clar! Putea autoarea să apese și mai mult pedala accelerației? Categoric!

Oricum, percepția mea poate fi afectată și de faptul că înaintea acestui roman am citit Să nu mă minți, un roman care mi-a dat fiori!

Romanul este disponibil la Bookzone. Eu vă invit să-i descoperiți povestea!

Număr pagini: 368

Editura: Bookzone

Autor: Freida McFadden

Anul publicării: 2024

Traducator: Cornelia Marinescu

Lasă un răspuns