Codul Katharina este primul volum din tetralogia Dosare enigmatice, o serie care promite cazuri anchetate minuțios și investigatori consumați de cazurile rămase fără rezolvare.
Entuziaști în legătură cu orice promite adrenalină, anchete interesante și dosare pline de probe și mărturii, colegii de blogtour și cu mine ne-am aruncat în mijlocul enigmei legate de Katharina Haugen. Ne dăm în vânt după romane nordice, după sângele rece al autorilor din partea aceea de lume și după cazurile pe care ei le disecă până la cel mai fin detaliu. Nu aveam cum să ratăm o incursiune în sertarele rămase închise, în sufletele celor care nu au putut înfăptui justiția, care nu au oferit răspunsurile mult așteptate și verdictele meritate de răufăcători. Este foarte interesant să vezi lucrurile din alt unghi, să urmărești obsesiile polițiștilor și să încerci să descifrezi codul.
” – În plus, cred că este incitant. Aș putea spune că am devenit polițist pentru că am dorit să fac lumea un loc mai bun, să fac o schimbare, dar în cele din urmă este vorba de fascinația pentru infracțiunile grave…
– Aș fi putut fi polițist la rutieră. Dar asta este ceea ce mi-am dorit. Am vrut să încerc ceea ce pare de neînțeles. Cum poate o ființă umană să ia viața alteia.”
Codul Katharina – obsesie și fuga după adevăr
Nu-i prima dată când întâlnesc polițiști afectați de cazurile pe care nu le-au putut încheia. Aproape fiecare polițist are un caz care îi atârna de gât ca o piatră de moară, un caz care i-a răscolit somnul și care i-a stat în spate mai rău decât o umbră. Exact cu asta ne confruntăm și în volumul lui Jorn Lier Horst. Obsesiv, inspectorul șef William Wisting deschide dosarul care nu i-a lăsat orgoliul să se refacă. Deși are alte cazuri reușite la activ, Wisting nu poate uita cazul dispariției Katharinei Haugen. Este, de douăzeci și patru de ani, dosarul care îl deschide fără încetare, căutând indicii noi, răscolind mărturii și probe.
„Revedea în minte detaliile, căutând ceva ce trecuse cu vederea.
– Îmi face plăcere. Îmi place să cred că ajut la asigurarea justiției. Îmi place să cred că atunci când un om ucide, ar trebui să fie conștient că va veni cineva după el și îl va trage la răspundere. Dacă nimeni nu ar face această meserie, am avea o societate în care s-ar aplica legea celui mai puternic.”
William Wisting deschidea în fiecare an dosarul dispariției Katharinei Haugen. Cred că ar fi putut recita din memorie întregul conținut. Revăzuse cu puterea minții toate probele, valiza deschisă pe pat, casa, viața, vecinii Katharinei. Femeia dispăruse fără urmă. Făcuse totul absolut firesc, își condusese soțul la ușă, își salutase și vizitase vecinii. Își lăsase pe pat o valiză cu câteva rânduri de haine, o foaie de hârtie cu niște numere pe masă. Apoi dispăruse.
Obsesia pentru adevăr
Pentru că nu avusese pe atunci mijloace moderne la îndemână, Wisting fusese nevoit să deschidă o anchetă simplă, efectuată cu un creion în mână și cu flerul cu care ar trebui să fie înzestrat orice polițist. Din lipsă de probe concludente, dosarul Katharinei fusese închis. Apoi, an după an, Wisting îl vizitează pe soțul îndurerat, care trăiește așteptând un semn de la soția lui. Katharina știa cum să dispară, o mai făcuse. Dar de ce tocmai atunci, care fusese motivul ei?
Întregul ansamblu fragil este demolat atunci când apare Adrian Stiller, un polițist de la Kripos, care leagă cazul Katharinei de o altă dispariție. Acum, cu instrumente moderne la îndemână, sunt mai ușor de urmărit amprentele și legăturile dintre cazuri. Dar este adevărul gata să iasă la lumină după atâția ani?
Codul Katharina – la granița dintre adevăr și obsesie
Volumul scris de Jorn Lier Horst este un roman cu o acțiune lentă, împletită cu timp și atenție, care explodează la momentul oportun, abia după ce toate piesele sunt revelate, dezgropate și așezate în ordine.
Este nevoie de răbdare pentru a urmări pistele, dar este foarte interesant să vezi un alt gen de anchetă, cu capcane folosite senzațional și cu legături pentru care nici măcar nu erai pregătit.
Îmi plac romanele care mă solicită, care mă obligă să mă uit în direcții diferite. Enigmele sunt și mai satisfăcătoare atunci când nodurile se desfac treptat, pe rând și la timp. Și știți cum este: altfel vezi lucrurile atunci când le lași să se așeze. Și nu strică niciodată o pereche de ochi în plus.
Codul Katharina – enigme și coduri
Nu am rezolvat eu codul, să știți. L-am aflat de la polițiști. Am avut câteva supoziții, dar nu s-a adeverit niciuna. Am fost foarte departe de însemnătatea cifrelor de pe biletul lăsat de Katharina.
Așa cum am spus, volumul lui Jorn Lier Horst este un volum cu ardere lentă, dar care aduce un strop de satisfacție în plus la final, atunci când totul devine limpede și cade la locul său.
Dacă sunteți curioși, vă invit pe blogurile colegilor mei, acolo unde au apărut deja primele recenzii și vor apărea și următoarele: Literatura pe tocuri, Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Fata cu cartea, Ciobanul de azi, Citește-mi-l, Falled; Analogii, antologii.
Volumul a aprobat la Editura Trei și poate fi cumpărat de aici.
Titlu original: Katharina-koden
Nr. pagini ediție tipărită: 448
Anul apariției: 2023
Traducere din limba engleză de Ivona Berceanu
[…] Anca și cărțile […]
[…] pe urmatoarele site-uri: Ciobanul de azi, Cartile mele si alti demoni, Andrei Cioata (Falled), Anca si cartile, Literatura pe tocuri si Biblioteca lui […]