Colecționara de povești” este unul dintre romanele pe care mi le-am dorit tare, tare mult! Am simțit de la început că titlul mă descrie foarte bine – și știu că nu sunt singura -, că voi avea de-a face cu o lume din care nu-mi voi dori să ies prea repede. Și a fost așa. Doar că, din punctul meu de vedere, poveștii i-a lipsit un liant, o pastă adezivă care să țină toate elementele laolaltă, ca într-o îmbrățișare caldă și emoționantă.

Colecționara de povești
Colecționara de povești

Eu sunt o colecționară de povești, de energii, de emoție și stări. Îmi place să ascult istorii de viață, să deschid cufere prăfuite, doldora de amintiri și țesături din altă lume. Deși nu mă pot concentra foarte bine atunci când vine vorba de audiobook, cu podcasturile am altă relație. Indiferent că sunt prinsă în mijlocul activităților casnice, că pregătesc creioanele colorate pentru Amalia sau lipesc pietricelele mele pe tablourile diamond painting, am un podcast care rulează în căști.

Ascult poveștile oamenilor, mă încarc cu speranța și optimismul lor. Multă vreme am preluat și stările de apăsare, durerea, tensiunea, dorul și golul. Însă, m-am antrenat de una singură, m-am deconectat de la poveste de îndată ce am apăsat butonul de stop. Nu-mi iese mereu, uneori iau cu mine tot ce aud. Alteori, atunci când nu ascult ceva și aleg mijlocele de transport în comun, adun frânturile de conversație din jurul meu. Încerc să construiesc o viață întreagă în jurul vreunui chip care îmi atrage atenția. Pe scurt, îmi plac poveștile și le-aș colecționa pe toate. ❤️

Colecționara de povești – când privești la viețile altora pentru a uita de a ta

„Janice este o femeie minunată, a cărei autenticitate te atrage inexorabil… originalitatea personajelor face din acest debut o totală încântare!“ Dorset Magazine

Janice chiar este o femeie minunată, una care ne poartă în lumea ei, printre sticle cu detergenți, pămătufuri pentru praf, cârpe curate și oftaturi. Janice este femeie de serviciu, cea mai bună femeie de serviciu, ca să fiu corectă. Deși am fost convinsă încă de la început că este un om integru, Janice mi-a lăsat și un gust amar. De ce gust amar? Pentru că mă recunoșteam în atitudinea de cap întors peste umăr.

Atunci când nu știi cum să gestionezi frica de ceea ce te așteaptă mai în față, când te simți pierdut și neîncrezător, privești peste umăr, în lateral, în spate. Doar în față nu îți este ațintită privirea. Și nu privești nici în ochii celor din jur. Te temi de faptul că povestea ta, cea pe care nu ești gata să o dezvălui nimănui, își va scrie cuvintele în privirea ta. Doar se spune că ochii nu mint niciodată, nu? Dacă va fi cineva care să o citească, să o descifreze și să o descopere?

Colecționara de povești – întâlnire de gradul zero

Janice adună povești. Și unde nu este sigură de un element, Janice își imaginează. Țese, adună, umple, coase laolaltă, scutură praful, bucură, împinge, trage. Scrie bucăți din poveștile altora în mintea sa. Iubește poveștile, iubește cărțile și oamenii pe care i-a cunoscut prin ele. Dar cred că iubește și mai mult faptul că uita de propria-i viață, de propria istorie pe care nici o mie de cârpe curate nu o pot curăța.

Janice are multe familii pentru care face menajul. Slujba ei îi asigurase fiului său o școală bună. Pe salariul ei se baza și soțul său, omul care sărea din slujbă în slujbă. Dar lui Janice i se mai propune o „misiune”: să îi țină companie unei doamne mai în vârstă. Casa doamnei B. era înțesată de cărți, de lucruri adunate în cei peste nouăzeci de ani ai săi, de amintiri și obiecte inutile. Dar erau aici și cărți, și povești, și cuvinte care puteau să o facă pe Janice să uite de tot ce se întâmpla în lumea ei.

„Mi-a plăcut la nebunie! Atât de diferită, amuzantă și fermecătoare!“ Katie Fforde, autoare bestsellere Sunday Times

Colecționara de povești – despre curajul de a lua decizii

Relația de prietenie dintre cele două femei debutează cu un adevărat foc de artificii. Nu, nu unul real. Ci unul alcătuit din orgolii, încăpățânare și mâini ridicate pentru a ține garda sus. Amândouă sunt încăpățânate și niciuna nu își dorește să cedeze micii pași pe care îi fac în direcția inițială. Însă, deși sunt orgolioase și ambițioase, cele două au și altceva în comun: pasiunea pentru povești. Doamna B. îi spune o poveste lui Janice, iar aceasta se simte tot mai legată de destinul unei femei pe care nu o cunoaște personal.

Colecționara de povești este o poveste despre emoție, despre oameni, dar și despre curajul de a o lua de la început, de a rupe monotonia și de a alege riscul. Janice era sclava rutinei și se obișnuise să își păstreze povestea secretă. Dar dacă vindecarea începea chiar de aici, de la o mărturisire sinceră?

Colecționara de povești este un roman care se parcurge ușor și care vă va ajuta să vă deconectați, mai ales în zilele mai pline. Sunt sigură că veți privi altfel unele decizii după această poveste. ❤️

Colecționara de povești a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.

Data Apariției : 26 oct. 2023

Colectie : Blue Moon

Autor(I) : Sally Page

Traducator(I) : Raluca Nadia Contiu

Tip Coperta : Broșată

Numar Pagini : 320

 

Lasă un răspuns