„Colecționarul de obiecte pierdute” este o poveste cuceritoare despre dragoste, despărțiri, viață, moarte și eliberare. Mi-a făcut plăcere să stau în compania personajelor și să mă pierd în istoriile pe care Ruth Hogan le-a țesut cu sensibilitate.

Colecționarul de obiecte pierdute
Colecționarul de obiecte pierdute

 

Aș vrea să punctez de la început cele câteva  aspecte care nu mi-au plăcut foarte tare:

  • Nu aș fi vrut prezențe străine (spirite, fantome sau măcar ideea unei astfel de existențe)
  • Mi-aș fi dorit ca poveștile din jurul obiectelor pierdute să fie cele reale. Sau poate au fost, dar eu nu am știut cu exactitate. Erau scrise de Anthony sau erau poveștile reale? Nu am înțeles nici până la final.
  • Sunshine, un personaj extrem de drag mie, avea anumite răspunsuri. Nu mi-a fost clar de unde. Voiam să primesc o explicație pentru toate astea.

În afară de aceste câteva bile negre, „Colecționarul de obiecte pierdute” este o poveste caldă și extrem de emoționantă. Este o poveste despre posibilitatea de a o lua de la capăt. O poveste despre prietenie, dragoste, căutare și acceptare.

Colecționarul de obiecte pierdute – o poveste despre iubire

Prima poveste de dragoste, cea care este motorul întregii acțiuni, a fost cea mai frumoasă, din punctul meu de vedere. Anthony era bătrân, dar nu bătrânețea îi apăsa umerii. Lipsa femeii pe care o iubise dincolo de rațiune era cea care îi devenise crucea vieții. Therese, femeia care trebuia să îi devină soție, a dispărut prematur. Rămăsese în urma ei o casă goală și o grădină de trandafiri.

Anthony pierduse un medalion dăruit de Therese și ăsta este motivul pentru care a făcut o pasiune din a colecționa obiectele pierdute. Nu numai că le colecta, era devotat acestei pasiuni. Le lipea etichete cu locul și data la care le găsea, le așeza în sertarele care ocupau deja toți pereții biroului.

Era ca și cum spera că cel care găsise medalionul pierdut avea să îl trateze cu aceeași grijă cu care el trata obiectele găsite.

Colecționarul de obiecte pierdute – o poveste despre a doua șansă

Laura era omul căruia Anthony îi schimbase viața. Laura făcuse o serie de greșeli în viața ei, dar slujba de asistent oferită de bătrânelul simpatic este colacul ei de salvare. În casa lui Anthony se simțea împlinită. Casa îi oferea iluzia vieții perfecte la care ea tânjise întotdeauna.

Era mereu atentă la nevoile lui Anthony, iubea și respecta casa, dar ușile biroului rămâneau. închise Nu știa ce se ascunde în spatele lor, dar nu voia să afle. Compania lui Anthony era mai importantă.

Moartea lui Anthony este împrejurarea care o forțează pe Laura să îl cunoască cu adevărat. Aflase prea puțin despre Therese și iubirea dintre ei. Și Anthony complicase totul deja… îi încredințase misiunea de a restitui obiectele proprietarilor de drept. Sau măcar să repare inimi frânte.

Colecționarul de obiecte pierdute – o poveste despre prietenie

Paralel cu povestea Laurei și a lui Anthony, aflăm și despre o altă poveste. Eunice și Bomber, sarea și piperul acestui roman. Și piesele pe care le credeam nepotrivite în această poveste. Nu vedeam punctele comune dintre ce două planuri narative (povestea lui Eunice datează cu mulți ani înainte de cea a Laurei).

Și confuzia mea se adâncea pe măsură ce citeam și despre poveștile obiectelor pierdute. Nu vă alarmați! Nu sunt toate poveștile aici. Dar cele care ne sunt prezentate sunt foarte interesante și pe unele le-aș vedea mai elaborate, aveau potențial de roman.

V-am spus deja că sunt mai multe povești de dragoste. Dragoste de toate felurile. Împlinită sau nu, dragostea are frumusețea ei și autoarea a subliniat exact acest aspect. A pus emoții acolo unde a trebuit. A așezat cuvintele potrivite și le-a insuflat personajelor sale un farmec aparte. Scriitura are ceva liniștitor în ea și asta o transformă într-o carte extrem de plăcută!

Romanul este despre prietenie, despre încununarea unei povești care își aștepta de peste patruzeci de ani sfârșitul. Totul asezonat cu întâmplări amuzante, replici savuroase și personaje carismatice.

Ce se va întâmpla? Va reuși Laura să își îndeplinească misiunea?

E o carte subțirică și se citește destul de ușor. O recomand celor care iubesc poveștile de viață.

Romanul a apărut la Editura RAO și poate fi cumpărat de aici.

An aparitie: 2019

Autor: Ruth Hogan

Categoria: Literatura Universala

Editie: Cartonata

Editura: RAO

Nr. pagini: 272

Titlu Original: The Keeper of the Lost Things

 

6 COMENTARII

  1. Am luat cartea pentru că m-a atras coperta (plăcerea mea vinovată). 🙂 Citind recenzia ta foarte bine construită și extraordinar de tentantă, realizez că și subiectul este pe placul meu. Mulțumesc pentru recomandare! <3 Abia aștept să ajung și eu la cartea asta. Pare inedită prin prisma subiectului abordat.

  2. Foarte frumos! Exact același lucru mi s-a părut ciudat, legat de poveștile ce au în prim plan obiectele pierdute. Chiar mi se părea inedit felul în care le-a construit, dar apoi când exact acele personaje le-a revendicat nu am mai știut ce să cred. Dar cartea a fost una plăcută.

Lasă un răspuns